„Refac gratis intersecţia morţii!”/ Iniţiativă privată pentru stoparea accidentelor într-o zonă cu probleme
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

„Refac gratis intersecţia morţii!”/ Iniţiativă privată pentru stoparea accidentelor într-o zonă cu probleme
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ideea îi aparţine unui inginer gălăţean şi vizează intersecţia DN 25 cu DN 2B, loc în care s-au înregistrat foarte multe evenimente rutiere din cauza neacordării de prioritate


Fiecare conducător auto din Galaţi care a trecut pun Şendreni a avut cel puţin o dată emoţii când a trebuit să treacă prin intersecţia DN 25, care duce la Tecuci, cu DN 2B (drumul vechi spre Brăila). Asta deoarece prioritatea pe care ar trebui să o aibă şoferii care vin pe drumul din judeţul vecin nu este foarte clară pentru mulţi conducători auto. În multe cazuri, şoferii care vin dinspre Tecuci se lasă „furaţi” de drumul drept şi nu se asigură. Vizibilitatea redusă face ca impacturile în acel loc să se producă la viteză mare şi cu efecte extrem de grave, aşa cum s-a întâmplat în luna august a anului trecut, când un Renault a fost spulberat de un TIR care venea pe drumul cu prioritate. Trei persoane au murit în acel accident teribil, evenimentul fiind probabil cel mai grav petrecut în intersecţia contestată şi nu odată blestemată de conducătorii auto.
Unul dintre şoferii care au „transpirat” la bifurcaţia de la benzinărie este şi inginerul gălăţean Mihai Popa, care locuieşte la 200 de metri de locul cu pricina. Diferenţa face că specialistul, fondator al unei asociaţii de prestări servicii, care cuprinde peste 100 de meseriaşi din Galaţi, nu s-a limitat la a răsufla uşurat după ce a fost la un pas să fie strivit de o altă maşină. Omul vrea să facă ceva pentru a îmbunătăţi condiţiile de trafic în acea intersecţie. „Chiar zilele trecute, înainte de sărbători, mi-a tăiat calea un microbuz. Eu veneam de la Brăila, el dinspre Şendreni. S-a repoziţionat un pic, că nu putea să se asigure. Eu mă aşteptam ca el să frâneze, dar când eram la 10 metri de el, el a accelerat. Eu am frânat din reflex, dar pe acolo trec şi soţia cu copiii. Eu mă gândesc în primul rând la familia mea, la cunoştinţele mele şi chiar la oricine ar putea să fie implicat acolo, ne-a declarat inginerul Popa.

Balize mutate şi marcaje suplimentare

Convins că singura soluţie pentru diminuarea riscurilor la intersecţie este o resistematizare a acesteia, specialistul şi-a propus ca împreună cu colaboratori săi să proiecteze o nouă arhitectură a zonei şi să contribuie cu forţa de muncă gratuită pentru realizarea acestuia. Planul inginerului constă în repoziţionarea balizelor care în prezent obturează vizibilitatea, marcaje suplimentare pe asfalt, eventual limitatoare de viteză şi montarea mai multor semne de circulaţie. Nu exclude nici amplasarea unui semafor sau realizarea unui sens giratoriu.
„Nu putem sta nepăsători. Eu cred că şi autorităţile şi-au pus problema asta, în special cei de la CNADR, cred că şi ei au anumite proiecte, numai că acestea sunt blocate. Cred că este necesar un impuls din partea societăţii civile”, a subliniat Mihai Popa.
Pentru a-şi face auzite intenţiile, asociaţia reprezentată de acesta a înaintat o scrisoare deschisă către Prefectură, Primăria Şendreni, CNADR, Poliţia Judeţeană şi Consiliul Judeţului.
„BAS.ro (Baza de Anunţuri şi Servicii - n.r.) se oferă sa proiecteze şi să realizeze modernizarea intersecţiei fără niciun cost al manoperei, urmând ca administratorii drumurilor să achite doar contravaloarea materialelor folosite, pe care noi o apreciem a fi de cel mult 10.000 lei”, se precizează în scrisoarea deschisă.

„Suntem deschişi!”

Este poziţia exprimată de reprezentanţii Poliţiei Rutiere Galaţi, care de nenumărate ori s-au confruntat cu evenimente grave în această locaţie. Cei care ar trebui să avizeze orice plan făcut în acest sens de CNADR sau alţi proiectanţi sunt de părere că orice iniţiativă care va duce la stoparea accidentelor în condiţii de trafic decente este binevenită.
„Având în vedere că în intersecţia respectivă s-au înregistrat accidente soldate cu victime, considerăm că s-ar putea aduce îmbunătăţiri legate de sistematizare, în sensul sporirii vizibilităţii. Poliţia Rutieră este deschisă oricăror sugestii în colaborare cu administratorul drumului public”, a precizat inspector Aurelian Ropotan, purtătorul de cuvânt al Serviciului Poliţiei Rutiere Galaţi.

Citit 6919 ori Ultima modificare Joi, 09 Ianuarie 2014 09:18

20 comentarii

 • postat de auto
  Miercuri, 22 Ianuarie 2014 20:24
  5.13.182.***
  intr-o tara civilizata se facea de mult o trecere subterana de pe directia tecuci-galati care sa nu incurce traficul greu galati-braila. doar ca trebuia macar pe citiva km o strada cu cel putin doua benzi pe sens. cum traim in Romania cea mai buna solutie e giratoriul ce intirzie f. mult traficul, giratoriu pe care sa-l faca tiruri dar care va salva vieti. si asa nu avem noi nu stiu ce important traffic de Marfa care sa fie obstructionat de un giratoriu ce poate salva vieti. da, e naspa in intersectia aia pentru ca se circula cu viteza si trebuie sa ai capul pe rulmenti sa prinzi cind sa treci .
  0
  1
  Raportează
 • postat de Marin
  Luni, 13 Ianuarie 2014 20:54
  5.13.150.***
  La ieşirea din Şendreni, obligatoriu la dreapta, pe lângă staţia de benzină, ieşi în drumul de Brăila - Galaţi, ai vizibilitate faţă de cei care vin de la Brăila, faci stânga şi mergi înainte spre Galaţi fără nicio primejdie. Eu mereu procedez aşa. Aceasta mi se pare a fi o soluţie fara complicatii de prisos...
  0
  1
  Raportează
 • postat de ala eu, ala eu
  Joi, 09 Ianuarie 2014 22:14
  5.13.195.***
  @idiotul care plateste taxe: de acum vei plati mai multe taxe, iar banii din acele taxe se vor duce la baronii locali! Pana acum, autostrazile se faceau cu viteza melcului, de acum incolo, melcul o sa ni se para Usain Bolt, pe langa ritmul construirii autostrazilor!
  Viteza disparitiei fondurilor si banilor IDIOTILOR, care platesc taxe, de nemasurat!
  Viteza cresterii averii baronilor. de nemasurat!
  Viteza cu care ies infractorii din puscarii, de nemasurat!
  Viteza cu care apar taxele, de nemasurat!
  PT toate celelalte lucruri neimpozabile, exista USL, care va spulbera visul! IN ERA USL SI AERUL SE IMPOZITEAZA!
  P.S. Urasc toti politicienii indiferent de culoare!
  2
  5
  Raportează
 • postat de un idiot care plateste taxe
  Joi, 09 Ianuarie 2014 18:58
  79.116.120.***
  Acolo este o intersectie a doua drumuri NATIONALE. Nici o primarie nu are drept si fonduri LEGALE pentru a interveni (ca peste tot in sate sau comune pe unde trece un oarecare DN). Contrar, infunda puscaria.

  Daca avea acea idee, trebuia sa faca un proiect (cica gratis), sa-l trimita la Sectia CNADNR Iasi, unde gasca PDL-ista de tractoristi (ingineri de utilaje agricole, colegi de facultate ai lu' Petre Roman, convertiti la ciubuc, ar fi facut un gen de aviz dupa mii de idei din birourile de acolo. Pana scot acolitii lu' base un aviz (ca nu ne trebuie autostrazi in Romania), o sa ajungem din tara sclavagista bananiera H-UE&NATO&USA&Merchel&Barosso, - furnizori de papusoi - dominion rusesc.
  4
  5
  Raportează
 • postat de fonduri europene necheltuite!
  Joi, 09 Ianuarie 2014 18:42
  5.13.195.***
  GRATIS!!? Pai atunci nu o sa fie facuta niciodata!
  Daca e gratis, de unde sa se fure!?
  0
  10
  Raportează
 • postat de un sofer
  Joi, 09 Ianuarie 2014 17:15
  5.13.146.***
  Varianta optima este realizarea unui sens giratoriu in jurul benzinariei. Costurile sunt reduse iar circulatia va fi super!
  1
  8
  Raportează
 • postat de sofer din sendreni
  Joi, 09 Ianuarie 2014 15:54
  37.100.15.***
  Este o alternativa si schimbarea prioritatii, adica sa opreasca cei care vin dinspre Braila, dar ce faci cu cei care vin dinspre Galati si merg la Braila? Toti vor opri si vor da prioritate celor dinspre Tecuci, care intr-o zi cu trafic normal sunt cu sutele, nu mai zic duminica dupa-amiaza cand se circula ca pe DN1, bara la bara. Atunci, in spatele unuia care merge spre Braila se formeaza o coada pana la Movileni. Iar nu-i bine. O solutie ar fi montarea, pt cei care nu cunosc drumul, indicatoare cu avertizarea ca urmeaza o intersectie cu grad ridicat de periculozitate, iar pentru cei care-l cunosc totusi dar merg ca bezmeticii, denivelari care sa te oblige sa reduci viteza. Mai exista totusi o categorie, si pentru acestia chiar nu-mi dau seama ce se poate face, este vorba de soferii de camion, care daca sunt singuri in cabina chiar nu au cum vedea daca vine ceva dinspre Braila. Pentru ei chiar este o problema. De multe ori i-am vazut bagandu-se la noroc in intersectie, pe premiza,,lasa-l ca opreste celalalt,,
  1
  7
  Raportează
 • postat de Mare branza
  Joi, 09 Ianuarie 2014 13:59
  5.13.162.***
  Nu e mai bine sa modifice regulamentul ? Adica sa aiba prioritate cei care merg inainte, mi se pare cel mai logic asa. Cum sa aiba prioritate cateva masini care vin de la Braila, e si curba. Unde s-a mai vazut asa ceva? Se pune una bucata indicator ce sugereaza cedarea prioritatii de catre cei care vin dinspre Braila si gata. Ce mare filosofie ? Nu se pierde timp si nici bani.
  9
  5
  Raportează
 • postat de Domnu Popa, deh!...
  Joi, 09 Ianuarie 2014 13:37
  82.137.15.***
  Daca tot e sa ne distram de cum le vine unora mintea la cap pe masura ce imbatranesc dar numai daca ajung... in strada. Adica jos din functii...

  Pe un drum alunecos, alunecos de tot
  Domnu' Popa se intoarce-acasa
  Cu un brad voluminos, voluminos de tot
  Si-o sacosa tot voluminoasa.
  Rezumat:
  Domnu' Popa se intoarce-acasa
  Incarcat
  Cu un pom de iarna si c-o plasa.

  A plecat cu dimineata, cu dimineata-n cap
  Si acusi-acusi e seara-seara,
  Cu cadouri ce-n sacosa abia-abia-i incap
  Si-a tocat intreaga pensioara.
  Mai pe scurt:
  Domnu' Popa intr-o zi lumina
  Si-a vazut
  Buzunarul gol, desaga plina.

  (...)

  La tramvai a asteptat, a asteptat un ceas
  De l-a nins ca intr-un film sovietic
  Dupa care domnu' Popa a pornit la pas
  Exprimandu-se cam inestetic.
  Rezumat:
  Domnu' Popa se intoarce-acasa
  Suparat
  Pe tramvai si pe ninsoarea deasa.

  Ce s-a intamplat in seara de Ajun, vere
  Chiar s-a intamplat, nu sunt minciuni.
  Ca s-a intamplat mi-a spus-o Mos Craciun, nene
  Ca eu la randul meu s-o spun.

  De acu' s-a-ntunecat, s-a-ntunecat de tot
  Si in cartier la domnu' Popa
  E o bezna, da' ce bezna, cum nu vezi in tot
  In tot continentul Europa.
  Asadar
  Unde-si are casa domnu' Popa
  Este chiar
  Polu' beznelor din Europa.
  (solo saxofon)

  Este ceasul cand alaturi de ortacii lui
  Care-au absolvit toti puscaria
  Fane Caldararu', spaima cartierului,
  Iese ca sa-si faca meseria.
  Mai pe scurt
  Fane Caldararu' pus pe fapte
  Si-a-nceput
  Cu colegii rondul sau de noapte.

  N-apucara sa termine primul tur de bloc
  Fane Caldararu' si baietii
  Cand, deodata, auzira undeva-ntr-un loc
  Niste pasi pe suprafata ghetii.
  "Stai asa"
  Fane nici nu se-astepta sa-i cada
  Chiar asa
  De usor in lat intaia prada.

  Cu lanterna Fane l-a descoperit, era
  Domnu' Popa impovarat, sarmanul,
  " Ha! Mos Craciun! Sa-mi sara ochii, pe-asta nu-l taia!
  Daca vrei sa n-o mierlim la anu' "
  Cum va spun
  Fane a crezut ca-i iese-n fata
  Mos Craciun
  Si-astfel domnu' a scapat cu viata.

  Sarmalele reci - Domnu' Popa
  8
  4
  Raportează
 • postat de Un sofer
  Joi, 09 Ianuarie 2014 11:53
  79.115.140.***
  Eu sunt de acord cu proiectul. Nu ma intereseaza ca prin asta domnul Popa isi face publicitate, atata timp cat nu o sa mai moara oameni acolo. Un sens giratoriu nu o sa vedem ani buni acolo, sa nu ne facem sperante mari.
  2
  9
  Raportează
 • postat de adrian
  Joi, 09 Ianuarie 2014 11:16
  86.127.208.***
  BALIZELE DIN PLASTIC OBTUREAZA VIZIBILITATEA .Ar trebui scoase si puse semne de circulatie clare si marcaje pe asfalt.Cea mai simpla solutie
  0
  11
  Raportează
 • postat de sofer din sendreni
  Joi, 09 Ianuarie 2014 09:59
  37.100.15.***
  Politia rutiera putin probabil ca se va implica, pentru ca ei isi cam fac veacul cu radarul in parcarea din fata remizei CFR si un sens giratoriu ar obliga soferii sa reduca mult viteza si implicit ,,cascavalul,, lor. Primarul din Sendreni are alte ,,prioritati,, deci sigur nu se va implica, iar pentru domnul Popa toata stima, dar asta e, pe hartie suntem foarte buni in a face proiecte, tuneluri pe sub Dunare, pasaje suspendate sau parcari supraetajate. Va ramane doar la stadiul de discutie si gata, ca in domeniul de a manca rahat si a nu face nimic suntem foarte buni. Idei de acest gen sigur au mai fost, mai ales ca toata ,,spuma,,din politia galateana, politicieni, oameni de afaceri au case in cartierul nou din sat, bineinteles cei care n-au mai prins pe la Vanatori, Metro sau alte zone rezidentiale cu renume, dar va mai curge multa apa pe Siret si vor mai fi multe tragedii in acel loc pana se va face ceva concret
  2
  11
  Raportează
 • postat de hehe
  Joi, 09 Ianuarie 2014 08:58
  79.116.108.***
  Eu nu inteleg altceva. De ce nu respecta soferii semnele de circulatie?
  8
  12
  Raportează
 • postat de romanulcelnaiv
  Joi, 09 Ianuarie 2014 08:29
  185.26.182.***
  Aceeasi problema si la „Intersectia fara rost” de pe Nae Leonard-Str.Basarabiei.. Nu exista nici o reglare a fluxului de circulatie. Fiecare pe tupeul pe care-l are. Nu conteaza ca poti sta si o jumatate de ora blocat in intersectie plecand de la centrul comercial din zona. Ar trebui una din artere semaforizata. Dar nu avem numarul de victime necesar....In tara aceasta cine vede in perspectiva, vede prost si este incadrat la alienati mintali...Intr-o tara normala este tocmai invers.
  1
  7
  Raportează
 • postat de Ion Cetateanu
  Joi, 09 Ianuarie 2014 05:53
  79.116.96.***
  De ce sa-si mai bata capul si sa mai cheltuiasca 10000 lei. Pana in alegerile pentru parlamentul european sau mai sigur cele prezidentiale ,se va rezolva problema prin "inaugurarea drumului expres Galati -Braila si a centurii ocolitoare a Galatiului , aia trimisa pe la mama dracului.Ce nu credeti in promisiunile electorale ,atunci de ce i-ati mai votat ? O solutie radicala ar fi scoaterea statiei de benzina din intersectie ,idem si la intersectia actualei centuri cu Bdul Brailei ......
  0
  8
  Raportează
 • postat de Improvizatie de-a lui Mihai Popa
  Joi, 09 Ianuarie 2014 05:27
  5.13.228.***
  Pe de alta parte, solutia propusa de Mihai Popa e o improvizatie. Vizibilitatea din intersectie e diminuata tocmai fiindca s-au pus niste balize de plastic, de prost gust, in intersectie, ca si cum ar fi perpetuu in reorganizare intersectia aia. Scoateti bidoanele de plastic, refaceti desenul marcajelor intarindu-le si cu delimitatoare de banda, deviati-i nitel spre dreapta, cum zice si Popa, pe cei care vin dinspre Tecuci, sa se poata asigura mai bine si atunci se rezolva totul. Oricum, la cat spatiu e acolo, cu o mica consolidare si extindere pe latura dinspre Siret, se poate face un sens giratoriu adevarat acolo, de toata frumusetea. Nu alta improvizatie cum vrea patronul de revista de anunturi auto second hand Mihai Popa. El e maestru in improvizatii, si-a facut apartament pe doua nivele la blocul din IC Frimu unde locuia, folosind subsolul tehnic comun, desi multi vecini n-au fost de acord. Dar, deh!, era mare smecher la consiliu, te pui cu unii?! Apoi a deschis redactia revistei de anunturi acolo... Apropo, domnule Popa, ati declarat si metrii aia patrati de la subsol in vederea impozitarii ca locuinta?...
  4
  18
  Raportează
 • postat de Nasol fara fonctie, este?
  Joi, 09 Ianuarie 2014 04:54
  5.13.228.***
  Ca vicepresedinte de Consiliu Judetean, domnul Mihai Popa, fost PNTCD, n-a putut sa se ocupe inclusiv de intersectia cu pricina, sa traga sforile pana la Bucuresti si sa aranjeze resistematizarea. Eventual si cu ajutorul fostului sau coleg de la Romtelecom, domnul Nica... Basescu, asa cum e el de rau si nemernic, cand era ministrul Transporturilor si Mihai Popa vicepresh la CJ, ne-a modernizat drumul vechi dintre Galati si Braila in 99, ca asa a ramas de atunci, recent doar a mai fost carpit, niciodata reabilitat ca acum 15 ani.
  Dar dupa ce n-a mai fost vicepresedinte de CJ si n-a mai avut acces la masinile cu sofer pe banii nostri, si-a dat seama si d-l Popa ce rau e ca om simplu, de rand, la firul ierbii...
  Mintea de pe urma... Asteptam sa se reintoarca in "praf", cu picioarele pe pamant, si domnii Durbaca, Chebac, Bacalbasa, Dobre, Nica etc. Niciolaie s-a intors deja, inca e la faza ascunsului pe bancuta de langa blocul de garsoniere in care locuieste, nu face rute mai lungi si mai curajoase... Dar le vine vremea la toti...
  3
  17
  Raportează
 • postat de alex
  Joi, 09 Ianuarie 2014 02:47
  5.13.220.***
  pitesti ploiesti au intersecii de genul la iesirea din oras... marcaje mari+ mici denivelari de la 100 metrii de intersectie pt cei cu cedeaza trecerea si se rezolva..eventual semnale luminoase daca nu sti omul sa citeasca un indicator
  0
  14
  Raportează
 • postat de sofer
  Joi, 09 Ianuarie 2014 00:56
  5.13.194.***
  Eu nu pot sa inteleg cat de orbi pot fi cei de la conducere si nu au facut nimic de atatia ani, ani in care s-au produs atatea accidente. Respect dl. Mihai Popa.
  2
  17
  Raportează
 • postat de sofer microbuz
  Joi, 09 Ianuarie 2014 00:23
  5.13.157.***
  la CNADNR este un constipat, inginer sef, un constipat, care pun pariu ca nu va fi de acord, e prea batut in cap sa inteleaga initiativa asta, si sigur nu se va fac nimic, desi acum 10-12 ani, era altfel sistematizata intersectia incat aveau vizibilitate cei care veneau de la tecuci spre galati, dar acest mujdei a modificat intersectia, asa ca sunt curios cine castiga !
  0
  13
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.