Microbuz şcolar, dric de ocazie

Microbuz şcolar, dric de ocazie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Primarul Victor Chiriloaie, acuzat de Inspectoratul Şcolar Judeţean că foloseşte un vehicul destinat transportului elevilor în alte scopuri, inclusiv pentru a face campanie electorală * Edilul spune că maşina aparţine comunităţii şi că a fost folosită la o înmormântare *

Un conflict puternic a izbucnit între Primăria din Oancea şi Inspectoratul Şcolar Judeţean. Spiritele s-au aprins de la microbuzul destinat transportului şcolar.

Maşina a fost achiziţionată din fonduri de la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) şi aparţinea şcolii. Pentru că microbuzul de la Oancea avea 16 locuri, iar elevi navetişti nu erau decât nouă, ministerul a decis să se facă schimb cu vehiculul de la Ţepu,  care avea doar opt locuri şi pentru mult mai mulţi şcolari navetişti.

Numai că, în loc să fie direcţionat la şcoală, microbuzul de la Ţepu, destinat elevilor de la Oancea, a ajuns în curtea Primăriei şi acolo a rămas.

„Vom depune plângere penală”

Inspectorul general-adjunct Mitică Dudău susţine că a cerut primarului din Oancea – Victor Chiriloaie - să restituie şcolii microbuzul. „În caz contrar, vom depune plângere penală. Aceste microbuze sunt achiziţionate din bani MECI şi trebuie să fie ale elevilor, nu ale comunităţii locale, cum vrea primarul, despre care am aflat că a folosit maşina şcolii pentru campania electorală”.

„Primarul susţine că maşina a ajuns la el în urma unei hotărâri a consiliilor locale din cele două localităţi şi că acesta este motivul pentru care vehiculul va rămâne în custodia Primăriei. Am aflat însă că cele două hotărâri nu au fost avizate de Prefectură, ca urmare nu sunt valabile, iar cele două microbuze se vor întoarce acolo unde au fost distribuite iniţial”.

„Problema a pornit de la primarul din Ţepu. Iniţial toate aceste microbuze şcolare au fost date de minister primăriilor, apoi ele au fost trecute în patrimoniul instituţiilor de învăţământ, la centrele financiare. Primarii s-au desprins foarte greu de aceste maşini, dar toţi au predat maşinile şcolilor. Cu o singură excepţie - primarul din Ţepu, care a păstrat microbuzul la consiliul local. De aceea, schimbul, în loc să se facă între şcoli, cum era normal, s-a făcut între consiliile locale”, încearcă să lămurească lucrurile Mitică Dudău.

Nu pentru campanie, pentru înmormântare

Primarul din Oancea, luându-l de exemplu pe cel de la Ţepu,  e hotărât să nu scape din mână microbuzul. „Eu nu ştiu ce schimb s-a făcut între şcoli. Ştiu doar că prin hotărâre de consiliu local am primit un microbuz de la primăria din Ţepu. Cum donaţia s-a făcut de la consiliul local la consiliul local şi nu la şcoală, maşina este a comunităţii locale”, a precizat Victor Chiriloaie.

Acesta susţine că nu s-a folosit de microbuz pentru campania electorală a europarlamentarilor PNL: „Maşina a fost la o înmormântare. Nu avea steaguri PNL, avea prosoape”, a spus edilul din Oancea, asigurându-ne că elevii de la Slobozia Oancea au cu merge la şcoală: „Am un contract cu o firmă de maxi-taxi care-i transportă pe elevi.”

Cu maşina şoferului sau pe jos

De  la directoarea  Şcolii din Oancea, Oana Lupu, aflăm însă altceva: „Doar dimineaţă elevii vin la ore cu maxitaxi. Elevii de la ciclul primar pleacă acasă cu maşina proprie a şoferului şcolii (rămas de o săptămână fără obiectul muncii – n. r.), pentru că altfel ar trebui să stea o oră în plus până vine microbuzul, iar părinţii sunt îngrijoraţi. Cei de la gimnaziu termină orele la 17.00, iar maxitaxi vine la 18.20. Decât să   aştepte o oră şi jumătate, mai bine se duc pe jos, cei trei-patru kilometri cât au de mers”, susţine directoarea.

Aceasta mai spune că procesul-verbal pentru schimbul maşinilor s-a făcut cu acordul MECI între cele două şcoli şi că nu înţelege de ce microbuzul a ajuns la Primărie. „Am dat un microbuz şi trebuia să primim altul la schimb. Noi îl avem pe inventar”, a mai adăugat Oana Lupu.

Până se vor lămuri lucrurile, cei nouă elevi navetişti sunt obligaţi să bată drumurile pe jos sau să aştepte cu orele un maxi-taxi.  În timp ce maşina destinată lor serveşte alte interese. Mai mult sau mai puţin legale.

Citit 1496 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.