Alegeri în plic | Câţi români au votat deja

Alegeri în plic | Câţi români au votat deja
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu mai puţin de 4.591 de cetăţeni români cu drept de vot şi-au exercitat deja dreptul de a-şi alege parlamentarii. Este vorba despre românii din diaspora care au optat pentru votul prin corespondenţă, instituit tocmai pentru a se evita cozile uriaşe la care au fost nevoiţi să stea românii, pentru a vota la alegerile prezidenţiale. Printre votanţi se află şi gălăţeanca Nineta Bărbulescu, ambasadorul României în Australia, care şi-a exprimat opţiunea electorală prin corespondenţă la fel cum au făcut soţul ei şi doi dintre fiii pe care îi au.

Potrivit datelor oficiale, dintre cei 8.889 de cetăţeni care s-au înscris în Registrul Electoral pentru votul prin corespondenţă, doar 4.591 au trimis buletinele de vot ştampilate biroului electoral constituit special, în termenul legal stabilit de autorităţi, adică până pe 8 decembrie. Plicurile cu documente electorale livrate ulterior acestei date vor fi anulate, iar opţiunile electorale exprimate nu vor mai conta în stabilirea rezultatului alegerilor.

Potrivit datelor prezentate de Poşta Română, către Spania au plecat 2.794 de plicuri conţinând documente necesare votului prin corespondenţă, şi s-au întors doar 714. Către Germania au fost expediate 618 plicuri, iar către Marea Britanie alte 594, şi s-au întors 533, respectiv 514 plicuri cu voturile exprimate de românii din străinătate.

Autorităţile au dat asigurări că voturile prin corespondenţă vor fi deschise şi numărate duminică, la ora 21,00, după deschiderea urnelor din ţară.Trebuie spus că românii nu au votat prin corespondenţă pentru parlamentarii din localităţile de baştină, ci pentru cei care vor reprezenta diaspora în Parlament.

Citit 832 ori Ultima modificare Sâmbătă, 10 Decembrie 2016 16:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.