Profesorul Marin Coman, la ceas aniversar/ La 80 de ani, mândru de toate realizările

Profesorul Marin Coman, la ceas aniversar/ La 80 de ani, mândru de toate realizările
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Profesorul Marin Coman, fondatorul Liceului Teoretic Particular „Marin Coman”, împlineşte duminică frumoasa vârstă de 80 de ani. La ceas aniversar, profesorul de matematică spune că e mulţumit şi mândru de ceea ce a realizat de-a lungul anilor şi că „de vină” e înclinaţia sa spre partea organizatorică şi dragostea pentru matematică.
Marin Coman s-a născut pe 27 aprilie 1934, în Dolj, şi a venit la Galaţi în anul 1959, când a fost repartizat la Şcoala medie Nr. 2, provenită din fostul institut „Notre Dame de Sion”, actualul Liceu „Mihail Kogălniceanu”. Până în 1975, când a fost desemnat director al Liceului de Marină, profesorul de matematică a predat la Liceul „Vasile Alecsandri”, precum şi mai multor elevi care nu se descurcau la matematică, aceasta fiind singura disciplină care nu putea fi abordată acasă.
Liceul de Marină a devenit liceul de suflet al profesorului, deoarece a depus multă dăruire şi pasiune în activitatea didactică şi organizatorică. „Liceul, în perioada aia, când m-am dus eu, era cel mai slab şi ca disciplină, şi ca bază materială, şi ca încadrare, tot. M-au chemat şi mi-au spus că trebuie să merg acolo doi ani de zile, să pun la punct lucrurile. Dar acei doi ani s-au transformat în 12, pentru că am făcut foarte multe investiţii. În 1985, era cel mai dotat liceu din Galaţi şi cel mai dotat dintre liceele de Marină din ţară”, povesteşte profesorul Marin Coman. Atunci când a preluat conducerea instituţiei de învăţământ, elevii dispuneau de o singură barcă pe care să facă practică. În urma unor demersuri ale profesorului, liceul a primit fonduri pentru bărcile pe care să le folosească viitorii marinari. „În afară de asta am ridicat şi mai multe clădiri. Bineînţeles, am îmbunătăţit încadrarea, pentru că am avut ambiţia să fie profesori foarte buni, şi maiştri, şi ingineri, că aveam foarte mulţi elevi, aproape 2.000”, a completat Marin Coman.
În toată această perioadă activă, profesorul a publicat în reviste şi cărţi de profil mai multe articole ştiinţifice extrem de apreciate, printre care se numără şi o problemă din Gazeta Matematică pe care, ne spune acesta, nu a rezolvat-o nimeni nici până acum.

Liceul particular, înfiinţat cu dragoste şi cu eforturi

În 1996, când s-a pensionat, Marin Coman a înfiinţat, împreună cu profesorul Petru Vieriu, Liceul „Ştefan Procopiu”. Însă a renunţat din cauza oboselii, care nu îi mai permitea să facă faţă activităţii. Cu toate acestea, doi ani mai târziu, a decis să pornească la drum cu un alt proiect - înfiinţarea Liceului Particular cu Frecvenţă Redusă „Independenţa”, numit apoi „Marin Coman”. „Acest liceu s-a făcut cu mari eforturi şi cu mult curaj. M-au ajutat foarte mult foşti elevi şi alte persoane care mă cunoşteau bine. Este foarte căutat. În prezent avem 600 de elevi, iar cel mai mare număr de elevi pe care l-am avut a fost de 1.100. Avem învăţământ de zi, câte o clasă, şi 20 de clase cu frecvenţă redusă. În toamnă mai fac o şcoală sanitară postliceală”, a adăugat profesorul Coman.

Citit 4705 ori Ultima modificare Sâmbătă, 26 Aprilie 2014 13:15

3 comentarii

 • postat de Popa Ionel
  Duminică, 27 Aprilie 2014 10:34
  5.13.239.***
  Sunt unul dintre elevii Dvs, Am absolvit Scoala Medie nr. 2 in anul 1965. Am regretat f. mult atunci cind ati plecat la Inspectorat. Va doresc din toata inima un sincer LA MULTI ANI!!!P
  2
  1
  Raportează
 • postat de gica
  Sâmbătă, 26 Aprilie 2014 21:41
  89.137.137.***
  Am absolvit Marina in 1987, era ordine , disciplina si rigurozitate chiar daca era un liceu de baieti.Stiti care a fost lucrul extraordinar de atunci fata de mizeria de acum....faptul ca dupa liceu capatai repartitia la una din cele trei companii maritime ale Romaniei sau a celor doua flote fluviale si i-ti incepeai frumos viata nu ca in acesasta democratie a lui Iliescu si Basescu, care a distrus toata flota maritima de 300 de nave comerciale, in care tinerii liceeni nu-si mai termina nici liceul din cauza lipsurilor si a dezorientarii datorata saraciei din Romania.
  3
  6
  Raportează
 • postat de Iulia C.
  Sâmbătă, 26 Aprilie 2014 09:33
  81.12.150.***
  Am absolvit CNVA, promotia '92. A fost un profesor si, mai ales, un diriginte bun.
  La multi ani, dom' profesor, va urez cu respect si cu mare drag!
  5
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.