Cererea de despăgubiri pentru victimele comunismului, scutită de taxă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mai mulţi cititori ai "Vieţii libere" ne-au cerut date suplimentare despre Legea nr. 221 privind condamnările cu caracter politic şi măsurile administrative asimilate acestora, pronunţate în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989. Le oferim câteva date care cu siguranţă îi vor interesa.

Precizăm că Legea 221 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 396 din 11 iunie 2009. Legea prevede că orice persoană care a suferit condamnări cu caracter politic în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 sau care a făcut obiectul unor măsuri administrative cu caracter politic poate solicita instanţei de judecată, în termen de 3 ani de la data intrării în vigoare a legii, obligarea statului la acordarea de despăgubiri.

După moartea persoanei care a fost persecutată politic, acţiunea poate fi introdusă de soţul sau descendenţii acesteia până la gradul al II-lea inclusiv.

Legea prevede acordarea unor despăgubiri pentru prejudiciul moral suferit prin condamnare, precum şi despăgubiri reprezentând echivalentul valorii bunurilor confiscate prin hotărârea de condamnare sau ca efect al măsurii administrative, şi desigur, repunerea în drepturi, în cazul în care prin hotărârea judecătorească de condamnare s-a dispus decăderea din drepturi sau degradarea militară. Sub incidenţa acestui act normativ intră aproximativ 600.000 de români.

Legea prevede că „instanţa de judecată este obligată să ia toate măsurile pentru obţinerea sau, după caz, reconstituirea dosarului în care a fost pronunţată hotărârea de condamnare, inclusiv prin solicitarea punctului de vedere al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România. Cererea este imprescriptibilă, fiind scutită de taxa de timbru”.

Cererea va fi adresată tribunalului, secţia civilă, în circumscripţia căruia domiciliază persoana interesată. Cererea se judeca în contradictoriu cu statul, reprezentat prin Ministerul Finanţelor Publice.

Citit 683 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.