Gălăţenii au fost DEZAMĂGIŢI de „distracţia” de la mall, unde au fost chemaţi să petreacă SĂRBĂTORILE GALAŢIULUI
Foto: Foto Florin Răvdan

Gălăţenii au fost DEZAMĂGIŢI de „distracţia” de la mall, unde au fost chemaţi să petreacă SĂRBĂTORILE GALAŢIULUI
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Boluri de plastic, haine de blană, portofele la 10 lei, iconiţe, mir, lumânări, jucării, inele şi gablonţuri, şerbet, dulceaţă, şuncă de casă, brânză de burduf, caşcaval afumat, porumb fiert, Roata Norocului, tiribombe şi mult, mult fum de grătar. Toate astea învelite în mai bine de 500 de metri de beznă, de pe străzile din jurul mall-ului gălăţean, în nopţile de petrecere de la Shopping City, acolo unde au fost chemaţi oamenii să petreacă Sărbătorile Galaţiului.

Dacă în primele două zile vremea ploioasă i-a dat pe toţi peste cap şi a făcut doar vreo 200 de gălăţeni să îşi rişte sănătatea pentru a-şi zgâi ochii pe la căsuţele meşterilor populari, în ultimele trei seri vremea s-a mai îndreptat, prilej de bucurie pentru toţi care au vrut să se bucure de tradiţionalele zile ale oraşului. Numai că, surpriză, nu a mai rămas nimic tradiţional din ele, în afară de băieţii care îşi măsoară forţa pumnului cu un leu de fiecare, la aparatele din dotare. 

Prima dezamăgire, locaţia prost aleasă

În anii trecuţi, sărbătorile Galaţiului se desfăşuraseră pe Faleza superioară a Dunării, pe porţiunea cuprinsă între Elice şi parcul Viva, acolo unde mii de gălăţeni se adunau în fiecare seară pentru a mânca un mic, pentru a dansa pe ritmurile vreunei formaţii foarte bune sau pentru a căsca gura la tarabele cu de toate. Din dorinţa de a nu-i mai deranja pe gălăţeni, dar şi pentru că parcarea de la Shopping City nu presupunea oprirea traficului prin oraş, anul trecut şi anul acesta, Sărbătorile Galaţiului s-au mutat la mall, cu alai cu tot. Numai că mall-ul e într-un cartier spre care mijloacele de transport nu sunt aşa de multe, iar cele care există erau pline la refuz. "Din port până la mall parcă e distanţa Galaţi-Tudor Vladimirescu", vociferau câţiva tineri prin maxi-taxi, luni seara. Ce e drept, drumul a durat cam jumătate de oră, în condiţiile în care maxi-taxi-iul 68 nu prea are semafoare pe traseu. 

Aici asfalt, acolo mocirlă

Pentru că vremea nu a ţinut deloc cu gălăţenii în primele două zile, pe porţiunea neasfaltată din preajma mall-ului, acolo unde erau cam toate "jucăriile" în care voiau oamenii să se dea, se cam stricase pietrişul ăla, devenind o amestecătură de nisip ud şi pietricele care se lipeau de tălpi. 

Vinul fiert îndoit cu apă şi cozi kilometrice la mici

Adevărata plăcere a celor care au venit, însă, la Sărbătorile Galaţiului nu au fost nici concertele, nici tiribombele, ci micii şi vinul fiert. La mesele din parcare, acoperite cu prelate prin care se scurgea apa, nu mai găseai un loc liber încă de la ora 17,00, iar la grătare erau cozi la care puteai sta chiar şi jumătate de oră. La vin fiert se mişcau mai repede băieţii, ce e drept, dar calitatea lăsa de dorit.

"Vinul e prost tare. Mai bun îl fac eu acasă. Ăsta cred că e îndoit cu apă sau ceva, că nu are nici un gust. Am băut de la mai mulţi, dar la fel de prost e. Doar că e cald şi te mai încălzeşti, dar e mai mult ceai decât vin", se plângea o doamnă, în timp ce îşi aştepta soţul să vină cu tăviţa de mici. 

Meşteri harghiteni, dar mai mult din Republica Moldova 

"Servus, cât e lingura asta de lemn?", întreb eu, crezând că numărul de la maşină reflectă originile vânzătorului. "Cinşpi lei", mă loveşte deodată. Curios, l-am întrebat de unde este, iar omul, foarte senin, mi-a spus că e din Ungheni, şi a venit aici să îşi vândă ustensilele din lemn, pentru bucătărie. Iar ca el sunt mulţi alţii. Chiar şi o parte dintre cei care vindeau colaci secuieşti. Am găsit, însă, şi harghiteni adevăraţi, molcomi la vorbă, calmi, şi cu multe bucate alese pe masă. "Luaţi şi gustaţi, ca să ştiţi dacă e bun sau nu. Îi făcut tăt în casă, la noi, în Covasna", îmi zicea o doamnă, în timp ce mă îmbia cu o bucăţică de şuncă ardelenească. La gust, dumnezeiască. La preţ, mai degrabă înghiţi în sec. Doar vreo 45 de lei kilogramul! 

"Muzica? De foarte proastă calitate!" 

În primele trei seri, au concertat Bambi, Pepe, Andreea Bălan, Puya, Maxim şi mulţi alţii pe care îi ştiau doar cei mai tineri dintre veniţii la mall. Vineri şi sâmbătă, au cam cântat stropilor de ploaie, că gălăţenii nu s-au adunat decât în număr foarte mic la concerte, mai ales că numele trupelor nu i-au atras deloc, faţă de alţi ani. "Acum doi ani, când a cântat Voltaj pe faleză, era un frig de tremurau pietrele, şi mai şi picura, dar nu a plecat nimeni acasă. Toată lumea sărea pe acolo, dansa. La Bambi cine să sară? Pentru "ochii ăia căprui", de acum 15 ani? Nici o şansă", ne-a spus Andrei Chivulete, un tânăr de 34 de ani, care a venit luni seara alături de soţia sa să îl asculte pe Florin Ristei.

În ultimele două seri parcă s-a mai animat atmosfera, dar şi trupele au fost altele. Au cântat Florin Ristei, câştigătorul XFactor de acum doi ani, dar şi Bere Gratis şi Pasărea Colibri, trupe care încă mai trezesc nostalgii în rândul fanilor muzicii rock şi folk. Plus că trupele acestea se adresează unor categorii diverse de vârstă, nu doar celor care abia au împlinit 18 ani.  "Despre muzică? Nu am ce zice, foarte proastă. Poate ieri şi azi (n.r. duminică şi luni) ce s-a mai schimbat ceva, că a mai cântat Ristei, care are voce şi e gălăţean de-al nostru, şi Bere Gratis. Şi Provincialii mi-au plăcut. În rest, noroc de dansatoare, că mai vedeam ceva pe scenă, altfel vai de capul lor. Bine măcar că au adus ansamblul folcloric, am putut auzi şi voci bune, nu doar lălăieli şi funduri goale", ne-a explicat Mara Tănăsescu, o doamnă trecută de 50 de primăveri. 

În concluzie, Sărbătorile Galaţiului 2015, care au fost de fapt "Bâlciul de la mall", i-au lăsat pe gălăţeni cu un gust amar şi cu multe cuvinte de critică la adresa administraţiei locale. "Degeaba se plimbă prin atâtea oraşe, atâtea ţări, dacă nu aduc nimic bun şi la noi. Să ia exemplu de la Braşov, Sibiu, Timişoara, chiar şi Iaşi. La noi a fost doar un chiolhan pe care s-au cheltuit foarte mulţi bani. Şi nici măcar iluminat bine nu a fost", ne-a explicat, pe fugă, un domn care aştepta să primească micii calzi. Poate la anul va fi mai bine...

Citit 10046 ori Ultima modificare Joi, 03 Decembrie 2015 00:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.