Istorie la mezat. Fostul Consulat al Italiei, scos la LICITAȚIE
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

Istorie la mezat. Fostul Consulat al Italiei, scos la LICITAȚIE
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Ambasada Italiei a scos la licitaţie clădirea fostului său Consulat de pe strada Gării nr. 38 şi aşteaptă ofertele până pe 15 mai 2017. Preţul de pornire este destul de piperat - 91.617 euro, toate cheltuielile aferente redactării şi autentificării contractului fiind în sarcina cumpărătorului.

În anunţul de licitaţie se precizează că imobilul, cu suprafaţa construită de 313,4 mp, plus garajul de 76,55 mp, situat pe un teren de 549 mp, se află într-o stare avansată de degradare. Chiar la finele anului trecut, aţi putut citi în ziarul „Viaţa liberă” un amplu reportaj despre clădirea însemnată cu două stele - simbol masonic – dar şi cu avertismentul "Pericol de prăbuşire!". În repetate rânduri, de-a lungul anilor, inclusiv la finele lunii februarie a acestui an, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi a solicitat Ambasadei Italiei date despre imobil şi clasarea ca monument istoric. Din păcate, fără rezultat.

Din datele Direcţiei, rezultă că, în 1923, imobilul a fost vândut de proprietarul său, Vittorio Radaelli, cetăţean italian, fostului consul al Italiei la Galaţi, Ricardo Monzani, care a cumpărat-o pentru a o folosi ca sediu de consulat. Dar nu a fost doar consulat! "Într-o fotografie care datează, probabil, din 1940, pe colţul clădirii se observă câteva elemente aplicate - un mănunchi de fascii cu o lamă de topor, sub care se afla inscripţia AXIV – care constituie simbolurile partidului fascist din Italia, reprezentanţa de tineret. Dedesubtul acestor elemente, în fotografie scrie „Istituto di cultura italiana”. Deci nu era folosit ca şi consulat, care, la acea vreme funcţiona în altă clădire, ci ca institut de cultură italiană, dar, privind prin prisma acestor simboluri, şi ca altceva”, ne-a dezvăluit Marius Mitrof, consilier superior în cadrul Direcţiei pentru Cultură.

Citit 3819 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Aprilie 2017 19:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.