Severin Tcaciuc a fost arestat în Austria, după mai bine de 6 ani de când a fugit din România

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Interpol Bucureşti a fost anunţat de către autorităţile austriece de arestarea omului de afaceri Severin Tcaciuc, fugit, în 2003, din ţară cu ajutorul unor poliţişti, potrivit oficialilor Interpol.

Ministerul Justiţiei şi IGPR vor continua procedura de extrădare a suceveanului.

Anterior, ambasadoarea României la Viena, Silvia Davidoiu, a declarat pentru NewsIn că autorităţile austriece nu au notificat oficial partea română în ceea ce priveşte arestarea omului de afaceri Severin Tcaciuc, după ce o informaţie în acest sens a circulat în mass-media române.

Autorităţile austrice i-au anunţat, în iulie, pe judecătorii clujeni, care l-au condamnat pe Tcaciuc, că solicitarea de extrădare a fost aprobată.

Tcaciuc a reuşit să fugă din ţară în februarie 2003, prin Vama Borş, chiar dacă era dat în consemn la frontieră.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava a redeschis, în 2007, cercetările în dosarul privind circumstanţele în care omul de afaceri Severin Tcaciuc a reuşit să fugă din ţară, în februarie 2003, cu ajutorul unor ofiţeri din cadrul IPJ Suceava, care ar fi întârziat trimiterea consemnului la frontieră.

Severin Tcaciuc a evadat pe un geam al unei camere din hotelul Bucovina, iar ulterior a reuşit să iasă din ţară, cu doar câteva minute înainte ca interdicţia de părăsire a ţării să ajungă la frontieră.

La vremea respectivă, au fost scoşi de sub urmărire penală fostul adjunct al şefului IPJ Suceava, comisarul şef Mihai Apostol, alţi ofiţeri, precum şi membrii grupei de intervenţie a DPIR Suceava.

Cercetarea făcută la vremea respectivă de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava a demarat în urma plângerii înaintate de comisarul şef Mircea Stoleriu, fost şef al DPIR, el susţinând că Mihai Apostol a fost cel care a retras ordinul de urmărire generală împotriva lui Severin Tcaciuc, ordin care a fost repus în vigoare la 11 minute după ce afaceristul a părăsit ţara, prin vama Borş, în 28 februarie 2003.

Tcaciuc a fost condamnat în mai multe dosare de evaziune fiscală.

Autorităţile române au susţinut, anul trecut, că Tcaciuc nu poate fi extrădat, pentru că e solicitant de azil şi are protecţia statului austriac.

Cetăţeanul român Severin Tcaciuc, dat în urmărire prin Interpol, a cerut azil în Austria şi, până la evaluarea solicitării sale, nu poate fi extrădat, pentru că se bucură de protecţia statului austriac, preciza MAE, anul trecut, răspunzând unor critici din presă vizînd personalul consular român de la Viena. Ziarul "Adevărul" a citat, în aprilie 2008, dintr-o plângere a lui Tcaciuc depusă la Tribunalul Bucureşti. în care acesta afirmă că are doar cetăţenie română şi că nu a solicitat "azil de niciun fel niciunui stat".

În data de 12 martie 2008, Tcaciuc s-a adresat, prin fiica sa, secţiei consulare a Ambasadei României la Viena solicitând o procură pentru un nou permis de conducere. Personalul consular a pus la dispoziţia solicitantei formularele necesare, iar pentru semnarea procurii de către Tcaciuc, care a invocat motive de sănătate pentru a nu se prezenta personal la ghişeu, un reprezentant al secţiei consulare s-a deplasat în parcarea în care se afla acesta, potrivit MAE. Adevărul susţine că Tcaciuc dorea o procură şi pentru schimbarea paşaportului, ambelor acte urmând să le expire valabilitatea.

"Identificarea şi arestarea persoanelor urmărite general în vederea extrădării nu intră în competenţa misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, aceasta realizându-se în cadrul colaborării directe între organele de poliţie din fiecare stat", a replicat MAE.

Citit 783 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.