(FOTO) DESCINDERI pe caniculă/ CONTROALE sanitare la vânzătorii de ALIMENTE din Galaţi
Foto: Foto: Teodora Miron

(FOTO) DESCINDERI pe caniculă/ CONTROALE sanitare la vânzătorii de ALIMENTE din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

nspectorii Direcţiei de Sănătate Publică au găsit numeroase nereguli în depozitarea şi comercializarea produselor alimentare Pe fondul temperaturilor ridicate înregistrate în ultimele zile, inspectorii sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi au efectuat mai multe controale în magazinele din oraş. „Acţiunea a avut ca scop verificarea condiţiilor de depozitare a produselor alimentare, având în vedere perioada caniculară în care ne aflăm, şi dacă sunt respectate prevederile Ordonanţei de Urgenţă 99/2000 privind personalul angajat”, ne-a explicat inspectorul Daniela Turcu.

În cadrul acţiunii au fost verificate şi câteva magazine din Piaţa Energiei. Aici, inspectorii sanitari au găsit mai multe nereguli privind condiţiile de depozitare ale alimentelor. Într-una dintre unităţile verificate au fost descoperite napolitane care ar fi trebuit ţinute la maximum 24 de grade, dar inspectorii au constatat că aveau 30,8 grade Celsius. „Nu este în regulă. De aceea noi am impus unităţilor să fie dotate cu aparate de aer condiţionat pentru a asigura temperatura optimă pentru toate produsele. Dacă produsele nu sunt ţinute la temperatura optimă se degradează şi există posibilitatea să dăuneze consumatorilor”, ne-a explicat Daniela Turcu.

CITEŞTE ŞI: Ministerul Sănătăţii solicită ACTIVAREA planurilor de MĂSURI pentru perioada CANICULARĂ prognozată

Într-un alt magazin, inspectorii sanitari au decis retragerea de la vânzare a mai multor produse. „Tubul de maioneză trebuia ţinut la temperaturi între 4 şi 8  grade, iar termometrul arată 29,1 grade. Dacă se consumă un astfel de produs pot apărea tulburări digestive. Borcanul cu maioneză trebuie ţinut până la maximum 20 de grade. Termometrul arată 29,6 grade, mai mult decât cere producătorul”, ne-a exemplificat inspectorul sanitar al DSP.

Cele mai mari probleme însă au fost descoperite într-un magazin în care se comercializau ouă. Aici existau mai multe frigidere şi vitrine frigorifice, unele dintre ele fiind însă cu probleme. În cel puţin două astfel de aparate, inspectorii sanitari au descoperit temperaturi ce variază între 20 şi 25 de grade Celsius. „Eu abia le-am primit. Nu ştiu în ce condiţii mi le-a adus băiatul. Puteţi pune mâna pe ele că au gheaţă. Nu am avut niciodată reclamaţii sau clienţi care să vină înapoi cu ouăle. Frigiderele funcţionează non-stop”, ne-a spus vânzătoarea.

Şi în acest caz, inspectorii sanitari au decis retragerea de la vânzare a ouălor ţinute la temperaturi mai mari de 17 – 18 grade, temperaturi optime de păstrare pentru aceste produse. „Am constatat o serie de deficienţe în ceea ce priveşte depozitarea produselor alimentare, motiv pentru care vom încheia documentele necesare, vom opri de la comercializare produsele pe care le-am găsit depozitate necorespunzător şi vom aplica sancţiuni contravenţionale conform legislaţiei în vigoare”, ne-a mai declarat Daniela Turcu, care ne-a menţionat că cea mai mică amendă pe care o poate primi o persoană fizică este de 1.000 de lei.

 

 

Citit 2555 ori Ultima modificare Joi, 14 August 2014 17:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.