Profesoara Lidia Mânză - bursieră la Academia Spaţială din SUA

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cadrul didactic participă în prezent la cursuri de pregătire pentru astronauţi şi la simulări de misiuni spaţiale *

Lidia Mânză - profesoară de chimie la Colegiul Naţional „V. Alecsandri” a câştigat o bursă prin intermediul companiei Honeywell (producătoare de tehnologie şi producţie în industria aerospaţială) şi este invitată să participe la ediţia din 2009 a programului de pregătire pentru astronauţi „Profesorii Honeywell la Space Academy” în SUA, în perioada 27 iunie -3 iulie.

Profesorii, din 16 ţări şi 47 de state ale SUA, printre care şase români, vor participa la programul de la U.S. Space & Rocket Center din Huntsville, Alabama. Creat în parteneriat cu U.S. Space & Rocket Center în 2004, programul „Profesorii Honeywell la Space Academy” a fost conceput pentru a le oferi profesorilor de matematică şi ştiinţe metode alternative de predare prin intermediul unui program de pregătire pentru astronauţi şi a unor instrumente pedagogice inovatoare.

Profesorii vor avea de rezolvat şi misiuni spaţiale

Dacsălii români, alături de celelalte cadre didactice din programul „Profesorii Honeywell la Space Academy”, vor participa la 45 de ore de cursuri de dezvoltare profesională, precum şi la un program intensiv de educare ce pune accentul pe ştiinţă spaţială şi explorare. Activităţile includ ore de curs, ore de laborator şi pregătire de teren.

Fiecare profesor va participa şi la sesiuni reale de pregătire pentru astronauţi, cu exerciţii care includ simulări de zbor, misiuni spaţiale bazate pe un anumit scenariu, pregătire pentru supravieţuire pe uscat şi pe apă şi programe de dinamică a zborului de ultimă generaţie.

„A fost dorinţa pe care mi-am pus-o în noaptea Anului Nou”

Am reuşit să discut cu profesoara-astronaut prin telefon, chiar înainte de plecare. Ne-a declarat că a trimis şi anul trecut aplicaţii pentru această bursă, dar nu a fost acceptată.

„Anul acesta am trimis eseul de prezentare a activităţii mele chiar în noaptea de Anul Nou, pentru că termenul limită era 31 decembrie 2008. Mai mult decât anul trecut n-am scris, dar mi-am dorit foarte mult să fiu acceptată. Aproape nu mi-a venit să cred când am primit răspuns favorabil. Va fi o experienţă unică, din care voi avea enorm de multe de învăţat. Vă voi povesti despre toate când mă voi întoarce”, ne-a promis Lidia Mânză, înainte să plece.

Citit 2704 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.