Cum cerem ajutor pentru animale chinuite sau agresive? Felul cum vorbim face diferenţa

Cum cerem ajutor pentru animale chinuite sau agresive? Felul cum vorbim face diferenţa
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Deşi aplicarea Legii privind protecţia animalelor se face după reguli generale, în situaţiile de urgenţă trebuie avute în vedere o serie de criterii pentru ca poliţia să intervină la timp

Ultimele evenimente înregistrate în judeţul Galaţi, legate de agresarea unor animale sau în care patrupede de diverse rase au atacat oameni, au avut darul să stârnească o serie de reacţii vizavi de oportunitatea intervenţiei de urgenţă a celor care trebuie să vegheze la aplicarea legilor. Constatarea cât mai rapidă a situaţiei, identificarea probelor şi, nu în ultimul rând, a celor care răspund de animalele vizate depind de o cât mai promptă alertare a poliţiei, fie că este vorba de o situaţie „contravenţională” sau una „infracţională”. Este drept, în cele mai multe cazuri, autorităţile sunt sesizate clasic, prin plângere, ulterior producerii evenimentelor, de către cei vătămaţi direct sau de terţe persoane în cazul în care victime ale agresiunii sunt animalele.

Când alertăm poliţia

Legea 205/2004 republicată, privind protecţia animalelor, prevede o serie de situaţii încadrate, după gravitate, în categoria contravenţilor şi, respectiv, infracţiunilor. În toate situaţiile, competenţa de a cerceta şi aplica sancţiuni îi revine poliţiei. Actul normativ prevede, prin articolul 26, o listă de contravenţii. Acestea se referă la lipsirea animalelor aflate în grija unei persoane, de adăpost, hrană, îngrijire sau asistenţă medicală, folosirea animalelor pentru expoziţii sau spectacole dacă acest lucru le provoacă suferinţe, administrarea de substanţe dopante, abandonarea animalelor, despărţirea puilor de mamă mai devreme de opt săptămâni, folosirea abuzivă a armelor cu tranchilizante sau folosirea de mijloace traumatizante pentru animal cu ocazia dresajului. Amenzile prevăzute pentru aceste fapte sunt cuprinse între 1.000 şi 3.000 de lei.

Deosebit de important este ca persoanele care semnalează astfel de stuaţii, mai ales apelând numărul de urgenţă 112, să ofere o serie de indicii concrete: locaţie, date care să ducă la identificarea proprietarului sau a persoanei care are în grijă animalul, detalii despre animalul sau animalele aflate în cauză, etc. Dacă veţi suna la 112 şi veţi spune, de exemplu, doar că „un câine fugăreşte o pisică”, este posibil ca omul aflat la capătul firului să nu dea curs solicitării aşa cum vă aşteptaţi.

Recomandările de mai sus sunt cu atât mai necesar de urmat cu cât situaţia vizată este de o gravitate mai mare, încadrându-se la infracţiuni. De pildă, conform legii, atrag răspunderea penală şi pedeapsa cu închisoarea, de la trei luni la un an, ori amendă uciderea unui animal cu intenţie şi fără a avea acest drept, practicarea tirului pe animale, luptele cu animale, folosirea de animale vii pentru dresajul altor animale, rănirea animalelor, modificarea aspectului animalelor prin intervenţii chirurgicale. Important de ştiut este că orice condamnare penală aplicată în baza acestei legi poate fi însoţită de interdicţia de a deţine animale pe o perioadă de la 1 la 5 ani.

Citit 1457 ori Ultima modificare Joi, 08 Decembrie 2016 16:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.