Demolarea garajelor de la Ancora începe luni/ Proprietarii lor vor suporta costurile
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Demolarea garajelor de la Ancora începe luni/ Proprietarii lor vor suporta costurile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Termenul-limită pentru desfiinţare expiră pe 21 martie * După încă o notificare de 48 de ore, urmează demolarea în forţă


Primăria Galaţi promite că deţinătorii de garaje de la Ancora vor rămâne fără construcţii începând de luni, 24 martie, atunci când expiră termenul dat de municipalitate pentru autodemolare. Cei care nu au toate actele în regulă până atunci, adică aceia care nu sunt proprietari ai terenului şi construcţiei, vor fi nevoiţi să suporte nota de plată pentru distrugerea garajelor din buzunarul propriu.

Până una-alta, deţinătorii de garaje spun că măsura distrugerii acestor construcţii reprezintă doar o mişcare electorală a primarului Marius Stan. "Am primit acea înştiinţare de la Primărie, dar eu sunt curios dacă s-au terminat toate problemele din oraşul ăsta, de s-a ajuns la garajele noastre. Nu puteţi să vă vedeţi de alte treburi?", a spus pentru "Viaţa liberă" unul dintre deţinătorii de garaj de la Ancora.

Pe de altă parte, ruda unui proprietar al unui astfel de garaj spune că pentru construcţia sa există acte de proprietate încă din anul 1975 şi că nu crede că se poate pune problema demolării. "Văd că nu au mai anunţat nimic. Este foarte rău pentru noi. În momentul în care au fost ridicate aceste garaje, s-au plătit bani. Aşteptăm să vedem cum ne va despăgubi Primăria. Nu mi se pare normal ca tot noi să plătim, în condiţiile în care suntem proprietari. Toţi cei care au garaje în zonă au făcut nişte demersuri, am strâns semnături. Să vedem ce va fi", ne-a spus Mihai Iordache.

Marius Stan: "Nu înseamnă că unii sunt fraieri, iar alţii şmecheri"

Pe de altă parte, municipalitatea susţine că deţinătorii de garaje de la Ancora mai au încă timp să şi le demoleze singuri. "Termenul-limită pentru desfiinţarea voluntară a garajelor din zona Ancora şi din Micro 19 expiră pe 21 martie. Până la această dată, posesorii de garaje somaţi îşi pot demola construcţiile provizorii de pe domeniul public în regie proprie. După expirarea termenului-limită, posesorii de garaje vor primi o ultimă notificare legală, de 48 de ore, pentru desfiinţarea construcţiilor aflate pe domeniul public, iar, mai apoi, se va trece la demolarea în forţă. Acest lucru înseamnă că Primăria municipiului Galaţi va intra cu buldozerele şi va dărâma toate garajele care nu au fost desfiinţate de bunăvoie. Costurile operaţiunilor de demolare făcute de Primărie vor fi trimise posesorilor de garaje care nu şi-au desfiinţat construcţiile provizorii în regie proprie", susţine Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

În acelaşi timp, primarul Marius Stan susţine că garajele care au dispărut deja din Micro 19 au fost demolate chiar de cei care le ocupau. ”Vreau să fiu foarte bine înţeles. Pe 24 martie intrăm cu buldozerele acolo unde nu s-au desfiinţat de bunăvoie garajele. Să nu creadă cei care au garaje în zonele pentru care avem finanţate proiecte de modernizare că am renunţat. Am văzut că în Micro 19 oamenii au înţeles să respecte legea şi şi-au demolat garajele. E o atitudine civică normală şi corectă. În acelaşi timp, vreau să le atrag atenţia posesorilor de garaje din zona Ancora că nimeni nu este mai presus de lege! Faptul că oamenii din Micro 19 au înţeles să respecte legea, iar cei de la Ancora nu, nu înseamnă că unii sunt fraieri, iar alţii şmecheri. Toată lumea se supune aceleiaşi legi, indiferent că stă în centru sau la periferie, că are sau nu bani, că este afiliată politic sau nu. Aşadar, le spun foarte clar posesorilor de garaje din zona Ancora că mai au la dispoziţie trei zile în care îşi pot arăta respectul faţă de lege. Apoi, intrăm noi şi demolăm”, a declarat primarul Marius Stan.

Nu se ştie ce se va întâmpla cu garajele-proprietate

În cazul garajelor de la Piaţa Ancora mai apare o mare problemă. Cea a garajelor proprietate personală, în număr de 26. Municipalitatea nu a comunicat încă până la această oră ce se va întâmpla cu acestea din urmă şi nici dacă proprietarii vor fi în vreun fel despăgubiţi.

Proiectul din zona pieţei Ancora prevede demolarea celor 91 de garaje plus a unei magazii, pentru a se realiza 86 de locuri de parcare pentru maşini şi alte 12 pentru biciclete, o micropiaţă, un spaţiu urban de socializare cu iluminat public, spaţii verzi cu arbori şi arbuşti, băncuţe şi două fântâni arteziene.

Citit 5142 ori Ultima modificare Marți, 18 Martie 2014 19:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.