„Viaţa liberă”, premiată la Viena

„Viaţa liberă”, premiată la Viena
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cinci participări, cinci premieri * În fiecare an, în elita europeană a ziarelor * Singurul cotidian local din ţară premiat * Două pagini întâi de excepţie * Din România au urcat pe podium "Business Standard"  şi "Viaţa liberă" *

Un congres de proporţii

European Newspaper Design & Concept este unicul concurs european pe care noua lume a printului îl frecventează din ce în ce mai asiduu pentru a-şi asigura intrarea în „trendul” actual al ziarelor.

Dintr-un concurs anual dedicat în principal formei şi noilor idei de desen al paginii tipărite, însoţit de obicei de un simpozion, în care participanţii aşteptau cu nerăbdare povestea mereu nouă a celor care luau marile trofee, în 2009, concursul de la Viena (în capitala Austriei are loc an de an premierea) s-a transformat într-un congres de proporţii, cu participanţi din mult mai multe ţări decât cele care au trimis ziare în competiţie.

Marii câştigători, cei care şi-au schimbat total faţa şi conceptul publicaţiilor - Svenska Dagbladet (cotidian naţional, Stockholm/Suedia), Athena Plus (săptămânal de limba engleză, Atena/Grecia), Basler Zeitung (cotidian regional, Elveţia), dBalears (cotidian local, Palma de Maiorca/Spania) – au prezentat modul în care fac faţă crizei, cum văd reformarea conţinutului şi a formei  de prezentare, cum şi-au organizat publicistic şi tehnic redacţiile pentru a-şi atrage cititorii.

Fără excepţii, cele patru publicaţii din fruntea listei au un format mic, calitate grafică excelentă şi o tendinţă a reîntoarcerii către partea tipărită a meseriei, cu restricţii  declarate faţă de site şi accesul gratuit la întregul conţinut al publicaţiei. Se deschid noi căi pe care presa europeană, şi nu numai, va păşi rapid în următoarea perioadă.

27 de ţări în competiţie

Dintre sutele de participanţi, 236 de ziare din 27 de ţări, doar 108 au fost câştigători, pe diferite categorii, la cea de-a zecea ediţie a concursului.

Iar cotidianul gălăţean "Viaţa liberă", se află printre ei. La a cincea participare, fiecare dintre prezenţele în concurs fiind încununată cu premii. Anul acesta am urcat pe podium pentru două pagini întâi ale ziarului nostru din 2008. Trebuie menţionat că premierea vizează ziarele din anul precedent.

A cincea oară la Viena, a cincea oară premiaţi, este un lucru pe care şi Norbert Kupper, iniţiatorul şi directorul competiţiei, l-a observat cu bucurie şi cu respect pentru eforturile publicaţiei gălăţene.

Lucrul acesta nu i-a interesat, însă, prea mult pe corespondenţii din presa centrală românească, aflaţi la Viena pentru o plimbare informativă. Şi dacă nu i-a interesat un ziar local, chiar unul cu faţă şi prestigiu european, măcar "Business Standard" (designer Cristian Lipan, fost coleg cu noi la "Viaţa liberă"), cotidianul românesc care a luat şapte premii în aceeaşi competiţie ar fi trebuit să le stârnească interesul. Nu a fost cazul. Lumea presei româneşti, ca tot ce ne înconjoară, devine din ce în ce mai strâmtă şi mai meschină…

Premierea, în sala festivă a Primăriei din Viena

Lucrările congresului European Newspaper Design & Concept şi festivităţile de premiere au avut loc într-una dintre magnificele săli de recepţie ale Primăriei din Viena, cu un fast şi un protocol de zile mari, care ne-a atenuant puţin regretul pentru lipsa de interes a compatrioţilor.

Suntem singurul cotidian românesc premiat  cinci ani la rând, singurul ziar local care are recunoaştere europeană de prim rang şi, înainte de toate, suntem "Viaţa liberă", ziarul dumneavoastră, al gălăţenilor.

Echipa de profesionişti care vă intră zilnic în case a mai înregistrat un succes, pe care îl dăruieşte, ca pe un trofeu, cititorilor săi fideli, cu ajutorul cărora totul a fost şi rămâne posibil.

Citit 2471 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.