Bunurile firmei Tancrad Galaţi, sub SECHESTRU DNA pentru instigare la abuz în serviciu şi uz de fals

Bunurile firmei Tancrad Galaţi, sub SECHESTRU DNA pentru instigare la abuz în serviciu şi uz de fals
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Tancrad Galaţi şi Tancrad Construct Brăila, reprezentate de acelaşi Cristian Cătălin Stăncic, sunt inculpate în dosarul lui Bunea Stancu * Prejudiciul creat de cele două firme se ridică la aproape trei milioane de lei


Firma gălăţeană Tancrad, inculpată în „dosarul Bunea”, are în acest moment mai multe bunuri sub sechestru, în special terenuri. Procurorii DNA spun că patru dintre cele şase contracte încheiate de CJ Brăila au fost atribuite prin fraudă, societăţii din urbea noastră. Măsurile procurorilor privind sechestrul pot fi însă contestate.

Prejudiciul creat de Tancrad Galaţi se ridică la 2.450.752,88 de lei. Suma reprezintă cea mai mare parte din întregul prejudiciu reclamat de cei de la DNA, care este de 2.924.817,60 de lei. În acest dosar, firmei Tancrad i s-au luat la puricat contractele 102 din 16 iulie 2009, 160 din 13 noiembrie 2009, 170 din 20 noiembrie 2009 şi 169 din 20 noiembrie 2009. Procurorii au mai arătat că în numele ambelor societăţi a acţionat Cristian Cătălin Stăncic. Anchetatorii susţin în rechizitoriu că acesta i-ar fi determinat pe funcţionarii din CJ Brăila şi pe membrii comisiilor de evaluare a ofertelor să declare câştigătoare ofertele firmei sale. Acest lucru a dus la „descalificarea discriminatorie” a societăţilor care s-au înscris, la acea vreme, în cursa atribuirii contractelor pe bani publici. Cele patru contracte au fost semnate cu instituţia publică, reprezentată de Gheorghe Bunea Stancu, mai arată cei de la DNA Galaţi.

Stăncic a apelat la un certificat fals

De altfel, Stăncic este acuzat de cei de la DNA de instigare la abuz în serviciu, dar şi de uz de fals. Procurorii susţin că Stăncic a folosit, în octombrie 2009, un certificat fiscal fals. Contabila şefă a Primăriei Vădeni a pus numele firmei Tancrad pe certificatul fiscal al altei societăţi, atestând "în mod nereal că a fost emis pentru SC Tancrad SRL Galaţi, în scopul dovedirii îndeplinirii condiţiilor minime de calificare impuse în procedura de achiziţie publică finalizată ulterior cu încheierea contractului 169 din 20 noiembrie 2009”, se arată în rechizitoriu. Mai exact, certificatul fiscal trebuia să dovedească faptul că firma nu avea datorii către bugetul local. Pentru această faptă este cercetată şi Rodica Ştefan, contabila şefă a Primăriei Vădeni, care i-a eliberat certificatul, în septembrie 2009.

Tancrad Construct Brăila, în al cărei interes a acţionat tot Cristian Cătălin Stăncic, a adus şi aceasta bugetului local un prejudiciu de 311.424,61 lei. Procurorii susţin că în acest caz, Stăncic i-a determinat pe funcţionarii din CJ Brăila, dar şi pe membrii comisiei de evaluare a ofertelor, să o declare firmă câştigătoare a unor contracte pe bani publici. Şi asta fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare. Este vorba de atribuirea lucrărilor de întreţinere curentă a drumurilor judeţene din Brăila, în timpul iernii 2009 – 2010.

Mai citiţi şi:

CORUPŢIA a UNIT Galaţiul cu Brăila/ Pe urmele anchetei DNA în cazul Bunea Stancu

Citit 12691 ori Ultima modificare Joi, 02 Octombrie 2014 21:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.