Gălăţeni pe care moartea i-a găsit departe de casă

Gălăţeni pe care moartea i-a găsit departe de casă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 2013 a fost un an negru pentru mai multe familii din Galaţi, după ce rudele lor au murit în urma unor cumplite accidente rutiere petrecute departe de casă


30 - ziua fatidică. În lunile august şi decembrie, două tragedii au marcat pentru totdeauna existenţa mai multor familii din judeţul Galaţi. Patru persoane dragi, cu vârste cuprinse între 18 şi 54 de ani, şi-au găsit sârşitul în urma a ceea ar fi trebuit să fie nişte curse banale, fie spre locul de muncă, fie spre distracţia de Revelion. Două femei şi doi bărbaţi au lăsat în urmă părinţi, soţi sau, după caz, copii de vârste foarte fragede.

Moartea a lovit pe M5

Autostrada M5 din Ungaria s-a înroşit de sângele a 21 de gălăţeni în zorii zilei de 30 august 2013. Microbuzul cu care oamenii plecaseră din Galaţi spre Milano, unde trăiau şi munceau de ani de zile, a fost spulberat de un TIR condus de un cetăţean bulgar. Trei dintre pasageri, care stăteau pe locurile din spate ale dubiţei, nu au avut nicio şansă şi au murit aproape imediat după impact, în timp ce alţi 18 au ajuns prin spitalele din Ungaria, cu răni grave. În timp ce aceştia din urmă s-au întors, după un timp, acasă, la familiile lor, cei trei decedaţi au revenit în coşciuge. Unul la Galaţi, unul la Pechea şi unul la Smulţi.

Gheorghe Lungu avea 54 de ani. Originar din municipiul Galaţi, bărbatul era mecanic auto specializat în repararea TIR-urilor. De ani de zile muncea în Italia şi în august venise pentru câteva săptămâni acasă, lângă familie. Cu o zi înainte de fatidicul accident, pe 29 se urcase în microbuz pentru a se întoarce la muncă, la Milano, nu înainte de a promite familiei că se va întoarce în decembrie, ca să petreacă sărbătorile împreună. Nu a mai apucat, pentru a avut ghinionul să ocupe unul dintre locurile din spatele microbuzului şi a fost victimă a TIR-ului bulgăresc scăpat de sub control.

Tragedia de pe autostrada M5 a lovit crunt şi o familie din Pechea, din sânul căreia plecase, tot pe 29 august, Constantin Stan, de 42 de ani. Nu era prima dată când îşi luau „la revedere”, pentru că bărbatul muncea în Italia de 10 ani şi era obişnuit cu drumurile. În august, stătuse două săptămâni la Pechea, unde muncise asiduu la casa pe care şi-o construia singur. Vroia să aibă un loc unde să se întoarcă, dar soarta a avut alte planuri cu el. S-a întors înainte de vreme şi acum îşi doarme somnul de veci în cimitirul din Pechea, alături de fratele său, care a murit tot în împrejurări violente, în Spania.

Moartea Janetei Popa, o tânără de numai 29 de ani, din Smulţi, a completat nefericit tabloul tragediei din Ungaria. Femeia era plecată de şase ani din ţară, pentru a munci şi a-şi ajuta familia săracă rămasă acasă. În plus, avea o fetiţă de 9 ani, pe care vroia să o crească bine şi fără griji şi care se afla cu ea în microbuzul morţii. Pe 29 august şi-a luat rămas bun, pornind la drum pentru că trebuia să se prezinte la locul de muncă, o fermă de vaci din Italia. Îşi făcuse planuri să revină anul acesta, în august, dar TIR-ul ucigaş i le-a spulberat într-o fracţiune de secundă. Fetiţa sa a fost grav rănită, dar, după mai multe zile de comă într-un spital din Budapesta, şi-a revenit şi a fost adusă acasă.

Tragedie de Revelion

Tot într-o zi de 30, dar în decembrie, s-a scris cea de-a doua pagină a seriei negre. Destinul a ales pentru asta o fată de numai 18 ani, Natalia Lupoae, elevă la CNVA, care se ducea cu un grup de prieteni să petreacă Revelionul la o pensiune din Soveja. Tânăra gălăţeancă se afla într-un Matiz condus de colega şi prietena sa Lorena Damian, tot de 18 ani, şi cu alte trei amice. Într-o curbă pe DN 2 L, aproape de Soveja, şoferiţa cu puţină experienţă nu a putut face faţă drumului dificil. A pierdut controlul volanului, maşina izbindu-se violent de copaci. Tânăra aflată la volan şi alte trei fete din maşină au fost rănite serios şi au ajuns la spitalul din Focşani. Natalia n-a avut noroc, moartea sa şocând pe toată lumea, de la şoferiţa care va trăi toată viaţa cu tragedia pe conştiinţă până la familie şi colegii de clasă. Fata a fost înmormântată la Lieşti, acolo unde îi este familia.

Citit 2540 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Ianuarie 2014 17:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.