Şoferii începători sunt pericole în trafic! Iată câte accidente grave au provocat de la începutul anului!
Foto: Accidentul produs pe 25 martie de o şoferiţă cu permis de două luni

Şoferii începători sunt pericole în trafic! Iată câte accidente grave au provocat de la începutul anului!
Sursa foto: GSDG
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În decurs de 48 de ore, doi tineri de 18 ani, care şi-au luat permisele de numai câteva luni, au băgat în spital trei oameni * Conforma statisticilor, zece la sută din evenimentele rutiere petrecute în judeţ de la începutul anului au fost cauzate de începători


Şoferia nu este pentru oricine, iar un permis nu garantează neapărat pricepere din primele zile de condus! Chiar dacă examinatorii susţin că au devenit mai aspri cu candidaţii la proba de traseu, pe care o trece unul din cinci aspiraţi la preţioasa bucăţică de plastic care le permite să stea la volanul unei maşini, realitatea din stradă confirmă că nici măcar cei care trec proba practică nu sunt cu mult mai breji decât cei picaţi. O arată statisticile care se îngroaşă de la o zi la alta cu accidente produse de conducători auto cărora nu li s-a uscat bine cerneala de pe permisul de conducere.

Cinci evenimente rutiere grave

Dintre cele 27 de evenimente rutiere grave produse în Galaţi de la începutul acestui an, cinci au fost provocate de persoane care aveau permis de cel mult un an. Unul dintre nefericiţii debutanţi în ale şoferiei este acum cercetat penal pentru ucidere din culpă, după ce a scăpat maşina de sub control pe un drum comunal din Jorăşti. S-a întâmplat în luna ianuarie, când şoferul, înainte de a apuca să serbeze un an de condus, a ucis din neîndemânare o bătrână care stătea în faţa porţii. Alţi patru şoferi aflaţi în situaţi similare, cu permis “fierbinte” în buzunar, au băgat în spital, în stare gravă, oameni nevinovaţi. Cel mai recent este cazul unui gălăţean de 18 ani, al cărui permis “vechi” din octombrie 2013 a spulberat pe Faleză doi tineri care traversau regulamentar strada, pe trecerea de pietoni. Evenimentul s-a produs la două zile după ce o altă tânără, tot de 18 ani, care avea permis din ianuarie 2014, a scăpat de sub control maşina pe are o conducea pe Drumul de Centură. În urma impactului, două maşini au fost avariate, iar tatăl şoferiţei neexperimentate, aflat pe scaunul din dreapta, a fost rănit.

“Dacă ar fi să analizăm tipurile de accidente la care sunt predispuşi începătorii, putem spune că primează evenimentele grave. În ordine, principalele încălcări ale regulilor, care se traduc mai apoi în cauze ale accidentelor, sunt nepăstrarea distanţei corespunzătoare, neacordarea de prioritate pietonilor şi neadaptarea vitezei”, a subliniat scms. Bogdan Carp, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Galaţi.

Cele mai multe accidente au avut loc în oraş

Numărul accidentelor pentru care au fost responsabili începătorii este chiar mai mare dacă ar fi să le adăugăm şi pe cele uşoare. Şapte evenimente rutiere soldate cu răniţi uşor au căzut în sarcina novicilor de la începutul acestui an, cele mai multe fiind produse în Galaţi. "Din totalul de 106 evenimente rutiere produse de la începutul anului, zece la sută au fost provocate de şoferi începători, ceea ce înseamnă destul de mult. Le recomandăm şoferilor care abia şi-au luat permisul să conducă cu simţ de răspundere, să circule pe banda unu, să nu facă depăşiri, să fie atenţi la marcajele pietonale şi să nu depăşească limita de viteză, pentru că în toate aceste cazuri lipsa de experienţă favorizează producerea de evenimente”, a subliniat şeful Poliţiei Rutiere. 

Citit 5542 ori Ultima modificare Vineri, 28 Martie 2014 17:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.