Pentru Galaţi, unirea cu Republica Moldova nu reprezintă doar îndreptarea trecutului, ci şi şansa de a-şi împlini viitorul

Pentru Galaţi, unirea cu Republica Moldova nu reprezintă doar îndreptarea trecutului, ci şi şansa de a-şi împlini viitorul
Evaluaţi acest articol
(55 voturi)

Lăsând la o parte toate conotaţiile istorice şi emoţionale pe care unirea cu Republica Modova le poate evoca şi indica în modul cel mai clar cu putinţă, vizavi de ansamblul valorilor afective; extinderea sensului la condiţiile locale şi sociale ale oraşului Galaţi face ca importanţa cuvântului ,,unire’’ să reprezinte nu numai îndreptarea trecutului, ci şi şansa de a-şi împlini viitorul.

Aşa cum ni se înfăţişează astăzi, Galaţiul este un oraş izolat de infrastructura naţională, iar proiecţia planului general de transport ne arată că nici pe viitor nu sunt şanse să fim integraţi într-unul din coridoarele importante ale ramurei economiei naţionale, ce cuprinde totalitatea mijloacelor rutiere, aeriene şi navale care asigură circulaţia bunurilor şi a persoanelor.

Practic, realitatea ne dezvăluie că pentru Galaţi este prevăzut doar un drum expres, ce urmează a fi dat în exploatare în 2030 (teoretic), şi astfel, dezvoltarea portului rămâne o himeră la fel ca şi interesul investitorilor, având în vedere că ne plasăm în afara fluxurilor de mărfuri. Singura şansă de dezvoltare reală pe termen lung şi de ieşire din zona oraşelor monoindustriale a oraşului este de a se integra în coridoarele importante de tranzit de mărfuri, la fel ca Braşovul ori Sibiul. În momentul de faţă, exporturile de cereale ale Republicii Moldova se fac limitat prin Giurgiuleşti şi, în cea mai mare parte, prin Odesa.

În cazul în care, unirea cu Molodova s-ar realiza faptic, Galaţiul ar deveni soluţia optimă pentru tranzitul de mărfuri pentru toată regiunea de est a României şi astfel s-ar reconfigura coridoarele de transport, Galaţiul devenind port principal al Moldovei, reluându-şi astfel statutul pe care l-a îndeplinit înainte de 1940.

Din perspectivă naţională, unirea reprezintă o soluţie mai bună pentru ambele ţări. Moldova întră de facto în Uniunea Europeană şi în NATO implicit, iar România câştigă greutate în interiorul acestor structuri.

Ca urmare a importanţei de necontestat a celor afirmate mai sus, adresez un apel tuturor politicienilor gălăţeni, indiferent de apartenenţa politică, pentru a acţiona prin toate mijloacele şi cu tot sprijinul în realizarea înfăptuirii unirii cu Moldova. Construind din aceasta un scop prioritar al activităţii politice pe care dumnealor o desfăşoară, se înlesneşte viitorul Galaţiului  şi sprijină împlinirea viitorului acestuia.  

Cătălin Cristache, preşedinte PMP Galaţi

(P)

Citit 4331 ori Ultima modificare Miercuri, 19 August 2015 17:13