PROTEST | Gălățenii ies, duminică, din nou în stradă. Guvernul va adopta, săptămâna viitoare, controversatele proiecte de GRAȚIERE și MODIFICARE A CODURILOR PENALE

PROTEST | Gălățenii ies, duminică, din nou în stradă. Guvernul va adopta, săptămâna viitoare, controversatele proiecte de GRAȚIERE și MODIFICARE A CODURILOR PENALE
Evaluaţi acest articol
(40 voturi)

Gălățenii au anunțat că, duminică, 29 ianuarie, ies din nou în stradă pentru a protesta împotriva controversatelor proiecte de grațiere și modificare a Codurilor Penale, elaborate de Guvern. Conform unui anunț care circulă pe Facebook, internauții și-au dat întâlnire la ora 17,00, la Prefectură.

Jurnaliștii din presa națională au anunțat că, săptămâna viitoare, Executivul va adopta cele două proiecte prin ordonanță de urgență sau asumarea răspunderii. Guvernul va adopta o decizie în privința proiectelor de grațiere și modificare a Codurilor imediat după consultările publice organizate pentru ziua de luni, cel mai probabil miercuri, la sedința de guvern, programată pe data de 1 februarie, ziua începerii sesiunii ordinare a noului Parlament, au declarat pentru HotNews.ro mai multe surse politice și guvernamentale. Potrivit acestora, nu s-a decis încă dacă grațierea, dezincriminarea mascată a abuzului în serviciu și conflictului de interese vor fi adoptate prin OUG sau trecute prin Parlament, prin procedura asumării răspunderii. Această ultimă variantă a fost avansată, joi seară, de ministrul Justiției, Florin Iordache, citat de Digi24, însă, potrivit surselor HotNews.ro, tot varianta ordonanțelor de urgență ar fi rămas prima opțiune.

Potrivit surselor HotNews.ro, proiectele de legi vor suferi unele modificări față de variantele inițiale, intens criticate de asociațiile de magistrați și de profesioniștii din sistem. Astfel, este posibil să se renunțe la înjumătățirea pedepselor pentru persoanele în vârstă de peste 60 de ani sau care au copii mai mici de cinci ani, precum și la plafonul de 200 de mii de lei prejudiciu în cazul abuzului în serviciu, sub care fapta nu mai constituie infracțiune. Nu e clar însă dacă se va renunța la plângerea prealabilă a instituției, condiție ca abuzul în serviciu să fie considerat infracțiune.

Proiectele vor fi cosmetizate, dar guvernul îsș mentine intenția de a redefini abuzul în serviciu. În urma redefinirii, se va restrânge sfera situațiilor în care fapta devine infracțiune, au precizat sursele citate. De notat că Ministerul Justiției a organizat pentru data de luni, 30 ianuarie, o consultare publică pe tema proiectelor de OUG, în limita a 50 de locuri, a anunțat Hotnews.ro. Jurnaliștii din presa centrală au criticat faptul că astfel li se îngrădește accesul la dezbatere.

Citit 8986 ori Ultima modificare Sâmbătă, 28 Ianuarie 2017 11:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.