De azi, se SCUMPESC din nou gazele naturale

De azi, se SCUMPESC din nou gazele naturale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cei care folosesc gazele doar pentru gătit vor plăti în plus, în medie, circa 8 lei pe an, în vreme ce posesorii de centrale termice vor avea de achitat în plus, tot în medie, circa 50 de lei pe an


Începând de astăzi, vom plăti facturi mai mari pentru gaze. Astfel, micii consumatori vor achita de la 1 iulie cu 2,5 la sută mai mult pentru gazele consumate, iar factura companiilor va urca cu 1,5 la sută. Concret, consumatorii casnici care folosesc gazele doar pentru gătit vor plăti în plus, în medie, circa 8 lei pe an, în vreme ce posesorii de centrale termice vor avea de achitat în plus, tot în medie, aproximativ 50 de lei pe an. Motivul invocat de ANRE pentru această modificare de preţuri este că au crescut importurile de gaze din Rusia.
Pe de altă parte, Guvernul a decis că preţul gazelor din producţia internă pentru clienţii noncasnici, cu excepţia producătorilor de energie termică, nu va mai creşte. Astfel, preţul va rămâne la nivelul de la 1 aprilie, de 89,4 lei MWh, se arată într-un comunicat transmis de Departamentul pentru Energie. Potrivit calendarului de eliminare a tarifelor reglementate la gazele naturale, asumat de Guvern, preţul urma să crească de la 1 iulie la 109 lei/MWh pentru consumatorii noncasnici.
Din datele furnizate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), nivelul estimat al preţurilor gazelor naturale pe plan european se situează în medie la circa 20 euro/MWh pentru trimestrul al treilea 2014. De asemenea, preţul gazelor naturale din producţia internă aplicabil în prezent pentru clienţii noncasnici, cu excepţia producătorilor de energie termică, se plasează în intervalul preţurilor estimate la nivelul hub-urilor din Uniunea Europeană, atât pentru luna iulie 2014, cât şi pentru trimestrul al treilea.
Guvernul s-a angajat faţă de Fondul Monetar Internaţional să renunţe treptat la preţurile reglementate la electricitate şi gaze. Populaţia beneficiază de o perioadă mai lungă de aplicare a liberalizării preţurilor gazelor naturale, respectiv până în 2018, termen care ar putea fi însă prelungit cu un an. Pentru consumatorii noncasnici de gaze, dereglementarea ar urma să se încheie în 1 octombrie 2014.

Citit 3207 ori Ultima modificare Marți, 01 Iulie 2014 13:11

9 comentarii

 • postat de Omul de la ........GAZE !!!!!!!!!!
  Marți, 01 Iulie 2014 14:29
  84.117.45.***
  Sau mai bine, hai sa facem asa :

  - Iesiti , putin pana in hol, langa intrarea voastra (aveti grija sa nu va incuiati pe afara de .....gugumani ce sunteti......) si cititi pe contor , in coltul din dreapta jos a cadranului cu cifre . Ei ? ....ce vedeti ......Un m3 - adica , pentru analfabetii " popo si ariston " - metru cub.

  - Dupa asta intrati in casa ( daca puteti........) si jurati-va , ca veti pune serios mana pe carte !!!!!!!!!!!
  4
  5
  Raportează
 • postat de Omul de la .......GAZE !!!!!!!!!!!!!!
  Marți, 01 Iulie 2014 14:14
  84.117.45.***
  @ ariston

  Mai desteptule .

  Unitatea de masura din veacul veacurilor pentru un popor de hoti ca noi , a fost si ar trebui sa ramana " mia de normal metri cubi gaz metan "

  Si stii de ce gulie cu apucaturi de specialist ? :

  Pentru ca unitatea de masura MW, i-mi exprima - puterea calorica reala - pe care nici un contor de intrare in apartament nu mi-o citeste. Toate contarele citesc ce ti-am spus - mc - si atat.

  Transformarea aparuta in factura (fii foarte atent ....), se face empiric, pe baza unei formule simple , inginerest , unde gazul metan masurat cantitativ , este considerat de cea mai buna calitate deci cu cea mai mare putere calorica ( ideala asi spune .....).

  Ori din experienta de zi cu zi a romanului , stim bine cu totii , CAT AER CHIOR COMPRIMAT PLATIM DREPT GAZ METAN.

  Plangem cu chibritul aprins in mana langa ochiul masinii de gatit , el fasaie de zici ca-i compresor dar nu se aprinde

  ACUM AI PRICEPUT HOTIA, IEPURAS ?

  Cand mai simti nevoia sa jignesti aiurea-n tramvai , ai grija sa nu te faci tu de ras.

  Ca n-o sa pot fi mereu dupa fundul tau sa-ti indrept prostiile !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  P.S. PENTRU GALATENI CE SA ZIC , MULTUMITII PRIMARULUI , CA VA TOT SFATUIESTE SA VA PUNETI CENTRALE DE APARTAMENT.

  MACAR LE VETI TINE DE FRUMUSETE , DACA GAZUL SE VA TOT SCUMPI SI NIMENI NU SE GANDESTE SI LA VOI . CA VRETI SA VA SPALATI ; CA VA VA FI FRIG ; CA VA VENI PANA LA URMA SI IARNA.
  3
  7
  Raportează
 • postat de ariston
  Marți, 01 Iulie 2014 10:22
  86.124.200.***
  TO Dandana
  Asa este cum spune "popo": gazele se măsoară de circa 3 ani in Mw.
  Pe factură se face transformarea din metricubi în Mw, în funcţie de puterea calorică măsurată la nodul de livrare regional. Dacă te uiţi pe factură, o să vezi chestia asta.
  Nu e o ruşine sa nu stii, insa e ca penibil sa-i jigneşti pe jurnalisti din cauza ca tu esti ignorant. Fara suparare, da?
  0
  10
  Raportează
 • postat de Scumpirile...un fel de taxă made România, singura activitate profitabilă de după Decembrie 1989.
  Marți, 01 Iulie 2014 08:33
  92.86.46.***
  Hai să scumpim să nu adormim sau Vara își face omul sanie și Iarna căruță....așa și Guvernul, pe monopol și utilități mare productivitate într-o țară în care nimeni nu mai muncește, au mai rămas ceva sub trei milioane ce muncesc pe niște firimituri de salarii, restul? La bugetari frecare de mentă, cică deservesc cetățeanul, societatea. Am ajuns o societate parazitară hrănită de FMI cu firimituri valută, așa că am intrat în NATO pentru o bază militară sau companie trimisă aiurea la plantat boabe prin nisipuri și reclame cu ,,unde mergeți în concediu?'' să nu obosiți de atâta staționare. Ei se fac că ne plătesc, noi facem supraviețuire, bine că mai avem o țară....oare?
  1
  9
  Raportează
 • postat de popo
  Marți, 01 Iulie 2014 08:27
  89.137.136.***
  Gazele , actual , se masoara in Mw .
  0
  4
  Raportează
 • postat de Dandana
  Marți, 01 Iulie 2014 07:25
  94.56.206.***
  "Viata Libera" de cand se masoara gazele in MWh? Nu cumva in metri cubi sau mia de metri cubi? Pe la scoala ai trecut si voi? Sau ati intrat de la 7 ani direct la Spiru Haret?
  14
  3
  Raportează
 • postat de comunism mascat
  Marți, 01 Iulie 2014 06:22
  5.13.206.***
  nu mai sunt bani pentru bugetari, trebuie bani pentru bugetari comunismul asa actioneaza
  3
  7
  Raportează
 • postat de Și mai vine o scumpire în Octombrie....fără număr, fără număr...
  Marți, 01 Iulie 2014 01:24
  109.98.105.***
  Și mai va fi o scumpire a gazelor în Octombrie...dar până când domnule....și așa și-n 2015 cu scumpirile la utilități...nu mai este de trăit pe aici, singura ''productivitate a muncii'' sunt scumpirile, altceva nimic....scumpim în draci după Decembrie '89, parcă am înnebunit.
  0
  11
  Raportează
 • postat de URAAAAAA !!!!
  Marți, 01 Iulie 2014 00:49
  89.137.221.***
  -
  0
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.