Doctorul Lupu ne-a lăsat singuri

Doctorul Lupu ne-a lăsat singuri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

A plecat  în veşnicie dr Vasile Lupu. Ne-a lăsat mai singuri în faţa bolilor, consolându-ne cu amintirea omeniei şi profesionalismului desăvârşit care l-au caracterizat până-n clipa ultimei sale suflări.

Cu vorba-i blândă şi domoală, cu delicateţea dibace a gestului medical şi mai cu seamă cu o minte sclipitoare, doctorul ardelean stabilit pe aceste meleaguri a salvat din ghearele morţii mii de femei ameninţate de cea mai neiertătoare boală. A fost adversarul înverşunat şi redutabil al cancerului de sân şi de col uterin.

Din pură pasiune pentru meserie, a făcut pionierat în screening-ul cancerului uterin descoperind în stadii  incipiente, vindecabile, nenumărate cazuri.  A învins moartea de prea multe ori pentru ca aceasta să-l poată  ierta…

De la „doctorul Lupu” au învăţat meserie specialişti, care, la rându-le, au devenit nume de referinţă ale medicinei gălăţene. 

Plecarea doctorului Lupu dintre noi reprezintă o pierdere imensă. Pentru breasla medicală, pentru mamele, soţiile şi fiicele noastre. 

O pierdere grea pentru lumea medicală

Colegiul Medicilor, conducerea Spitalului Clinic de Urgenţă, toţi cei care i-au fost colaboratori sau subordonaţi sunt profund marcaţi sufleteşte de încetarea din viaţă a doctorului Vasile Lupu, una dintre cele mai importante personalităţi din istoria medicinii gălăţene.

Născut la 23 ianuarie 1932,  a urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Cluj şi s-a specializat în obstetrică ginecologie la Arad. În anul 1972, s-a stabilit în Galaţi, după ce a trecut cu brio examenul pentru ocuparea postului de şef al secţiei Obstetrică-ginecologie din cadrul abia inauguratului Spital Judeţean. A venit în fruntea unui colectiv de tineri entuziaşti, alături de care, vreme de două decenii, a creat şi dezvoltat o secţie cum puţine erau în ţară la acea vreme.

Doctorului Lupu i se datorează faptul că la Galaţi există unul dintre cele mai importante centre de chirurgie obstetrică şi ginecologică. A introdus tehnici chirurgicale noi, mai cu seamă în chirurgia cancerului de col uterin.

De asemenea, a pus la punct cea mai eficientă reţea de depistare precoce a acestei forme de cancer, salvând viaţa a mii şi mii de femei şi creând un adevărat model pentru specialişti din alte centre medicale mari.

Vestea încetării din viaţă a reputatului medic a afectat întreaga lume medicală din oraşul şi judeţul nostru.

Condoleanţe familiei şi tuturor celor care l-au cunoscut !

Dumnezeu să-l ierte!

Citit 3313 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.