Nu-i sperie puşcăria. Şoferi beţi şi fără permise în trafic

Nu-i sperie puşcăria. Şoferi beţi şi fără permise în trafic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cei care conduc fără carnet sau sub influenţa alcoolului riscă cel mult cinci ani de închisoare


Carnetul de şofer devine opţional pentru cei care au câteva noţiuni elementare de conducere şi îşi mai fac şi curaj cu câteva pahare de băutură. Mai mulţi gălăţeni au fost prinşi în ultima vreme conducând diverse categorii de vehicule, la limita inconştienţei, în sensul că s-au urcat la volan, nu doar fără drept, dar şi într-o stare de ebrietate destul de evidentă.

Un prim caz este cel al unui bărbat în vârstă de 58 de ani, din municipiul Galaţi, care a fost depistat pe bd. Dunărea, la volanul unei maşini, cu toate că nu deţinea permis şi abia se ţinea pe picioare. Testarea cu alcooltestul a dovedit că avea o alcoolemie de 0,90 la mie în aerul respirat, fiind trimis direct la spital pentru recoltarea de probe biologice.

Într-o situaţie similară a fost prins şi un bărbat în vârstă de 40 de ani din Buceşti, comuna Lieşti, care conducea un moped neînregistrat, pe o uliţă. Poliţiştii au aflat că omul nu avea permis de conducere, dar băuse suficient încât etilotestul să înregistreze o alcoolemie în aerul respirat de 0,72 la mie. Bărbatul a fost dus la spitalul din Tecuci pentru a i se recolta probe de sânge.

În ambele cazuri, poliţiştii au întocmit dosare penale, cei doi şoferi sunt cercetaţi pentru conducere fără permis şi sub influenţa alcoolului, lieşteanul fiind anchetat şi pentru conducerea unui vehicul neînmatriculat.

Pentru primele două fapte, Codul penal prevede ca pedeapsă închisoarea cuprinsă între unu şi cinci ani, sancţiunea alternativă în cazul băuturii la volan fiind amenda. Conducerea unui vehicul neînmatriculat este pedepsită cu închisoare de la unu la trei ani, sau amendă. În practică însă, şi cei care încalcă legea o ştiu, sunt numeroase situaţiile în care pedeapsa aplicată de instanţă este, în cel mai rău caz, închisoarea cu suspendare.

Citit 1818 ori Ultima modificare Duminică, 05 Octombrie 2014 16:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.