Vizită princiară la Galaţi

Vizită princiară la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Principele Radu crede că volumul lansat va contribui la o campanie electorală eficientă *

Principele Radu a lansat vineri seară la Galaţi, în premieră şi într-un mod insolit, o carte despre biografia sa: „Principele Radu”, scrisă de Vladimir Creţulescu şi Corina Murafa şi scoasă la Editura Litera Internaţional.

Lansarea a fost făcută… pe Faleza Dunării, nu departe de locul în care era ancorat cândva vasul-restaurant „Libertatea”, fostul iaht „Luceafărul” al regelui Carol al II-lea, vas plecat, prin nevrednicia noastră, într-o lume mai bună. Şi mai scumpă…

Aflat în plin turneu electoral, principele a trecut vineri prin câteva comune gălăţene, seara ajungând la Brăila. Pe Faleza gălăţeană s-a simţit, vizibil, bine: „E o lansare frumoasă, cu succes”, şi-a mărturisit principele satisfacţia, la un moment dat. „Oamenii sunt atât de fericiţi cu cărţile… Nu-mi vine să cred că oamenii se interesează de carte!” 

Zeci de gălăţeni au oprit ca să ia cartea şi fotografii cu principele şi soţia sa, principesa Margareta. Unii au dat semnături pentru înscrierea în cursa prezidenţială a prinţului.

Tineri emoţionaţi că văd un personaj pe care îl poţi întâlni într-un palat, vârstnici onoraţi să vorbească puţin cu popularul personaj, unii amatori doar să aibă o fotografie împreună cu un personaj cunoscut, alţii să pună mâna pe o carte care era oricum gratis.

Între „O să vă votăm, că ne-aţi plăcut la emisiunea lui Cristoiu” şi „Nu-l votez, domnule, dar nu strică să-i iau cartea”, o mare de oameni venită nu la lansare, ci la distracţie mai răcoroasă a trecut pe lângă eveniment sau s-a oprit un minut. „Să luăm o semnătură. Să vezi şi tu un prinţ adevărat, în viaţă”, spunea o mămică fiului ei.

Prinţul a împărţit autografe (scurte, fără mesaj, doar numele) până l-a durut mâna, pe pista de role, în timp ce un staff format din câteva fete frumoase împărţea cărţi şi fotografii şi colecta semnături. „Dau semnături în loc să iau”, a comentat la un moment dat, cu umor, prinţul, vizibil de la distanţă cu statura înaltă, ca a lui de Gaulle, şi în  cămaşă albă.

„Vedeţi că v-aţi pozat acum şi cu foşti activişti, care i-au  înjurat pe rege şi Partidul Naţional Ţărănesc!”, a aruncat la un moment dat cineva, observând că prinţul se poza, democratic, cu toată lumea. 

Un bătrân care se duce de ani buni cu jalba pe la Guvern pentru o pricină l-a „atacat” şi el pe prinţ. Omul a jucat în copilărie fotbal cu Iliescu, dar asta nu l-a ajutat…

De pe „Libertatea 2000” se auzea muzica: „Ionel, Ionelule”… A durat ceva. Doi tineri, care trebuiau să se despartă pentru jumătate de ceas, şi-au dat ca punct de întâlnire: „Ne vedem la prinţ!”

„Şezătoare” cu presa locală

Puţin mai devreme, principele avusese o întâlnire cu presa gălăţeană la un restaurant cu nume potrivit: „Cafe Journal”. În răcoarea grădinii, doar glasurile consumatorilor au acoperit din când în când vocile conferinţei.

Conferinţa nu a avut un start, a început ca o discuţie destinsă, la un moment dat am dat drumul, pe rând, reportofoanelor şi totul s-a întins vreun ceas, semănând mai degrabă cu o şezătoare, în care fiecare parte a spus ce-a avut de spus.

Principele i-a felicitat apoi pe mirele şi mireasa aşezaţi, alături de nuntaşi, nu departe de grupul ziariştilor. Dar de nuntă: un autograf, pe numele şefului noii familii: Daniel Gociu. Prinţul a aflat şi că mirii n-au avut şansa de a fi uniţi de primar, dar au avut compensaţie… princiară. 

După care unul dintre clienţii localului l-a rugat în engleză să accepte să facă o fotografie cu el. Au îndrăznit şi alţii, iar prinţul s-a lăsat fără fasoane.

Comentarii foto:

1: "Dar de nuntă" - un autograf

2: Autografe şi… role, pe Faleză

Citit 949 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.