Procurorii ANTICORUPŢIE acuză: LUCRARE DE MÂNTUIALĂ a firmei TANCRAD, refăcută ILEGAL din BANI PUBLICI

Procurorii ANTICORUPŢIE acuză: LUCRARE DE MÂNTUIALĂ a firmei TANCRAD, refăcută ILEGAL din BANI PUBLICI
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Bugetul public a pierdut 600.000 de lei în favoarea firmei gălăţene Tancrad, din cauza "exercitării defectuoase a atribuţiilor de serviciu" de către o serie de funcţionari


Firma gălăţeană Tancrad rămâne în centrul scandalului legat de modul cum au fost gestionate fondurile publice de către Consiliul Judeţului Brăila. Potrivit procurorilor DNA, contractele de lucrări încheiate de CJ Brăila cu Tancrad au fost îndeplinite în mod defectuos însă, stupefiant, remedierea deficienţelor s-a făcut tot din bani publici.

Oamenii legii exemplifică situaţia prin contractul 170 din 20 noiembrie 2009, încheiat între CJ Brăila şi societatea reprezentată de Cătălin Cristian Stăncic. Documentul avea ca scop reabilitarea drumurilor judeţene DJ 211, 202 A şi 203 prin asfaltare, valoarea lui fiind de 612.583 lei. Procurorii DNA arată că şeful CJ Brăila a numit, pe 13 octombrie 2009, membrii comisiei de evaluare a ofertelor, respectiv pe Florin Mija, Nicolae Moisiu, Vasile Puia, Georgel Ghenea şi Jenică Dumitraşcu.

Aceştia sunt cei care au analizat ofertele depuse pentru adjudecarea lucrării amintite, adică societatea Strabag din Bucureşti şi de Tancrad Galaţi, însă există indicii că evaluarea nu s+a făcut tocmai corect. Anchetatorii afirmă că s-a încălcat tocmai criteriul principal de evaluare a ofertelor: preţul cel mai mic.

Mai exact, societatea Strabag Bucureşti a venit cu cel mai mic preţ, dar nu a câştigat din cauza „interpretării în mod voit a condiţiilor de calificare” (citat din concluziile formulate de procurorii DNA), cu scopul de a favoriza Tancrad SA Galaţi. „Astfel, oferta depusă de către SC Strabag SRL Bucureşti a fost declarată neconformă şi inacceptabilă, deoarece nu a făcut dovada deţinerii unei staţii de producţie a mixturilor asfaltice cu fibre de celuloză, la distanţa luată în calcul în devizul prezentat autorităţii contractante”, menţionează în rechizitoriu cei de la DNA.

Deşi firma din Bucureşti a precizat că transportul mixturii asfaltice se face de la Buzău şi nu de la Jilava, lucru care ar fi determinat şi preţul mic, asta nu a contat atunci când oferta a fost declarată neconformă şi inacceptabilă, contractul fiind încheiat cu Tancrad.

Procurorii au considerat că toate astea au fost posibile atât din cauza exercitării defectuoase a atribuţiilor de serviciu de către cei din comisia de evaluare, cât şi a gestionării ineficiente a bugetului public de către preşedintele Gheorghe Bunea Stancu. "Gestionarea defectuoasă a bugetului local a condus şi la refacerea lucrărilor de asfaltare, în perioada de garanţie a lucrărilor efectuate în baza contractului numărului 170/20 noiembrie 2009, precum şi la încheierea altor două contracte tot cu SC Tancrad SRL Galaţi", arată cei de la DNA.

 

Citit 4788 ori Ultima modificare Luni, 18 August 2014 19:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.