CRIZA VACCINULUI ANTIRABIC, aproape de sfârşit, după o lună de aşteptare

CRIZA VACCINULUI ANTIRABIC, aproape de sfârşit, după o lună de aşteptare
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Galaţiul a rămas, pentru mai mult de o lună, fără vaccin antirabic. Din cauza neînţelegerilor de natură financiară apărute între Ministerul Sănătăţii (MS) şi compania producătoare a acestui vaccin, pe piaţa din România s-a creat o adevărată criză a acestui ser. Situaţia a fost una foarte gravă, având în vedere că vaccinarea preventivă este singurul mod în care un pacient muşcat de câine sau de un alt animal turbat poate fi apărat în faţa acestei boli mortale. Astfel, după ce stocurile de vaccin antirabic au fost epuizate, medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase s-au văzut nevoiţi să-i trimită acasă neimunizaţi pe gălăţenii muşcaţi de câini.

În cursul zilei de marţi, 15 decembrie, MS şi compania producătoare au ajuns la un acord, serul putând fi astfel cumpărat de către spitale de la distribuitori. "Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi l-a contactat deja pe distribuitor şi vaccinul va fi disponibil în perioada următoare. În toată perioada cât vaccinul nu a fost disponibil, 11 persoane au venit la spital, cu muşcături provocate de câini despre care nu aveam informaţii că ar fi sau nu infectaţi cu rabie", a precizat purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase, dr. Mihaela Ganea.

Sanofi Pasteur este compania care produce vaccinul antirabic. "Confirmăm încă o dată că întreaga documentaţie de preţ pentru vaccinurile Sanofi Pasteur a fost înaintată autorităţilor locale, în deplină conformitate cu legislaţia şi reglementările actuale. Sanofi Pasteur doreşte să reconfirme disponibilitatea stocurilor de vaccin antirabic Verorab, necesare pentru a satisface cererile spitalelor din România", informează un comunicat de presă al companiei.

Rabia sau turbarea este o boală incurabilă, din momentul în care primele simptome apar. Singura cale de protecţie este vaccinarea preventivă, atât timp cât simptomele nu au apărut încă. Având în vedere numărul mare de câini fără stăpân din Galaţi, sute de persoane muşcate ajung în fiecare an la camerele de gardă ale spitalelor.

Citit 1208 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Decembrie 2015 23:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.