UPDATE | Comunitatea de afaceri româno-americană, indignată de acţiunile Guvernului
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

UPDATE | Comunitatea de afaceri româno-americană, indignată de acţiunile Guvernului
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham Romania) îşi exprimă profunda dezamăgire faţă de fundamentarea, procedura de adoptare, prevederile şi efectele Ordonanţei de Urgenţă 13/2017 şi ale proiectului de modificare a Codului Penal si Codului de Procedura Penala, se arată într-un comunicat de presă.

"Adoptarea într-un mod netransparent a acestor acte normative, în ciuda punctelor de vedere şi recomandărilor exprimate de instituţiile competente, decredibilizează Executivul şi transmit un puternic semnal de neîncredere şi nesiguranţă atât în plan intern, cât şi extern", precizează AmCham Romania.

Potrivit documentului, fermitatea luptei anticorupţie a avut o contribuţie majora la progresul recent al României şi la îmbunătăţirea evaluării şi atractivităţii ţării pentru investiţii, iar deciziile luate anulează realizările ultimilor ani şi creşte riscul de ţară al României.

"Este deosebit de îngrijorător pentru comunitatea de afaceri şi societate în general ca acte normative cu asemenea implicaţii morale, societale şi economice cu efecte imediate şi pe termen lung sunt adoptate de Guvern fără respectarea unor minime cerinţe privind transparenţa decizională. În opinia AmCham actele normative adoptate subminează statul de drept şi încalcă principiile fundamentale ale transparenţei, stabilităţii şi predictibilităţii şi îndepărtează România de valorile şi standardele europene", se mai arată în comunicat.

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham Romania) reuneşte în prezent peste 400 de companii americane, internaţionale şi locale. Acestea au cumulat investiţii totale de peste 20 miliarde dolari, generând in jur de 250.000 de locuri de muncă.

În această dimineaţă, întâlnire între ambasadorul Hans Klemm şi premierul Sorin Grindeanu

Marian Neacşu, consilier onorific al premierului, a declarat miercuri că Sorin Grindeanu s-a întâlnit miercuri cu ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm. Neacşu a spus că, din câte ştie, întâlnirea a avut loc la solicitarea reprezentantului Statelor Unite, era programată de mai mult timp şi a avut loc miercuri.

Întâlnirea a avut loc după ce Guvernul a adoptat marţi noapte ordonanţa ce modifica Codurile penale, declanşând ample proteste de strada.

Deocamdată nu au fost făcute publice detalii privind temele şi rezultatele întâlnirii dintre premier şi ambasadorul american.

Postare 1 februarie 2017


Modificarea CODULUI PENAL | "Sperăm că niciun guvern nu va lua măsuri care să slăbească instituţiile democratice", a declarat, pentru „Viaţa liberă”, Ambasadorul Statelor Unite, Excelenţa Sa dl Hans Klemm


Reputaţia României câştigată atât prin progresele de ordin economic, cât şi prin capacitatea de a fi un generator de stabilitate şi securitate regională trebuie menţinută inclusiv prin consolidarea şi pe mai departe a instituţiilor democratice şi prin continuarea luptei împotriva corupţiei, a declarat, pentru „Viaţa liberă”, ambasadorul Statelor Unite, Excelenţa Sa dl Hans Klemm, prezent marţi, 31 ianuarie, la Galaţi. Declaraţia a fost făcută contextul în care Guvernul nu pare dispus să renunţe la proiectele de graţiere şi de modificare a Codului Penal, contestate în stradă de zeci de mii de români.

„În prezent, România are o reputaţie foarte bună în Sud-Estul Europei, dar şi în ochii guvernului american. România are o creştere economică puternică (…) De asemenea, România are o contribuţie importantă la securitatea regională şi la securitatea NATO. Parteneriatul nostru strategic se bazează pe o colaborare foarte puternică în domeniul securităţii militare, în combaterea terorismului şi a crimei organizate etc.

De asemenea, România, îmbrăţişând valorile democratice şi instituţiile democratice a devenit un model pentru întreaga regiune. Sperăm că orice guvern va lua măsuri care să consolideze instituţiile democratice şi să continue eforturile de a câştiga lupta împotriva corupţiei. Sperăm că niciun guvern nu va lua măsuri care să slăbească instituţiile democratice”, a declarat, pentru „Viaţa liberă”, ambasadorul Hans Klemm, răspunzând îngrijorării manifestate în mediul de afaceri că o eventuală modificare controversată a Codului penal ar putea deveni un element descurajator, inclusiv pentru eventualii investitorii.

În legătură cu ordonanţele avute în discuţie, ambasadorul a precizat, însă, că „nu are informaţii noi”. „Înţeleg că se lucrează la ele şi Guvernul a organizat o consultare publică…”, a arătat ambasadorul Hans Klemm.

În cursul zilei de miercuri, 1 februarie, Guvernul ar urma să prezinte concluziile pe care le-a tras în urma consultării publice şi a formulei legislative asupra căreia va opta în modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.

Postare 31 ianuarie 2017

Citit 2785 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Februarie 2017 14:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.