Excelenţă în estetică şi REDUCERI la CLINICA ARESTETIC. Acidul hialuronic și botoxul rezolvă majoritatea problemelor faciale

Excelenţă în estetică şi REDUCERI la CLINICA ARESTETIC. Acidul hialuronic și botoxul rezolvă majoritatea problemelor faciale
Evaluaţi acest articol
(35 voturi)

Rep.: Domnule profesor Ardeleanu, astăzi auzim tot mai des despre acidul hialuronic și botoxul, precum și despre folosirea lor în estetică. Haideți să vorbim pe rând despre fiecare. Deci ce este acidul hialuronic?

Prof. dr. Ardeleanu: Acidul hialuronic este un compus biologic prezent în mod natural în corpul uman, atât la nivelul pielii cât și la nivelul organelor parenchimatoase (ficat, splină, pancreas) și a creierului. De fapt, el conferă elasticitate pielii și organelor parenchimatoase. Odată cu trecerea anilor, peste vârstă de 25 de ani, producția sa scade progresiv, astfel că după vârsta de 50 aproape că nu se mai produce deloc, mai ales la nivelul pielii. Consecințele vor fi pierderea elasticității pielii, apariția ridurilor și a ptozei faciale (căderea feței).

Rep.: La ce se folosește acidul hialuronic în estetică?

Prof. dr. Ardeleanu: Acidul hialuronic este folosit în estetică cu două indicații majore: rol de umplere, așa-numitele filere și rol de hidratare, sub forma mezoterapiei. Ca și filer, acidul hialuronic este folosit pentru umplerea ridurilor, umplerea unor goluri de la nivelul feței cum ar fi regiunea temporală, mărirea pomeților sau mărirea buzelor. Acest tip de acid hialuronic are proprietatea de a crește în volum zona injectată. Folosit ca și hidratant, cu alte proprietăți chimice, acidul hialuronic are rolul de a atrage moleculele de apă și de a hidrata zona. În cazul ridurilor, atitudinea corectă ar fi să injectăm întâi acid hialuronic cu moleculă mică pentru a hidrata bine zona și abia apoi să injectăm acidul hialuronic de volumizare. În felul acesta, filerul injectat va persista mai mult în timp. Ca și regiuni este folosit cu predilecție pe față.

Rep. : Efectul său este permanent?

Prof. dr. Ardeleanu: Nu este permanent. Durează până la 18 luni, depinde de substanța injectată, cantitate, zona injectată și particularitățile biologice ale fiecărei persoane.

Rep.: Dacă ați vorbit despre substanțe, observăm o invazie de astfel de substanțe. Ce ne puteți spune despre aceste substanțe și care sunt posibilele complicații și contraindicații?

Prof. dr. Ardeleanu: Ați punctat foarte bine. Da, la fiecare câteva luni mai apare un produs nou cu acid hialuronic. Tot la fel crește și rata complicațiilor. Pe piața sunt câțiva producători consacrați, precum Juvederm, Teosyal sau Restylane. Însă acestea sunt și cele mai scumpe produse. Apoi, vin restul. Referitor la contraindicații, nu există contraindicații absolute, doar în cazul în care pacientul ar avea alergie la acidul hialuronic ar fi contraindicație majoră. Însă având în vedere că acidul hialuronic se găsește și în mod natural în corpul uman, riscul de alergie este unul foarte scăzut. Ca și posibile complicații, eu le-aș numi efecte adverse nu complicații, pentru că nu sunt complicații propriu-zise. Aceste reacții adverse sunt reprezentate de durere locală, vânătăi (echimoze) și inflamație locală, toate aceste reacții dispar în 4-5 zile.

Rep.:Cum se injectează practic?

Prof. dr. Ardeleanu: Se face o anestezie locală, care poate fi cu cremă sau injectabilă, apoi se face injectarea propriu-zisă. În afară de anestezie pacienta nu resimte nici o durere. Ulterior, nu necesită perioadă de recuperare, pacienta putându-și desfășura activitățile cotidiene. În aparența pare simplu. În realitate, din 10 injectări, 3-4 le fac pe corecții, după alte injectări realizate de regulă în saloane de înfrumusețare, cu produse ieftine. Uneori însă nu pot fi corectate decât după luni de zile. În estetică totul ține de mâna și ochiul esteticianului și apoi de produs.

Rep.: Am vorbit până acum de acidul hialuronic. Ce ne puteți spune despre toxina botulinică sau botoxul cum este cunoscut? Ce este, cum acționează?

Prof. dr. Ardeleanu: Toxina botulinică este total diferită față de acidul hialuronic, atât ca mecanism de acțiune cât și ca indicații. Orice mușchi pentru a se contracta este acționat de un nerv. Atunci când mușchii mimicii sunt folosiți în exces, aceștia rămân într-o stare ușoară de contractură permanentă, determinând apariția ridurilor dinamice, cu localizare la nivelul frunții, între sprâncene, la coada ochiului (laba gâștii), buza superioară, gât etc. Toxina botulinică blochează contactul dintre nerv și mușchi, împiedicând astfel mușchiul să se contracte. În această situație mușchiul se relaxează, la fel și pielea de deasupra sa, și ridul dispare. Nu are un efect de umplere ca acidul hialuronic ci pur și simplu blochează activitatea unui mușchi. Diferența între cele două produse este majoră. Acidul hialuronic se injectează pe ridurile statice, iar toxina botulinică pe ridurile dinamice.

Rep.: Vă repet o întrebare de la acidul hialuronic: ce complicații pot să apară și cum se injectează?

Prof. dr. Ardeleanu: Aici discuțiile sunt mult mai ample. Există contraindicații absolute, precum bolile neuromusculare sau paraliziile în antecedente și contraindicații relative. Tehnica de injectare este total diferită de cea a acidului hialuronic, se face în puncte exacte.

Doza ține de experiența esteticianului și de efectul pe care îl dorește, blocaj total sau parțial al mușchiului. Dacă se injectează o doza prea mare sau într-un punct greșit pot apare pareze temporare sau asimetrii faciale, aceasta fiind de altfel principala complicație a toxinei botulinice. Însă toxina botulinică se injectează atât în scop estetic cât și în scop medical, precum în torticolis. De asemenea, se injectează în asimetriile faciale, în cazul transpirației excesive etc. La persoanele care transpiră în exces injectarea se poate face în axilă, în palmă sau în talpa piciorului, depinde de locul unde transpirația este excesivă. Acest produs practic a revoluționat tot ce înseamnă estetica. Corect injectat are efecte spectaculoase.

Rep.: Dar acest produs are efect permanent?

Prof. dr. Ardeleanu: Nu, nici toxina nu are un efect permanent. Durează între 3 și 9 luni, depinde de locul unde se injectează, doză și câtă activitate motorie avea mușchiul respectiv. Nu există nimic permanent. Și un lifting chirurgical are o durată de 5-7 ani în medie, după care trebuie reintervenit.

Rep.: Practic, cu aceste două produse puteți rezolva orice rid de pe față, transpirația excesivă, asimetriile faciale, chiar și unele afecțiuni medicale.

Prof. dr. Ardeleanu: În linii mari da. Există și cazuri complicate care mai necesită și alte terapii, exemplu ar fi ptoza facială, în care doar umplerea ridurilor nazogeniene cu acid hialuronic nu rezolvă problemă. Cheia succesului ține de indicațiile efectuate, mână și ochiul esteticianului.

Rep.: În speranța că cititorii noștri s-au lămurit cum stau lucrurile cu acidul hialuronic și toxina botulinică și că ați spulberat multe mituri, vă mulțumim pentru informațiile oferie.

Clinica Arestetic Galați, centru de excelență în estetică, oferă servicii de estetică și modelare corporală complete. În luna iulie prețuri reduse la acidul hialuronic și toxina botulinică. Pentru mai multe informații, accesațI pagina de Facebook: Arestetic. Numărul de telefon al clinicii este 0770457675.

(P)

Citit 5694 ori Ultima modificare Luni, 18 Iulie 2016 14:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.