Start vot! Alegeţi deputaţii şi senatorii!

Start vot! Alegeţi deputaţii şi senatorii!
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cei nouă deputaţi şi patru senatori care ne vor reprezenta interesele în Parlamentul României, în următorii patru ani, vor fi desemnaţi astăzi, 11 decembrie, prin votul celor 522.443 de gălăţeni care sunt aşteptaţi la urne în judeţul nostru. În această dimineaţă, la ora 7,00, secţiile de votare şi-au deschis uşile şi îi aşteaptă, până la ora 21,00, pe cetăţenii cu drept de vot, să-şi exprime opţiunea electorală.

Alegătorii trebuie să ştie că scrutinul de astăzi nu va mai aduce surprize în ceea ce priveşte numărul parlamentarilor, aşa cum s-a întâmplat acum patru ani, când Galaţiul a ajuns să aibă 11 deputaţi în loc de nouă, şi cinci senatori în loc de patru. De această dată lucrurile sunt clare: în circumscripțiile electorale din țară vor fi aleși 308 deputați și 134 de senatori, iar în circumscripția electorală înfiinţată de autorităţi pentru cetăţenii români cu domiciliul sau rezidenţa în diaspora vor fi aleși doi senatori și patru deputați.

Nu mai puţin adevărat este că scrutinul de astăzi nu mai este unul uninominal, pe colegii, ca acum patru ani. De această dată, senatorii și deputații vor fi aleși prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale.

Votul este important pentru că, potrivit Constituţiei, Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării care adoptă legi, hotărâri şi moţiuni, în prezenţa majorităţii membrilor. Altfel spus, astăzi îi alegem pe cei care ne vor face legea în următorii patru ani! Mandatul de patru ani al noilor aleşi se poate prelungi de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau în stare de urgenţă.

Citit 816 ori Ultima modificare Sâmbătă, 10 Decembrie 2016 14:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.