400 de colindători au vestit Crăciunul la Galaţi (FOTO + VIDEO)

400 de colindători au vestit Crăciunul la Galaţi (FOTO + VIDEO)

Foto: Mariana Constandache
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)
3 comentarii

*De la Vrancea, la Reni şi de la Brăila, la Bacău, păstrătorii tradiţiilor populare au înveselit urbea cu obiceiuri specifice sărbătorilor de iarnă

Ansambluri de colindători şi urători din toată ţara, dar şi din Republica Moldova şi Ucraina au umplut duminică centrul oraşului de veselie, aducând spiritul Crăciunului păstrat la sate în tradiţii vechi de secole. Festivalul „Tudor Pamfile”, ajuns la cea de-a XXV-a ediţie sub egida Centrului Cultural şi a Arhiepiscopiei Dunării de Jos a fost ocazia perfectă pentru ca pentru noi gălăţenii, Crăciunul să însemne mai mult decât goana după cumpărături şi planuri de distracţie la cluburi. Colindele, pluguşoarele, urşii, caprele, călăreţii sau feciorii înarmaţi cu bice uriaşe au venit în valuri la Galaţi, pentru a fi binecuvântaţi şi pentru a binecuvânta, la rândul lor, serbările cetăţenilor urbei. Pe esplanada din faţa Catedralei Arhiepiscopale, urătorii, de la prunci de câţiva anişori, până la tineri şi adulţi gătiţi în straie populare sau, după caz, în costume specifice tradiţiilor de iarnă au atras privitorii şi au încălzit atmosfera în aşteptarea binecuvântării ÎPS Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos. „Pentru noi e o tradiţie să venim la Galaţi şi să arătăm obiceiurile noastre. Noi colindăm la toate sărbătorile, şi la cele pe stil nou, şi la cele pe stil vechi. Ne este drag să venim de peste Prut, pentru că tradiţiile noastre sunt asemănătoare cu cele ale românilor de aici. Acum am venit cu „urşii” şi cu un grup de colindători”, ne-a spus un reprezentant al delegaţiei din Cantemir, Republica Moldova.

Festivalul euroregional care a adus la Galaţi în acest an circa 380 de artişti organizaţi din ansambluri venite din Brăila, Vaslui, Vrancea, Tulcea, Bacău, Republica Moldova şi Ucraina s-a mutat apoi la Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, unde a avut loc spectacolul propriu-zis şi al cărui moment culminant a fost „Hora din Străbuni”.

Festivalul anual „Tudor Pamfile”, care este un spectacol original de tradiţie şi culoare, a fost şi în acest an destinat publicului larg, menirea lui fiind aceea de a promova şi de a încuraja autenticul în creaţia populară, dar şi în menţinerea obiceiurilor specifice locuitorilor din această regiune.

 

Citit 2786 ori Ultima modificare Luni, 21 Decembrie 2015 16:05

3 comentarii

 • postat de saracul Luni, 21 Decembrie 2015 12:41 5.13.186.*** Link la comentariu
  1
  0

  Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Crăciun
  Scris de Iasmina Stoianovici Vineri, 18 Decembrie 2015 03:00

  dimensiunea fontului micește mărimea fontului creşte dimensiunea fontului Imprimare E-mail Fii primul care postează comentarii!

  Evaluaţi acest articol

  1
  2
  3
  4
  5

  (3 voturi)
  Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Crăciun

  Centrul Cultural „Dunărea de Jos” organizează duminică, 20 decembrie, în parteneriat cu Arhiepiscopia Dunării de Jos şi Primăria Galaţi, Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou „Tudor Pamfile”, ediţia a XXV-a. Evenimentul va începe la ora 12,00, în faţa Catedralei Arhiepiscopale, de unde, după ce vor avea o scurtă demonstraţie în faţa Î.P.S. dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul „Dunării de Jos” şi vor primi binecuvântarea acestuia, colindătorii se vor deplasa pe esplanada din faţa Teatrului Dramatic "Fani Tardini". Aici se va desfăşura „Hora din Străbuni” la care vor participa toate formaţiile invitate la festival şi va avea loc spectacolul final.
  Festivalul euroregional reuneşte anul acesta cele mai reprezentative formaţii de colindători din judeţul Galaţi, dar şi din Brăila, Vaslui, Vrancea, Tulcea, Bacău, Republica Moldova şi Ucraina, însumând aproximativ 380 de participanţi şi se doreşte a fi un eveniment cultural ce promovează şi încurajează autenticul în creaţia populară. Organizatorii promit un spectacol plin de emoţie şi culoare, menit să îi impresioneze pe toţi cei prezenţi. Festivalul este un eveniment cultural ce promovează şi încurajează autenticul în creaţia populară. Vor vedea pe viu toate obiceiurile care se transmit din generaţie în generaţie, în comunităţile rurale. Evenimentul va începe pe esplanada Teatrului Dramatic „Fani Tardini” în jurul orei 14,00, iar intrarea este liberă.
  Citit 290 ori Ultima modificare Luni, 21 Decembrie 2015 10:00
  Iasmina Stoianovici
  Iasmina Stoianovici

  Raportează
 • postat de Valentin Luni, 21 Decembrie 2015 10:02 5.2.205.*** Link la comentariu
  2
  0

  @alla te rog să citeşti înainte să comentezi http://www.viata-libera.ro/vlg-cultura/73284-festivalul-de-datini-si-obiceiuri-de-craciun

  Raportează
 • postat de alla Luni, 21 Decembrie 2015 00:24 5.13.237.*** Link la comentariu
  2
  12

  Mah,ce-mi place la voi e faptul ca anuntati din timp toate evenimentele !A treia zi dupa scripturi.Si daca o faceti , uitati sa scrieti ora sau locul unde va avea loc evenimentul.Cum sa-i zicem?Economie de cuvinte sau incompetenta?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.