(FOTO) "Sală plină" la protestul "Vrem cinematograf în Galaţi". VEZI FILMUL acţiunii
Foto: Foto: George Nica - membru al Asociaţiei "Galaţi, oraşul meu"

(FOTO) "Sală plină" la protestul "Vrem cinematograf în Galaţi". VEZI FILMUL acţiunii
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În ciuda numărului redus de participanţi, protestul "Vrem cinematograf în Galaţi" are toate şansele de a deveni una dintre cele mai de răsunet mişcări de protest locale din ultimii 25 de ani. Asociaţia "Galaţi, oraşul meu" a reuşit să pună la nivel naţional problema singurului oraş mare în care nu există niciun cinematograf.


Pornind de la premisa că nu atât numărul contează, cât vizibilitatea, organizatorii au ales o modalitate inedită de protest. Au organizat ad-hoc o "vizionare" în aer liber în parcul din faţa fostului cinematograf Ţiglina, pe scaune aduse de ei şi privind la un ecran imaginar. "Proiecţia" a durat câteva zeci de minute şi s-a îmcheiat în ropote de aplauze, ca după un film de calitate. În fapt, spectatorii-protestatari au vrut să atragă atenţia că în Galaţi rulează un film horror, al unui oraş împresurat de gropi, probleme grave precum lipsa căldurii şi apei calde, dar cu autorităţi locale promiţând obiective iluzorii precum aeroport şi tunel pe sub Dunăre, după cum sublinia unul dintre protestatari.

Slabe speranţe pe plan local

Aşa cum ne-a împărtăşit şi înainte de protest, Bogdan Radu Brânzan, preşedintele Asociaţiei "Galaţi, oraşul meu", nu crede că sunt prea multe şanse ca problema să se rezolve doar prin implicarea autorităţilor locale. În ani de zile s-au scos din circuitul cultural toate cele opt cinematografe gălăţene, iar o soluţie pentru măcar o sală de cinema în tot oraşul actualmente nu există.

Mai mult, autorităţile nu au reuşit nici măcar să preia în patrimoniul local sălile de cinema care au rămas netransformate în discoteci ori săli de bingo, fiindcă RADEF-ul nu le predă. Instituţia centrală a cinematografiei este blocată de propria-i nefuncţionare, în lipsa unui consiliu de administraţie pe care Ministerul Culturii se tot codeşte să-l numească.

Astfel, speranţele stau mai degrabă în potenţiali investitori, eventual din afara Galaţiului, care ar dori să câştige de pe urma unui public însetat de film aşa cum s-a putut vedea la fiecare ediţie a festivalului în aer liber "Future Movie" şi se poate constata constant, în parcarea multiplexului brăilean, unde cel puţin jumătate dintre autoturisme au numere de Galaţi. 

Prin urmare, cei din Asociaţia "Galaţi, oraşul meu", în ciuda prezenţei reduse de la mitingul lor - maxim 50 de persoane - s-au bucurat că "s-au ocupat toate cele 30 de scaune pe care le-am adus, ba au mai fost şi în picioare. Deci am avut sala plină...". Mai mult, manifestul lor pentru cultură a devenit vizibil în restul ţării.

"De ce eu?" va întreba şi de ce nu există cinema în Galaţi

"Am fost contactat, la ceva timp după crearea paginii de Facebook dedicate protestului, de domnul regizor Tudor Giurgiu, ne-a declarat Brânzan, căruia nu-i venea să creadă că la Galaţi nu există nici măcar cinematograf privat, măcar la mall. Nu înţelegea unde se duc, totuşi, gălăţenii la film şi i-am explicat că la 20 de kilometri, la Brăila. S-a oferit să ne ajute, să atragă atenţia asupra acestei anomalii strigătoare la cer, mai ales că acum se află în plin turbeu cu ultimul său film, «De ce eu?», care va rula şi la Casa de Cultură a Sindicatelor vinerea viitoare (3 aprilie, n.n.)".

Purtând pancarte cu "Investiţi în cultură!", "Cinema=Normalitate", "Cultură=Demnitate", ba unii şi cu popcorn sau sucuri, ca în sala de spectacol, gălăţenii strânşi vineri după-amiază în jurul iniţiativei Asociaţiei "Galaţi, oraşul meu" au ignorat ploaia rece pentru a atrage atenţia că filmul mut, monoton şi prost în care joacă cetăţenii şi autorităţile deopotrivă trebuie să ia sfârşit.


 

Citit 3316 ori Ultima modificare Duminică, 29 Martie 2015 14:54

12 comentarii

 • postat de Răpănel Dihor
  Joi, 16 Aprilie 2015 13:50
  95.76.37.***
  (...)
  N-aveți apa calda, da' bine ca vreți cinema!
  0
  1
  Raportează
 • postat de ong
  Duminică, 29 Martie 2015 20:44
  5.13.162.***
  @cu dedicatie speciala pt. Gelutul

  Daca un cinematograf e profitabil , sigur cineva, va investi si il va construi ca sa obtina profit. Protestam ca sa obligam un om de afaceri sa isi faca cu forta un cinematograf ? Sau protestam ca din banii adunati din taxele si impozitele locale sa nu se investeasca nimic in infrastructura , in faleza care se darama cu tot cu blocuri ..etc ci sa investeasca intr-o sala in care putini se vor duce sa dea 30 de lei pe bilet ?
  Cand fiecare are macar un TV in casa , minim 50 de programe si macar un calculator cu filme online sau trase de pe trakere , asta sa fie prioritatea nr. 1 a Galatiului ? Cine nu are cele enumerate mai sus , sigur nu cheltuie 50 de lei ( cu tot cu drum) la Braila pentru un film.
  0
  0
  Raportează
 • postat de JUSTITIARUL
  Duminică, 29 Martie 2015 15:41
  5.13.191.***
  Nu sunt contra, dar sa ne amintim de ce au disparut cinematografele din Galati: acelasi numar redus de cinefili, ca la actiunea de vineri. Nu incepea filmul fiindca nu se strangeau cel putin 10 spectatori in sala...
  0
  1
  Raportează
 • postat de Gelutu
  Duminică, 29 Martie 2015 10:44
  5.13.183.***
  prost crescut esti si atunci cand iti functioneaza "clanta" fara motiv.
  0
  5
  Raportează
 • postat de ong
  Sâmbătă, 28 Martie 2015 14:32
  5.13.220.***
  @ Gelutul

  Nu neg ca-i foarte posibil sa ma-nsel, doar ca mai grav e sa fii ...prost crescut.
  6
  2
  Raportează
 • postat de florin
  Sâmbătă, 28 Martie 2015 12:29
  89.137.137.***
  Desi imi doresc cinematograf in oras, trebuie sa recunosc ca un cinema multiplex la Galati nu este rentabil. Daca era rentabil exista pana acum. Nu este rentabil pentru ca ar muri cel de la Braila. Autoritatile nu au treaba cu asta. Este vorba doar de implicarea unei companii private in deschiderea unui multiplex iar aceasta investeste doar in baza unui studiu de fezabilitate. Cu siguranta acest studiu arata ca investitia nu este rentabila. Cinema city de la Braila, probabil, a fost gandit sa absoarba si publicul din Galati.
  1
  5
  Raportează
 • postat de Gelutul
  Sâmbătă, 28 Martie 2015 11:05
  5.13.183.***
  si daca nu candideaza acest Branzan nicaieri ce se intampla? iti semnalezi pur si simplu ca esti prost?
  3
  9
  Raportează
 • postat de ong
  Sâmbătă, 28 Martie 2015 10:47
  5.13.254.***
  Doar interesul de a castiga notorietate pentru eventuale voturi la viitoare alegeri. A se vedea prezenta tot mai deasa in presa a acestui Branzan si a altora din asociatie, doar pentru scopuri minore, periferice. Lipsa de caracter si onestitate.
  9
  2
  Raportează
 • postat de mexicanu
  Sâmbătă, 28 Martie 2015 09:37
  5.13.183.***
  Pai de ce sa se ingramadeasca la locuri de munca. Stii ce zic somerii astia de Galati cand vin sa se angajeze? "Pentru 1000 de lei sa munceasca ei....... LUX de prostie mai mare ca la Galati nu ai sa vezi. Meritati sa carati apa la WC cu bidoanele :)
  3
  8
  Raportează
 • postat de Cinefiu
  Sâmbătă, 28 Martie 2015 08:00
  82.137.10.***
  Babele alea doua vor fi primele care se vor ingramadi la un 3D la viitorul Cinema City Galati :))))))
  13
  9
  Raportează
 • postat de anonym
  Vineri, 27 Martie 2015 23:45
  89.136.7.***
  dar pentru locuri de munca nu ies nici macar 2 persoane :))
  3
  13
  Raportează
 • postat de Robert Popescu
  Vineri, 27 Martie 2015 23:04
  5.13.221.***
  Doar vreo 15 persoane.
  Suntem atat de putini.

  Felicitari pentru initiativa si organizare, pacat de numarul redus de "cinefili".
  2
  20
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.