Credinţa nu s-a terminat, doar oamenii au sărăcit

Credinţa nu s-a terminat, doar oamenii au sărăcit
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* În Casa Domnului, şi-au dat mâna oamenii Ministerului Culturii şi ai Primăriei Galaţi * În 2008, consolidări de 170.000 lei * E nevoie de susţinerea acestui locaş care numără peste 160 de ani *

Duminică seara şi ieri, în ziua prăznuirii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, mulţi dintre creştinii gălăţeni au venit la rugăciune la Biserica „Sfinţii Apostoli” din Galaţi, sfânt locaş aşezat în istoricul şi marele port de înaintaşii înaintaşilor noştri, pe la 1847. Pesemne că în acea vreme, activitatea în Portul Galaţi era una înfloritoare şi, cu siguranţă, oamenii din vechea parte a oraşului erau mai înstăriţi material şi aveau şi multă credinţă.

Credinţa nu s-a terminat nici astăzi, numai că în anii din urmă, în perimetrul acestei parohii a crescut numărul săracilor, al asistaţilor sociali; între cele 900 de familii multe sunt de bătrâni şi asistaţi sociali. Cu toate crizele noastre omeneşti, Casa Domnului trebuie înnoită…

„Cu binecuvântarea Prea Sfinţitului Casian al Dunării de Jos, sfântul locaş a intrat într-un program de restaurare în septembrie 2008 şi ne bucurăm că am reuşit să realizăm consolidarea la infrastructură, adică partea din pământ, ne-a spus părintele paroh Nelu Gheorghiţă. La infrastructură a mai rămas o părticică în zona pridvorului, acum suntem în plin lucru şi efectuăm  consolidarea bisericii la suprafaţă”.

Bani alocaţi, nu şi viraţi

Anul trecut, pentru Biserica Sfinţilor Apostoli din Galaţi s-au alocat 100.000 lei de la Ministerul Culturii şi Cultelor şi 70.000 lei de la Primăria Galaţi. „Şi-n acest an s-au alocat 47.000 lei, dar deocamdată banii nu fost viraţi, a adăugat părintele Gheorghiţă. Este mult de lucru şi cu siguranţă, dincolo de bani, e nevoie de multă rugăciune din partea enoriaşilor noştri…”

Infiltraţiile din această biserică au afectat grav zidirea bisericească ce numără peste 160 de ani. Mirosul greu, de mucegai, se resimte din plin, dar, dincolo de aceste inconveniente, credinţa enoriaşilor, tinereţea  şi dorinţa părintelui Nelu Gheorghiţă de a ridica sfântul locaş din paragină fac, în plină criză, ca faptele bune să sporească. 

Nici nu ne miră de vreme ce la zi de sărbătoare, pe o căldură toridă, biserica a fost arhiplină. Adevăraţii creştini au venit să aducă slavă lui Dumnezeu, prin cântări duhovniceşti şi laude Sfinţilor Apostoli; să fie alături de prea cuviosul părinte Daniil, Arhimandrit al Dunării de Jos  care a săvârşit Sfânta Liturghie, Arhiereul locului fiind prezent la întronizarea de la Huşi.

În vacanţă, la rugăciune

Între mulţii rugători, erau şi elevii noştri, care sunt în vacanţă şcolară, dar nu şi cea a credinţei…  „Cine mi-a insuflat dragostea de Dumnezeu? Mama, ne-a răspuns Maria Cara, în vârstă de 12 ani, elevă a Şcolii nr. 24 din Galaţi. Deşi aparţin de altă parohie, vin la această biserică pentru că aici vine mama mai des. Dacă oamenii vin la biserică, dobândesc mai multă credinţă, devin mai buni. Dumnezeu ne ajută să fim mai  lucizi, ne dă minte, ne ajută să ne luminăm cu lumina cunoştinţei, aşa am învăţat şi la ora de religie…” 

Vecina şi prietena Mariei se numeşte  Denisa Stoica, tot în vârstă de 12 ani, elevă a Şcolii nr. 26. „Îmi place să vin la Biserica Sfinţilor Apostoli, fiindcă sunt mai aproape de Dumnezeu. Aşa am învăţat de la mama şi aşa cred că e mai bine pentru noi, oamenii. Să fim în Biserica Sa, să-L slăvim pe Dumnezeu pentru că El nu ne lasă la necaz şi la durere, pentru că suntem creaţia Sa…”

Hramul Bisericii „Sfinţilor Apostoli” s-a prelungit până târziu, pentru că semne ale dragostei creştine au ajuns şi la săracii din parohie, dar şi la cei întemniţaţi de… propriile păcate.

În rest, în Parohia „Sfinţii Apostoli” din Galaţi, credinţa nu s-a terminat, doar oamenii sunt sub vremi, au sărăcit.

Citit 767 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.