Profesioniştii de la ambulanţă/ Oamenii din spatele uniformelor de salvatori

Profesioniştii de la ambulanţă/ Oamenii din spatele uniformelor de salvatori
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Viorica Barbu a stat mai bine de cinci ore în frig, pentru a ajuta un bolnav din Scânteieşti * Ca ea mai sunt mulţi angajaţi ai Serviciului de Ambulanţă Galaţi


Săptămâna trecută s-au luptat cu viscolul, ninsorile şi frigul, pentru a ajunge la pacienţii din judeţul Galaţi care aveau mare nevoie de îngrijiri medicale. Este vorba despre personalul medical al Serviciului de Ambulanţă Galaţi. Oameni cărora de cele mai multe ori nu le ştim nici chipul, nici numele, îmbrăcaţi în uniformă de salvatori, care şi-au pus viaţa în pericol doar pentru a-i ajuta pe alţii. Au înfruntat frigul crunt, nămeţi de peste doi metri şi au adus speranţa pe chipul celor care le-au cerut cu disperare ajutorul.

Un exemplu este Viorica Barbu, angajată a Serviciului de Ambulanţă de şapte ani, care a stat mai bine de cinci ore pe şenilată, pentru a ajuta un bătrân din Scânteieşti. „Ne îndreptam spre cazul din Scânteieşti, iar de la Frumuşiţa nu s-a mai putut merge cu ambulanţa. Am solicitat ajutorul şenilatei. Am plecat pe la 12,20 din Galaţi, iar o oră mai târziu eram pe şenilată, împreună cu colegul meu. Am întâmpinat multe dificultăţi, am spus în repetate rânduri că vom rămâne acolo, între nămeţi. Am ajuns la destinaţie după mai bine de două ore. Pacientul nu a pus foarte multe probleme, fiind doar panicat şi speriat. L-am preluat, iar la întoarcere s-a stricat şi şenilata. Am stat în frig vreo jumătate de oră, cât au reparat-o. La un moment dat, am vrut să plecăm pe jos, dar ne-am dat seama că nu avem nicio şansă. Am ajuns după ora 17,00 la Spitalul Judeţean”, ne-a povestit asistenta Viorica Barbu.

Deşi speriată de condiţiile meteo, Viorica Barbu a reuşit să-şi încurajeze pacientul, iar frica şi-a ţinut-o ascunsă. „A fost cea mai dificilă intervenţie de până acum”, a mărturisit femeia.

Ca ea au fost mulţi alţi colegi de breaslă. Au uitat de propriile lor nevoi pentru a-şi ajuta semenii. „În zilele acelea, cu frig extrem şi viscol, echipajele noastre au intervenit în condiţii foarte dificile. Au stat ore în şir în viscol, fie pe şenilată, fie pe snowmobil. Au intervenit în multe cazuri la pacienţi care aveau mare nevoie de îngrijiri medicale, printre aceştia numărându-se şi femei însărcinate. Şi-au făcut meseria foarte bine, în nişte condiţii extreme. Au dat şi la lopată, ca să deszăpezească ambulanţa, tocmai pentru că şi-au dorit să-i salveze pe cei care erau în nevoie”, ne-a declarat doctorul Mihai Polinschi, şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi.

Viorica Barbu şi colegii ei şi-au făcut meseria şi, dacă totul se va repeta, o vor lua de la capăt. La fel ca şi celelalte chipuri nevăzute care au răzbit prin nămeţi pentru a duce speranţă în locul unde, odată cu zăpada, se aşternuse şi deznădejdea.

Citit 5042 ori Ultima modificare Marți, 04 Februarie 2014 13:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.