Galaţiul, polul micului TRAFIC CU ȚIGĂRI

Galaţiul, polul micului TRAFIC CU ȚIGĂRI
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Puţin şi des. Este regula după care comerţul ilegal cu ţigări este constat şi sancţionat, cel puţin oficial, la nivelul Galaţiului, ca judeţ de frontieră cu Republica Moldova. Capturile relativ mici de ordinul câtorva zeci, sute sau mii de pachete au făcut însă ca, la nivel naţional, cifrele înregistrate anul trecut să ajungă la cote ameţitoare: peste 26.000.000 de ţigări şi circa 8,4 tone de tutun au fost confiscate în 2016 sub suspiciuni de contrabandă.

Traficul cu tutun este o constantă a pieţei negre din Galaţi, basarabeni sau samsarii români care aduc tutun de peste graniţă pentru a-l vinde la preţuri mici fumătorilor de aici fiind frecvent depistaţi la graniţă sau în alte locuri publice. Câteva zeci de pachete sau maşini " blindate" cu ţigări, astfel au arătat de regulă capturile făcute de autorităţile gălăţene în cursul anului 2016, ceea ce poate induce ideea că judeţul nostru este o sursă constantă de mici contrabandişti, la fel probabil, ca majoritatea zonelor de frontieră. Pic cu pic însă, de-a lungul anului precedent, capturile au făcut ca numărul produselor de tutun introduse sau vândute ilegal în România să ajungă la cote uriaşe, după cum reiese din statistica Direcţiei de Investigare a Infracţionalităţii Economice din cadrul IGPR.

„Poliţiştii de la Economic au derulat, în acest domeniu, 6.313 acţiuni şi au verificat 20.051 de agenţi economici. Au fost înregistrate 2.318 dosare penale, fiind constatate 2.943 de infracţiuni. Ca urmare a administrării probatoriului, 319 persoane au fost reţinute, 70 au fost arestate preventiv, iar faţă de 272 de persoane s-au luat alte măsuri preventive. De asemenea, au fost ridicate în vederea confiscării 26.136.580 de ţigarete, 1.024 de ţigarete foi şi peste 8,4 tone de tutun”, se arată în bilanţul Direcţiei. În ceea ce priveşte valoarea prejudiciului recuperat ca urmare a acţiunilor, acesta se ridică la circa 7.700.000 de lei, iar amenzile aplicate depăşeşte 6.500.000 de lei. Un exemplu că regula micii contrabande se perpetuează şi în 2017 în Galaţi constituie şi două flagrante realizate zile trecute, în Piaţa din Micro 17 şi în cea de pe Calea Prutului. Puţin peste 270 de pachete de tutun au fost ridicate de poliţişti de la şapte persoane care le ofereau spre vânzare. Marfa a fost confiscată, iar persoanele prinse, doi bărbaţi şi cinci femei, sunt cercetaţi pentru contrabandă.

Citit 1767 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Ianuarie 2017 21:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.