Acidul hialuronic | De ce apar complicaţiile şi cum le putem evita

Acidul hialuronic | De ce apar complicaţiile şi cum le putem evita
Evaluaţi acest articol
(34 voturi)

Devenite tot mai populare şi mai folosite, injectările cu acid hialuronic reprezintă astăzi mirajul esteticii. Dar în acelaşi timp vedem şi unele complicaţii care nu sunt de neglijat. Pentru că ne dorim să vă fim mereu aproape şi să vă informăm corect despre orice aspect care vă poate influenţa viaţa, vă prezentăm un interviu cu prof. univ. dr. Valeriu Ardeleanu.

- Domnule profesor, acidul hialuronic este tot mai des folosit astăzi şi tot mai popular. Ce este, de fapt, acidul hialuronic şi la ce se foloseşte el?

- Acidul hialuronic este o substanţă prezentă în corpul uman în mod fiziologic, la nivelul ficatului, splinei, creierului, dar şi al pielii. El este sintetizat până în jurul vârstei de 30 de ani, după care producţia sa scade progresiv, astfel că spre vârsta de 60 de ani aproape că nu se mai sintetizează. El este responsabil de menţinerea hidratării şi elasticităţii ţesuturilor. Tocmai pentru că odată cu vârsta secreţia sa scade, a apărut necesitatea creării unor produse artificiale.

Astfel, au apărut produsele pe bază de acid hialuronic. Astăzi, principala sa utilizare este în estetică, cu scopul rejuvenării tenului şi al diminuării efectelor îmbătrânirii. În estetică, se foloseşte pentru conturarea buzelor sau mărirea volumului acestora, pentru umplerea ridurilor, pentru volumetrie facială, pentru corecţia unor asimetrii, rinoplastii etc. Totodată, sunt produse cu moleculă mică, necross-linkate care se folosesc pentru hidratare şi rejuvenare, adică pentru prevenirea apariţiei ridurilor. Trebuie să ştiţi că şi produsele de sinteză sunt biodegradabile, adică nu sunt permanente.

- Totuşi, vedem în media şi cazuri cu complicaţii grave după injectările cu acid hialuronic. De ce apar ele şi cum le putem preveni?

- Da, sigur că pot să apară şi efecte nedorite. Şi vor apărea tot mai multe. Au apărut pe piaţă nenumărate produse cu acid hialuronic, unele dintre ele foarte ieftine, însă cu cât sunt mai ieftine, cu atât sunt mai nesigure. Aceste produse nu au suficiente testări clinice în spate, nu au trecut proba timpului şi nu sunt sigure. Ca să aveţi un element de reper, sunt produse cu acid hialuronic care costă 30 euro mililitrul şi ajung până la 200 euro mililitrul. Produsele bune încep de la 70-80 euro pe mililitru. Atunci când cumperi un produs cu 100-130 euro, nu îl poţi comercializa cu 150 euro, pentru că la acest mililitru se adaugă plata TVA, impozite, consumabile, anestezie, mâna de lucru etc. Dacă urmăriţi piaţa, practic, preţurile de injectare încep undeva de la 900 de lei pentru 1 ml şi ajung la 1.800 lei. Abia reuşeşti să dai nişte promoţii atractive către clienţi şi asta, de regulă, cu susţinerea producătorului.

Al doilea motiv de apariţie a complicaţiilor o reprezintă mâna de lucru şi condiţiile de lucru. S-a ajuns să se facă injectări şi la saloane de cosmetică. Practic, şi un produs de top, dacă este injectat greşit sau în condiţii necorespunzătoare, poate da complicaţii severe. Vă dau două exemple: condiţiile de asepsie şi antisepsie precare pot genera infecţii, iar injectarea defectuoasă într-un vas de sânge sau într-un plan greşit poate determina apariţia de necroze cutanate, noduli, asimetrii etc.

- Aveţi o vastă experienţă în acest domeniu. Ce aţi recomanda dumneavoastră pacientelor care doresc să îşi îmbunătăţească aspectul fizic, să şteargă vârsta de pe chip, dar fără a avea riscuri?

- Să aleagă produse de top, care s-au dovedit în timp a fi sigure şi eficiente, să aleagă clinici medicale, nu saloane de înfrumuseţare sau dermato-cosmetică, şi medici cu experienţă. Să nu alerge după produse ieftine, pentru că riscul complicaţiilor este exponenţial crescut, iar costurile de tratare a eventualelor complicaţii sunt infinit mai mari decât produsul cu acid hialuronic injectat. Vă dau un exemplu: cei mai mari producători de acid hialuronic din lume de uz estetic sunt cei de la Teosyal (Elveţia) şi Juvederm (SUA). Eu, dacă aş dori să îmi injectez acid hialuronic, fie în buze, fie în riduri sau pentru volumizare, aş căuta clinici medicale care lucreză cu aceste produse, apoi aş căuta un medic cu experienţă şi apoi aş compara preţurile între clinici şi calitatea serviciilor. Nu există ieftin şi bun.

- Cât durează efectele acidului hialuronic? Sunt permanente?

- Nu sunt permanente. Efectul poate dura de la câteva zile la 18 luni. Depinde de produs, de cantitatea injectată, dacă este prima injectare sau nu, de gradul de hidratare a pielii şi de consumul unor substanţe medicamentoase care poate duce la creşterea resorbţiei acidului hialuronic.

- O întrebare pe care o primim şi noi de la cititori: dacă, la un moment dat, nu se mai injectează acest produs, faţa va arăta mai rău?

- Întrebarea aceasta o primesc şi eu frecvent. Nu, cu siguranţă nu va arăta mai rău, pentru că ceea ce facem cu aceste produse este să încetinim procesul de îmbătrânire a pielii. Vă asigur că, odată realizate una sau mai multe injectări cu acid hialuronic, chiar dacă aceste injectări nu se mai repetă, pielea va arăta mult mai bine pe termen lung, practic, fiind estompate efectele îmbătrânirii.

- Cât de eficiente sunt cremele cu acid hialuronic?

- Depinde de creme. Unii producători de acid hialuronic fabrică şi creme. În general, acestea sunt eficiente pentru că producătorii au experienţă în producerea acidului hialuronic. Mecanismul este simplu: pielea nu permite trecerea oricăror molecule de acid hialuronic. Aceste creme sunt bune pentru întreţinere, eu le recomand după injectări. Dar ca ele să trateze ridurile sau să volumizeze, nu, nu au indicaţie. Există însă fiole cu acid hialuronic, care se pot introduce în piele prin mezoterapie. Pe acestea le recomand, sunt sigure, au eficienţă foarte bună şi rezultate imediat vizibile. Metodele cele mai eficiente de injectare sunt laser mezoterapia şi injectarea directă manuală.

- Cu ce alte tratamente poate fi asociat acidul hialuronic?

- Poate fi asociat cu toxina botulinică, cu mezoterapia, cu PRP, cu topicele locale. Nu poate fi asociat imediat cu laserul sau cu radiofrecvenţa pentru că îl dislocă şi, practic, îl resoarbe.

- Vorbeam într-o discuţie anterioară că din zece injectări pe care le faceţi cinci-şase sunt corecţii. Există şi cazuri care nu pot fi corectate?

- Din păcate, aveţi dreptate. Am foarte multe corecţii, după injectări efectuate în diferite saloane de înfrumuseţare atât din ţară, cât şi din străinătate. Unele dintre aceste paciente nu pot fi corectate prin altă injectare, ci necesită extragerea sau topirea acidului hialuronic injectat şi abia apoi reinjectarea lui. Este ceea ce vă spuneam cu produsele ieftine sau injectarea la cosmetică. Produsele ieftine dau în timp granuloame care trebuie să fie întâi eliminate şi apoi se poate reinjecta.

- O ultimă întrebare: după aceste injectări care este aspectul pacientei? Este unul natural sau unul fals?

- Aspectul trebuie să fie unul natural. Nimeni nu îşi doreşte un aspect plasticat. Aspectul unei feţe false, vizibil injectate apare doar în cazul în care pacienta abuzează de aceste injectări şi foloseşte cantităţi mari de acid hialuronic.

(P)

Citit 20296 ori Ultima modificare Vineri, 28 Octombrie 2016 15:43