400 de colindători au vestit Crăciunul la Galaţi (FOTO + VIDEO)
Foto: Foto: Mariana Constandache

400 de colindători au vestit Crăciunul la Galaţi (FOTO + VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

*De la Vrancea, la Reni şi de la Brăila, la Bacău, păstrătorii tradiţiilor populare au înveselit urbea cu obiceiuri specifice sărbătorilor de iarnă

Ansambluri de colindători şi urători din toată ţara, dar şi din Republica Moldova şi Ucraina au umplut duminică centrul oraşului de veselie, aducând spiritul Crăciunului păstrat la sate în tradiţii vechi de secole. Festivalul „Tudor Pamfile”, ajuns la cea de-a XXV-a ediţie sub egida Centrului Cultural şi a Arhiepiscopiei Dunării de Jos a fost ocazia perfectă pentru ca pentru noi gălăţenii, Crăciunul să însemne mai mult decât goana după cumpărături şi planuri de distracţie la cluburi. Colindele, pluguşoarele, urşii, caprele, călăreţii sau feciorii înarmaţi cu bice uriaşe au venit în valuri la Galaţi, pentru a fi binecuvântaţi şi pentru a binecuvânta, la rândul lor, serbările cetăţenilor urbei. Pe esplanada din faţa Catedralei Arhiepiscopale, urătorii, de la prunci de câţiva anişori, până la tineri şi adulţi gătiţi în straie populare sau, după caz, în costume specifice tradiţiilor de iarnă au atras privitorii şi au încălzit atmosfera în aşteptarea binecuvântării ÎPS Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos. „Pentru noi e o tradiţie să venim la Galaţi şi să arătăm obiceiurile noastre. Noi colindăm la toate sărbătorile, şi la cele pe stil nou, şi la cele pe stil vechi. Ne este drag să venim de peste Prut, pentru că tradiţiile noastre sunt asemănătoare cu cele ale românilor de aici. Acum am venit cu „urşii” şi cu un grup de colindători”, ne-a spus un reprezentant al delegaţiei din Cantemir, Republica Moldova.

Festivalul euroregional care a adus la Galaţi în acest an circa 380 de artişti organizaţi din ansambluri venite din Brăila, Vaslui, Vrancea, Tulcea, Bacău, Republica Moldova şi Ucraina s-a mutat apoi la Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, unde a avut loc spectacolul propriu-zis şi al cărui moment culminant a fost „Hora din Străbuni”.

Festivalul anual „Tudor Pamfile”, care este un spectacol original de tradiţie şi culoare, a fost şi în acest an destinat publicului larg, menirea lui fiind aceea de a promova şi de a încuraja autenticul în creaţia populară, dar şi în menţinerea obiceiurilor specifice locuitorilor din această regiune.

 

Citit 3439 ori Ultima modificare Luni, 21 Decembrie 2015 16:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.