„Refac gratis intersecţia morţii!”/ Iniţiativă privată pentru stoparea accidentelor într-o zonă cu probleme
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

„Refac gratis intersecţia morţii!”/ Iniţiativă privată pentru stoparea accidentelor într-o zonă cu probleme
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ideea îi aparţine unui inginer gălăţean şi vizează intersecţia DN 25 cu DN 2B, loc în care s-au înregistrat foarte multe evenimente rutiere din cauza neacordării de prioritate


Fiecare conducător auto din Galaţi care a trecut pun Şendreni a avut cel puţin o dată emoţii când a trebuit să treacă prin intersecţia DN 25, care duce la Tecuci, cu DN 2B (drumul vechi spre Brăila). Asta deoarece prioritatea pe care ar trebui să o aibă şoferii care vin pe drumul din judeţul vecin nu este foarte clară pentru mulţi conducători auto. În multe cazuri, şoferii care vin dinspre Tecuci se lasă „furaţi” de drumul drept şi nu se asigură. Vizibilitatea redusă face ca impacturile în acel loc să se producă la viteză mare şi cu efecte extrem de grave, aşa cum s-a întâmplat în luna august a anului trecut, când un Renault a fost spulberat de un TIR care venea pe drumul cu prioritate. Trei persoane au murit în acel accident teribil, evenimentul fiind probabil cel mai grav petrecut în intersecţia contestată şi nu odată blestemată de conducătorii auto.

Unul dintre şoferii care au „transpirat” la bifurcaţia de la benzinărie este şi inginerul gălăţean Mihai Popa, care locuieşte la 200 de metri de locul cu pricina. Diferenţa face că specialistul, fondator al unei asociaţii de prestări servicii, care cuprinde peste 100 de meseriaşi din Galaţi, nu s-a limitat la a răsufla uşurat după ce a fost la un pas să fie strivit de o altă maşină. Omul vrea să facă ceva pentru a îmbunătăţi condiţiile de trafic în acea intersecţie. „Chiar zilele trecute, înainte de sărbători, mi-a tăiat calea un microbuz. Eu veneam de la Brăila, el dinspre Şendreni. S-a repoziţionat un pic, că nu putea să se asigure. Eu mă aşteptam ca el să frâneze, dar când eram la 10 metri de el, el a accelerat. Eu am frânat din reflex, dar pe acolo trec şi soţia cu copiii. Eu mă gândesc în primul rând la familia mea, la cunoştinţele mele şi chiar la oricine ar putea să fie implicat acolo, ne-a declarat inginerul Popa.

Balize mutate şi marcaje suplimentare

Convins că singura soluţie pentru diminuarea riscurilor la intersecţie este o resistematizare a acesteia, specialistul şi-a propus ca împreună cu colaboratori săi să proiecteze o nouă arhitectură a zonei şi să contribuie cu forţa de muncă gratuită pentru realizarea acestuia. Planul inginerului constă în repoziţionarea balizelor care în prezent obturează vizibilitatea, marcaje suplimentare pe asfalt, eventual limitatoare de viteză şi montarea mai multor semne de circulaţie. Nu exclude nici amplasarea unui semafor sau realizarea unui sens giratoriu.

„Nu putem sta nepăsători. Eu cred că şi autorităţile şi-au pus problema asta, în special cei de la CNADR, cred că şi ei au anumite proiecte, numai că acestea sunt blocate. Cred că este necesar un impuls din partea societăţii civile”, a subliniat Mihai Popa.

Pentru a-şi face auzite intenţiile, asociaţia reprezentată de acesta a înaintat o scrisoare deschisă către Prefectură, Primăria Şendreni, CNADR, Poliţia Judeţeană şi Consiliul Judeţului.

„BAS.ro (Baza de Anunţuri şi Servicii - n.r.) se oferă sa proiecteze şi să realizeze modernizarea intersecţiei fără niciun cost al manoperei, urmând ca administratorii drumurilor să achite doar contravaloarea materialelor folosite, pe care noi o apreciem a fi de cel mult 10.000 lei”, se precizează în scrisoarea deschisă.

„Suntem deschişi!”

Este poziţia exprimată de reprezentanţii Poliţiei Rutiere Galaţi, care de nenumărate ori s-au confruntat cu evenimente grave în această locaţie. Cei care ar trebui să avizeze orice plan făcut în acest sens de CNADR sau alţi proiectanţi sunt de părere că orice iniţiativă care va duce la stoparea accidentelor în condiţii de trafic decente este binevenită.

„Având în vedere că în intersecţia respectivă s-au înregistrat accidente soldate cu victime, considerăm că s-ar putea aduce îmbunătăţiri legate de sistematizare, în sensul sporirii vizibilităţii. Poliţia Rutieră este deschisă oricăror sugestii în colaborare cu administratorul drumului public”, a precizat inspector Aurelian Ropotan, purtătorul de cuvânt al Serviciului Poliţiei Rutiere Galaţi.

Citit 7220 ori Ultima modificare Joi, 09 Ianuarie 2014 09:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.