Gălăţean ucis de leptospiroză

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un bărbat de 58 de ani din comuna Drăgăneşti de lângă Tecuci a fost răpus, zilele trecute, de leptospiroză. Mai multe detalii ne-a oferit purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, dr. Nicolae Bacalbaşa.

„A decedat un pacient cu leptospiroză confirmată din punct de vedere imunologic. «Leptospira», în greceşte, înseamnă spirală subţire. Este un germene asemănător pe undeva structural ca familie cu sifilisul. Dealtfel şi sifilisul atunci când a fost adus în Europa a fost o boală mortală cu evoluţie supra-acută”.

„Leptospiroza este, însă,  legată de un germene care este iubitor de apă şi trăieşte în acest mediu. Un agent de transmitere este şobolanul, care odată infectat urinează cu leptospire. În urma infectării, sunt afectate practic toate organele şi apar, ca în cazul tuturor stărilor septice grave, afectări ale învelişului vaselor de sânge şi se ajunge la formarea de cheaguri”, a precizat dr. Bacalbaşa.

„Sunt periclitaţi pescarii şi instalatorii care lucrează în subsoluri. Leptospiroza este o afecţiune mai rară de când au dispărut marile crescătorii de porci care deversau apa reziduală în râuri. Trebuie însă foarte multă atenţie. Lumea microbilor ne pândeşte, nevăzută”.

„Aş aminti aici de una din crimele comunismului despre care s-a vorbit puţin. La un spital din Constanţa am văzut, pe vremea aceea, sute de deţinuţi politici, în special studenţi, intelectuali tineri, care erau internaţi cu leptospiroză. În lagărele din Delta Dunării se plimbau şobolanii peste mămăligă şi urinau. S-a produs o epidemie care ar trebui să fie în memoria colectivă”, a conchis purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi.

Citit 1447 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.