Peste 4.000 de gălăţeni, izolaţi din cauza unui conflict politic (GALERIE FOTO)

Peste 4.000 de gălăţeni, izolaţi din cauza unui conflict politic (GALERIE FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Mii de oameni au rămas blocaţi în Schela şi în Negrea de marţea trecută * De-abia duminică au trimis autorităţile judeţene utilaje să-i scoată din nămeţi * Primarul comunei susţine că drumul nu a fost deblocat fiindcă el a plecat din PSD


Câteva sute de persoane riscă să îşi piardă locul de muncă, alţi oameni nu pot să îi conducă pe cei dragi pe ultimul drum, iar o comună aflată la aproximativ 20 de kilometri de Galaţi a rămas izolată de mai bine de o săptămână. Totul se întâmplă la Schela, localitate ce a fost deblocată de-abia ieri de autorităţile judeţene, iar motivul nu e viscolul, ci, se pare, conflictul politic.

Mai exact, primarul de aici, Maricel Petrea, şi-a trădat partidul, recte PSD-ul, la ultimele alegeri şi a candidat pentru postul de edil din partea UNPR-ului. "Nu am primit nicio explicaţie solidă vizavi de faptul că nu a venit nimeni până aici să ne scoată din zăpezi. Tot ce a ţinut de noi, de mine, s-a făcut. Inclusiv uliţele au fost deszăpezite cu wolele Primăriei. De asemenea şi şoseaua ce duce spre Negrea a fost deblocată, putându-se circula pe un singur fir. Pe de altă parte, noi nu aveam posibilitatea să deblocăm drumul judeţean. Drept pentru care, încă de luni (27 ianuarie n.a.), nu s-a mai putut circula", a explicat Primarul din Schela. "Din cauza faptului că drumul a fost blocat, navetiştii nu au mai putut ajunge la muncă. Conducerea judeţului ne-a transmis că se putea circula prin Slobozia Conachi. Din păcate, cei care fac naveta la Galaţi sau la Smârdan nu au maşini, ca să poată merge prin Slobozia Conachi", a mai spus acesta. "Din punctul meu de vedere, cel care s-a ocupat de deszăpezire a fost total depăşit de situaţie. Vorbesc aici de Nicu Năvodaru, directorul departamentului Drumuri din cadrul Consiliului Judeţean", a explicat Maricel Petrea, primarul din Schela.

Conform aceleiaşi surse, localnicii din Schela au fost lăsaţi izolaţi din cauza unei răzbunări personale. "Nu este posibil ca aceşti oameni să-şi piardă locurile de muncă doar pentru fiindcă eu deranjez pe cineva. Cât au fost aceste zăpezi, am avut deces la Negrea. Ne-am descurcat cu ce am avut, însă rudele nu au putut veni la înmormântare. Firmele care ar fi trebuit să deszăpezească acest drum nu au făcut absolut nimic", a mai spus edilul.

Timp de o săptămână, comuna Schela a fost practic ruptă de Galaţi. Nici măcar medicul Ştefan Popa, omul care se ocupă de sănătatea sătenilor, nu a putut ajunge în comună. "Norocul nostru este că avem un asistent aici. Acesta a ţinut permanent legătura cu medicul prin telefon. Dacă am avut ceva mai grav, am chemat ambulanţa", a conchis primarul.

Nici sătenii nu sunt tocmai fericiţi pentru situaţia creată. "Este incredibil. Eu lucrez pe vapor la Galaţi, vine colegul de la Vaslui şi mă schimbă, iar eu de la Schela nu pot să ajung. E bătaie de joc. Plătim taxe şi ne cred fraieri", ne-a spsu Viorel Ifrim.

"Când au vrut votul a fost bine. Ne-au lăsat aici să murim precum câinii. Suntem sătui de aşa ceva. Avem pâine de vineri şi acum este luni", ne-a spus şi doamna Irina.

Ieri, în interval de o oră, între Galaţi şi Schela nu am găsit niciun utilaj de deszăpezire. Din contră, soluţia autorităţilor a fost să pună o maşină de la Rutieră perpendicular pe drum, pentru a bloca accesul de la Schela la Izvoarele. Distanţa de 20 de kilometri dintre Galaţi şi Schela se poate parcurge în aproximativ o oră, circulându-se pe un singur fir.

Ce spun autorităţile judeţene

În ciuda sesizărilor venite din partea locuitorilor din Schela şi a declaraţiilor primarului comunei, Cornel Hamza, vicepreşedintele Consiliului Judeţului, coordonator al acţiunilor de deszăpezire pe drumurile judeţene, a declarat, luni, că circulaţia este deschisă către comuna Schela şi a dat vina pe şoferi pentru blocajele din trafic. Cornel Hamza a afirmat că abia duminică seară, în jurul orei 18,00, o freză a ajuns la Smârdan pentru a acţiona pe drumul judeţean care face legătura cu Schela. „Aseară (n.r. duminică), la ora 18,00, a fost adusă o freză, descărcată de pe platformă la Smârdan. A început să funcţioneze. De la Smârdan a ajuns la Schela. Acum s-a adus un alt mecanic, se urcă pe ea şi continuă drumul până la Pechea. Drumurile au fost deschise circulaţiei pe un singur sens, în condiţii de iarnă. Dacă şoferul care vine din faţă nu vrea să îi dea voie celuilalt, abătându-se puţin în dreapta, şi ciocnindu-se unii cu alţii, au făcut caramboluri, asta este vina lor. Tot ce s-a putut în aceste condiţii, s-a făcut”, a afirmat vicepreşedintele CJ. Cornel Hamza a ţinut chiar să laude societatea Vega '93, care se ocupă de deszăpezirea drumurilor judeţene, despre care a spus că „nu a lucrat numai pentru bani, ci şi din solidaritate faţă de oameni” şi a reproşat reprezentanţilor mass-media că nu au scris despre cei ce manevrau utilajele de deszăpezire. „Nu am văzut niciun reportaj sau un articolaş mic în care să laude eforturile celor care conduc frezele sau celelalte utilaje, care se mai defectează şi, cu mâinile îngheţate, se repară pe loc”, a spus Cornel Hamza. „Acum, că aţi pomenit de Schela - nu ar fi trebuit să o spun, dar o spun: el (n.r. primarul) s-a luptat să îşi rezolve problemele în cele două sate şi a reuşit să îşi ţină cât de cât activitatea sub control. Dar joi seară, când eu l-am sunat pe primar – îmi pare rău că trebuie să o spun, deşi este un băiat destoinic şi muncitor – când l-am întrebat dacă se circulă spre Smârdan şi spre Slobozia şi să verifice personal, mi-a zis că nu ştie şi că, deocamdată, „sunt acasă, mă uit la televizor”. Sigur că a ieşit imediat din casă şi a verificat şi s-a convins că nu stătea blocat de patru zile”, a spus şi prefectul de Galaţi, Dorin Otrocol.

Citit 4728 ori Ultima modificare Luni, 03 Februarie 2014 17:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.