ACUZAŢII GRAVE la adresa unui GINECOLOG din Spitalul de Urgenţă/ BEBELUȘUL ar putea rămâne marcat PE VIAȚĂ

ACUZAŢII GRAVE la adresa unui GINECOLOG din Spitalul de Urgenţă/ BEBELUȘUL ar putea rămâne marcat PE VIAȚĂ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Familia unui bebeluş venit pe lume la Maternitatea de la Judeţean susţine că medicul specialist ar fi dat un verdict greşit şi din această cauză copilul a avut grave complicaţii la naştere


Costel Cristofan este tatăl unei fetiţe de o lună şi două săptămâni şi susţine că venirea pe lume a primului său copil a fost o experienţă traumatizantă, care ar putea avea consecinţe pe termen îndelungat asupra sănătăţii bebeluşului. Sarcina, despre care tânărul tătic susţine că a decurs fără probleme, fiind atent monitorizată de medic, a avut un final nu tocmai în regulă, după asigurările repetate de bine primite din partea medicului.

"Soţia mea a fost monitorizată de doamna dr. Dimitriu pe timpul sarcinii, timp de vreo şase luni. Doamna doctor a zis că totul este bine, că va naşte normal, că nu e nicio problemă. Soţia a venit dimineaţă pe 5 iunie la spital, în travaliu. Nu i-a făcut nimeni nicio radiografie, nimic. Au dus-o în blocul de naşteri de dimineaţă de la ora 4.30 până după-amiaza la 15.30. Doar o asistentă i-a pus o perfuzie pentru dilataţie. A venit doamna doctor Dimitriu la ora 13.50, i-a spus că va naşte normal şi a plecat", afirmă Costel Cristofan.

Bărbatul susţine că soţia sa, Alina, în vârstă de 31 de ani, a născut în chinuri groaznice, două ore mai târziu, o fetiţă mai mult moartă decât vie. Alţi doi medici ginecologi, care au încercat să o ajute, nu au mai putut face cezariană deoarece era prea târziu pentru o astfel de intervenţie.

"Copilul s-a născut cu hipoxie severă, adică nu a respirat, cordonul ombilical era înnodat în două locuri. Apoi a stat în incubator, a făcut convulsii de vineri până duminică. Scorul Apgar a fost 2", completează Costel Cristofan. Omul afirmă că, pe nici pe perioada sarcinii şi nici în timpul travaliului, soţiei nu i s-ar fi recomandat cezariana, operaţie necesară în opinia medicilor de la Bucureşti, unde a ajuns ulterior cu bebeluşul care are probleme de sănătate.

"La ora actuală, mâna stângă are probleme, nu are reflexe foarte bune, trebuie să facem terapie. Nu ştim dacă este afectat neuropsihic, pentru că ni s-a spus că e prea devreme să i se facă RMN. I-am făcut o ecografie la Bucureşti, iar medicul de acolo ne-a spus că nu ar fi probleme vizibile, dar că vom avea foarte mult de lucru şi foarte mult de umblat. Chiar ne-au întrebat acolo de ce nu s-a făcut cezariană, că era indicat. Am vorbit cu doamna doctor Dimitriu, la câteva zile după naştere, şi mi-a spus că nu era competenţa ei să vină în blocul de naşteri, pentru că era doamna doctor Manole de gardă", explică bărbatul, care consideră că principalul vinovat al acestei situaţii este medicul care a supravegheat sarcina soţiei sale şi a văzut-o chiar şi în ziua naşterii.

Dr. Rodica Dimitriu, specialistul în cauză, a refuzat să facă vreun comentariu asupra acestei situaţii.

Sesizări peste sesizări

Chiar dacă susţine că nu are nicio pretenţie materială de la cei pe care îi consideră responsabili de chinurile soţiei şi ale copilului său, Costel Cristofan a depus o serie de plângeri la forurile competente. Asupra cazului au fost sesizate Direcţia de Sănătate Publică, Colegiul Medicilor, conducerea Spitalului Judeţean şi chiar Ministerul Sănătăţii. Părinţii vor trebui însă să aştepte parcurgerea etapelor legale, care durează luni de zile.

"Comisia de malpraxis se va întruni conform prevederilor legale în următoarele trei zile, va lua la cunoştinţă despre această sesizare şi, conform procedurilor, va extrage din lista naţională un expert care va întocmi un raport. Acest raport va sta la baza deciziei comisiei pe care va trebui să o dăm în termen de 90 de zile şi să stabilim dacă a fost sau nu un caz de malpraxis", a precizat dr. Valentin Boldea, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

La rândul său, conducerea Spitalului de Urgenţă a primit o plângere, dar această sesizare a fost direcţionat către Colegiul Medicilor. "Am constatat faptul că se reclamă anumite aspecte privind conduita medicală a unui medic şi anumite disfuncţionalităţi la nivelul secţiei Obstetrică ginecologie. Având în vedere că este vorba despre conduită medicală, noi nu ne putem pronunţa şi am înaintat această plângere Colegiului Medicilor. Din punct de vedere administrativ, nu putem lua nicio măsură, deoarece sunt pur şi simplu numai aspecte medicale şi nu putem lua noi o decizie în acest sens. Tot Colegiul Medicilor, în urma concluziilor, poate stabili o pedeapsă", ne-a explicat Dumitru Titea, consilier juridic la Spitalul de Urgenţă Galaţi.

Citit 31793 ori Ultima modificare Joi, 24 Iulie 2014 00:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.