Seceta va afecta culturile de grâu şi porumb din sudul şi estul României, iar local şi din vest

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Culturile de grâu şi porumb ar putea fi afectate de seceta prognozată pentru lunile următoare pe suprafeţe mari din sudul şi estul României, precum şi local în vest, potrivit datelor prezentate, miercuri, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Astfel, la finalul lunii iunie, rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă va avea valori satisfăcătoare în sud-vestul, vestul, centrul şi nordul teritoriului agricol. În schimb, în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, Olteniei şi Moldovei, precum şi local în vestul Banatului şi Crişanei, deficitele de apă vor fi ridicate, iar seceta ar putea să aibă în unele regiuni caracter extrem.

În ce priveşte porumbul, conţinutul de umiditate accesibil acestuia va fi deficitar în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, Olteniei, Moldovei, Banatului şi Crişanei, precum şi local în centrul şi sud-vestul Transilvaniei, în timp ce pe unele suprafeţe agricole din centrul şi nordul ţării, rezerva de apa se va situa în limite satisfăcătoare şi izolat, apropiate de optim, mai arată datele ANM.

Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, Ilie Sârbu, declara, luni, la Realitatea TV, că ministerul Agriculturii nu va putea să combată seceta din întreaga ţară, putând acţiona doar în zonele din România unde se găsesc sisteme de irigaţii.

Potrivit datelor publicate miercuri de Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF), suprafaţa irigată în perioada 26 mai -1 iunie a crescut cu peste 51.600 de hectare, până la 133.901 hectare. Cele mai multe zone irigate au fost în judeţele Brăila (56.014,1 hectare), Ialomiţa (15.857,1 hectare), Galaţi (13.205,6 hectare) şi Dolj (11,557 hectare).

De asemenea, conform ANIF, cele mai mari suprafeţe irigate au fost pentru culturile de grâu, 62.009,8 hectare, faţă de 38.651,7 hectare udate în data de 26 mai. La porumb, suprafaţa udată a crescut de la 6.911 hectare la 16.436 hectare, iar la rapiţa au fost udate 11.488,9 hectare, cu  2.115,5 hectare mai mult decât în 26 mai.

Citit 669 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.