Dramă pentru o familie de gălăţeni. Patru copii au nevoie de acoperiş deasupra capului (FOTO)

Dramă pentru o familie de gălăţeni. Patru copii au nevoie de acoperiş deasupra capului (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Orice ajutor este binevenit pentru cei mici şi părinţii lor * Casa, aflată într-o zonă greu accesibilă din Bursucani, le-a ars în totalitate


Prima zi din an a fost dramatică pentru o familie din Bursucani. Din cauza coşului de fum defect casa a luat foc. Din fericire niciunul dintre membrii familiei nu era acasă. Pagubele materiale însă sunt considerabile. Pompierii au estimat paguba la peste 15.000 de lei. În urma incendiului casa a fost distrusă în totalitate, iar familia care locuia aici a rămas pe drumuri. Este vorba despre patru copii, cu vârste cuprinse între un an şi şapte ani, şi părinţii lor.

Întâmplarea nefericită ne-a fost povestită chiar de proprietarul casei, Dan Ciucă. „Soţia mea era la spital cu cel mic, unul dintre copii era la mama mea, iar ceilalţi doi erau cu semănatul, cum spune tradiţia la noi în sat. Eu am plecat de acasă să cumpăr pâine. Pe drum m-am întâlnit cu unul dintre copii şi i-am spus să meargă la mama mea. Când am ajuns acasă, am văzut totul cuprins de flăcări. Nu ştiam dacă erau cei mici sau nu în casă. Apoi am aflat că unul dintre ei a ajuns acasă, a intrat şi şi-a lăsat banii pe care îi primise la semănat şi a ieşit chiar înainte ca flăcările să izbucnească pe uşă. Focul ne-a distrus tot. Nu mai avem nici haine, nici acte la casă. Nimic. Am rămas doar cu ce aveam pe noi la momentul respectiv”, ne-a spus bărbatul.

Intervenţie greoaie a pompierilor

Dan Ciucă a sunt imediat la pompieri, dar până să ajungă aceştia atât el, cât şi vecinii s-au chinuit să stingă focul. Drumurile din sat i-au împiedicat pe pompieri să ajungă mai repede la intervenţie. De la şoseaua principală spre casa familiei Ciucă nu se poate ajunge decât pe jos. Nu există nici un drum practicabil pentru maşini. Acesta a fost motivul pentru care pompierii au făcut cale întoarsă şi au fost nevoiţi să înconjoare satul pentru a reuşi să răzbată până la casa cuprinsă de flăcări. „Nu aveau cum să ajungă mai repede. Nu am ce să le reproşez oamenilor aceia. Aţi văzut şi dumneavoastră cât de greu se ajunge aici”, ne-a spus Dan Ciucă.

Un vagon pe post de casă

În curte, lângă Dan, stă soţia lui, care nu mai are putere nici să vorbească. Este supărată că toată agoniseala i-a fost distrusă şi, totodată, se bucură că nimeni nu a păţit nimic. Se uită la ruinele care au rămas din casa lor. Se întreabă cu ce şi când vor reuşi să îşi ridice măcar o cameră să îi poată ţine pe cei mici. „Abia m-am externat cu cel mic. Este bolnav şi mi-au spus medicii să nu-l scot afară. Stă acum la socrii mei, acolo unde stau şi ceilalţi copii”, ne-a spus femeia.

Gina şi cu Dan locuiesc acum într-un vagon primit de la un vecin. Este mic şi friguros, dar pentru ei ajunge. Sunt bucuroşi că măcar copiii pot locui la bunici. „Mama a făcut, cu greu, o sobă pentru a le fi cald copiilor. Şi ei sunt bătrâni şi bolnavi, dar se chinuie să le fie bine micuţilor”, ne-a mai spus bărbatul.

„Nu am cerut niciodată nimic”

În curte au venit şi părinţii lui Dan, oameni simpli care sperau ca la bătrâneţe să găsească spijin în băiatul lor. Din păcate însă, tot ei sunt cei care îl sprijină acum pe Dan. „Am muncit o viaţă întreagă şi nu am cerut niciodată nimic la nimeni. Ne-am descurcat cum am putut. Băiatul a muncit cu ziua  şi a strâns nişte bănuţi. Am făcut şi noi un împrumut şi l-am ajutat să îşi cumpere această casă bătrânească. A îngrijit-o şi el cum a putut şi acum totul a fost distrus. Sunt conştientă că acum nu putem face nimic. Este frig afară şi nu se poate face nici măcar lut să le lipim o cameră. Sperăm să îi putem ajuta măcar la primăvară să îşi ridice o cameră pentru copii…”, ne-a spus femeia, după care a izbucnit în lacrimi.

Şi-a şters repede lacrimile cu palmele muncite pentru că nu vrea să inspire milă. „Nu vrem pomană. Nu am cerut niciodată nimic, dar acum mă gândesc la sufletele astea patru. Bine că nu erau în casă”, a mai completat femeia.

Strigăt de ajutor

Dan şi Gina au nevoie de ajutor pentru a putea trece iarna şi pentru a-şi putea ridica, din nou, patru pereţi. Imediat după tragedie, câţiva săteni inimoşi le-au sărit în ajutor cu hăinuţe pentru copii. Sunt fericiţi că cineva le-a înţeles durerea şi le-a întins o mână de ajutor. Au speranţe şi visuri mari. Vor ca imediat ce vremea de afară le va permite să se apuce să facă lut şi să ridice o nouă casă. Singurul lor venit sigur este cel provenit din alocaţia copiilor. „Nu pot fi trecut nici la ajutor social pentru că au venit de la primărie şi mi-au măsurat grădina şi mi-au spus că am cu trei ari mai mult decât spune legea. Eu muncesc cu ziua pe unde apuc. O să vedem cum vom reuşi, şi cu ajutorul părinţilor, să ne descurcăm”, ne-a spus bărbatul.

Se uită la cei mici şi tristeţea din ochii lor parcă îi dă curaj. „Sperăm să ne mai ajute lumea”, a conchis el.

Aceasta este povestea familiei Ciucă. Patru copii au nevoie de un acoperiş deasupra capului. Pentru asta însă, le trebuie ajutor. Fie că este vorba despre materiale de construcţii, haine sau rechizite pentru ca cei mici să îşi poată continua cursurile la şcoală sau grădiniţă, cu toate sunt necesare pentru ca viaţa acestor oameni să intre pe un făgaş normal. Chiar dacă sărbătorile au trecut, ştim că încă mai există la Galaţi oameni cu suflet mare, care pot şi vor să ajute această familie.

Nota redacţiei: Toţi cei care vor să ajute familia, ne pot contacta pe adresa redacţiei(sau la telefon 0236 460 620). De-asemenea, donaţiile se pot face la sediul redacţiei din Strada Domnească, numărul 68. Persoană de contact Teodora Miron.

Citit 3910 ori Ultima modificare Joi, 09 Ianuarie 2014 14:30

8 comentarii

 • postat de florin
  Joi, 09 Ianuarie 2014 21:30
  89.137.223.***
  Felicitari pentru initiativa, Teodora!
  In mod normal de asemenea actiuni ar trebui sa se ocupe organizatii de voluntari, fundatii, etc. Unde sunt acestea? Ai sa te trezesti la redactie cu o multime de lucruri inutile familiei respective(cu exceptia banilor, desigur).
  Ar trebui infiintat un grup de voluntari coordonati de personal adecvat care sa actioneze in situatii de felul acesta, eventual sa aiba un depozit unde lumea sa depuna tot timpul lucruri care nu le mai sunt necesare dar ar putea bucura alte familii greu incercate. Este doar o propunere, poate fi imbunatatita sau poate exista deja acesta solutie dar nu stiu eu de ea.
  Personal, as depune o suma de bani intr-un cont care ar trebui infiintat si din care sa fie ajutate familiile aflate in situatii delicate in orice moment al anului.
  0
  6
  Raportează
 • postat de NETI S.
  Joi, 09 Ianuarie 2014 19:21
  5.13.171.***
  "vise", "cipi76", "Mihai Moraru", "M.M"
  VA RUGAM SUNATI LA 0742949193, la responsabilul din Galati sau veniti adresa redacţiei
  (sau la telefon 0236 460 620).
  De-asemenea, DONATIILE se pot face la sediul redacţiei din Strada Domnească, numărul 68.
  Persoană de contact Teodora Miron.
  0
  3
  Raportează
 • postat de NETI S.
  Joi, 09 Ianuarie 2014 19:16
  5.13.171.***
  VA RUGAM DISTRIBUITI !!
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=588286184575688&set=a.113451232059188.13037.100001829361652&type=1&theater

  Aceasta familie are nevoie de haine, MANCARE, sume ORICAT DE MICI ca sa le asigure traiul macar pana vor gasi un acoperis deasupra capului. VA RUGAM, NU IGNORATI! UN SIMPLU "SHARE/DISTRIBUIE" poate ajuta aceasta familie! DACA AVETI SACI DE CIMENT, ORICE MAT. DE COSTRUCTIE, UNELTE, HAINUTE PENTRU COPII, CONSERVE DE MANCARE, PATURI, PERNE ETC, NU EZITATI sa ii ajutati ! Va rugam, va rugam din tot sufletul ajutati-i cum puteti! Doamne-ajuta!
  NR TELEFON: 0742949193 (Responsabil ce locuieste in Galati)
  0
  3
  Raportează
 • postat de M.M
  Joi, 09 Ianuarie 2014 13:41
  79.116.105.***
  Revin:pot sa asigur cu o masina break cu remorca transportul unor bunuri catre locatia familiei sinsitrate;pe remorca pot transporta cam 700-800 kg.Sugerez ca bunurile sa fie colectate prin intermediul ziarului iar transportul acestora sa fie insotit de cineva de la ziar sau chiar cel care doneaza ,ca sa nu existe niciun fel de suspiciuni!Voi cauta sa trec pe la redactia ziarului cat de repede...
  0
  10
  Raportează
 • postat de Cipi76
  Joi, 09 Ianuarie 2014 13:07
  92.80.158.***
  Aș vrea să donez și eu 2 milioane de lei vechi. Era bine dacă era trecut un număr de cont.
  0
  10
  Raportează
 • postat de mihai moraru
  Joi, 09 Ianuarie 2014 12:51
  79.116.105.***
  Apreciez la superlativ initiativa ziarului si imp[licit a doamnei TEODORA MIRON de a scrie acest articol ,care de fapt este UN APEL DISPERAT pentru a veni cat mai multi in sprijinul acestor oameni ,care cu tot necazul ivit au puterea sa se bucure de ce este mai important:AU SCAPAT CU BINE ,IN VIATA TOTI SI FARA A FI RANITI,ceea ce este cel mai important lucru,bunurile se fac ,nu vor ramane in situatia aceasta in toiul iernii!ROG INSSISTENTPE DISTINSA DOAMNATEODORA MIRONSA COMUNICE CHIAR AICI MODUL IN CARE OAMENII DORNICI SA AJUTE ACEASTA FAMILIE CUPRINSA DE NECAZ SA O POATA FACE ...uNDE SA FIE TRIMISII EVENTUAL BANII ,UNDE SA FIE TRIMISE LUCRURILE CE SE POT STRANGE ,IN ACEASTA SITUATIE SI UN COVOR VECHI,SI CEVA MOBILIER ,HAINE CHIAR VECHI DAR CURATE SI BUNE POT FI DE CEA MAI MARE IMPORTANTA PENTRU CEI IN NEVOIE!OAMENI BUNI,STIMATI CONCETATENI,GANDITI-VA CA ORICINE POATE FI LOVIT DE NAPASTA ,ABIA AU TRECUT SARBATORILE CRESTINESTI,SA FIM BUNI ,SA NE AMINTIM DE APROAPE ,ACEASTA FAPTA ESTE CEA MAI FRUMOASA PE CARE O PUTEM FACE ,SA FIM BUNI SI MILOSTIVI,ASA SI PUTEM PROSLAVI IN CEL MAI FRUMOS MOD INVATATURA CRESTINA SI BUNATATEA DIVINA !SUNT CONVINS CA SI OAMENII BISERICII,VOR DOVEDI FAPTIC NOBILA ATITUDINE FATA DE CEL IN SUFERINTA!ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU!VA RUGAM COMUNICAT DE URGENTA CUM SE POATE LUA LEGATURA CU ACESTI OAMENI LOVITI DE NENOROCIRE!
  1
  10
  Raportează
 • postat de halal tata...cand si unde faci focul...
  Joi, 09 Ianuarie 2014 11:22
  5.13.210.***
  Mai omule tu ca tata de copii,responsabil,ti-ai controlat soba, cosul si instalatia electrica ?Din cauza prostiei ai ajuns sa nu ai adapost ,acum in plina iarna la copilasi.Of,lasand prostia la o parte, aceasta familie ,de sarmani, trebuie ajutata.
  3
  5
  Raportează
 • postat de vise
  Joi, 09 Ianuarie 2014 09:33
  5.13.174.***
  200 lei doresc a dona [ cu modestie o fac] . cum pot trimite acesti bani la aceasta familie ? plus hainute noi la copii.
  0
  17
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.