ESCROCHERIE uriaşă cu împrumuturi rapide. Cum au picat zeci de gălăţeni în plasa unui agent de credite
Foto: ”Viața liberă”, Marius Negri

ESCROCHERIE uriaşă cu împrumuturi rapide. Cum au picat zeci de gălăţeni în plasa unui agent de credite
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

O femeie în vârstă de 56 de ani din comuna Fundeni, fostă angajată a unei instituţii financiare nebancare, este artizana unei escrocherii de proporţii, prin care a făcut victime printre pensionarii din patru localităţi gălățene. Oamenii erau convinşi să ia credite rapide în numele lor, să îi dea banii angajatei, care se obliga mai apoi să le achite datoria.

Probleme personale grave, necazuri cu maşina şi alte necesităţi urgente şi costisitoare au fost motivele cu care Maria Carp, în vârstă de 56 de ani, angajată a unei instituţii financiare nebancare, le-ar fi invocat cu succes, în ultimul an şi jumătate, pentru a-i convinge pe zeci de consăteni din Hanu Conachi, dar şi din celelalte sate componente ale comunei Fundeni să facă împrumuturi şi să îi dea ei banii. Pentru că oamenii o cunoşteau, cu unii fiind chiar în relaţii de rudenie, şi pentru că ştiau că în cei aproape zece ani de când lucra la firma de credite nu făcuse nimănui probleme, s-au lăsat convinşi, chiar dacă majoritatea erau pensionari, cu venituri mici sau chiar beneficiari ai ajutoarelor sociale.

Stelian Stan, cumătru cu Maria Carp, a picat şi el în plasa împrumuturilor în scop de binefacere. A luat 3.000 de lei, ca să o ajute, iar acum trebuie să plătească din buzunar peste 300 de lei pe lună, în condiţiile în care este pensionar şi mai are deja un credit la bancă. "Ne-a zis că îi trebuie bani, că i-a luat poliţia actele de la maşină, că nu a plătit asigurarea şi rovinieta şi să îi mai dau să îşi repare şi maşina, că nu are cu ce câştiga un ban. I-am făcut credit pe numele nevestei, a plătit o perioadă, dar de pe 4 mai a fost dată afară de la firmă şi acum nu mai plăteşte. Plătim noi creditele pentru ea. Cu tot cu dobândă, trebuie să dăm înapoi vreo 4.800 de lei. Acum, a zis că îşi vinde casa, dar casa nu e pe numele ei, nici maşina nu e pe numele ei", susţine Stelian Stan.

Şi Neculina Lupu este într-o situaţie similară, după ce a cedat în faşa rugăminţilor Mariei Carp şi a acceptat să ia un credit de 4.500  de lei, cu toate că are o pensie de numai 520 de lei. "A venit la mine şi m-a rugat să fac un împrumut pentru ea, că are o nenorocire în familie şi s-o ajut. Eu nu am vrut prima dată să fac lucrul acesta, că ştiam despre ce e vorba. Am făcut, însă, până la urmă credit pentru 4.500 de lei. A plătit la zi, 100 de lei pe săptămână, ca să mă pomenesc într-o zi cu cineva de la firma de credite la poartă şi aşa am descoperit ce făcuse. De fiecare dată, îmi zicea să nu spun la nimeni, că o dă afară din serviciu. Acum eu trebuie să plătesc 400 de lei pe lună. Suma totală care trebuie dată înapoi e de 9.000 de lei, din care ea a dat numai vreo 700 de lei", spune femeia păgubită.

Deocamdată, nu s-a stabilit numărul real al celor care au picat în plasa fostei agente de credite, dar, conform spuselor oamenilor, numai în Hanu Conachi ar fi circa 60 de persoane înşelate. Alte câteva zeci de binevoitori lăsaţi să achite creditele făcute în nume propriu pentru a o ajuta ar mai fi la Fundeni, Nămoloasa şi Lungoci.

Maria Carp recunoaşte că a făcut împrumuturile şi că, în prezent, nu le mai achită, dar promite că va acoperi pagubele până la ultimul bănuţ. Mai mult, susţine că a făcut totul ca să îşi protejeze locul de muncă, prin asigurarea plafonului de contracte. "Nu i-am înşelat, eu m-am dus la oameni şi i-am rugat, pentru că am ajuns într-o situaţie critică, soţul m-a părăsit de vreo trei ani, am rămas cu nişte datorii. Am să le plătesc toate datoriile. Nu am forţat pe nimeni, nu am semnat în locul nimănui. Pot să spun că am greşit, nu este legal, dar nevoia m-a împins. Eu am o vârstă şi nu mă mai primea nimeni, dacă nu îmi făceam bine treaba. O să vând casa şi o să dau banii înapoi", a susţinut miercuri, 10 mai, Maria Carp.

Până să facă rost de bani să achite datoria, femeia ar putea fi nevoită să dea explicaţii la Poliţie, pentru că o parte dintre păgubiţi, speriaţi că aceasta va dispărea înainte de achitarea datoriilor, au făcut deja reclamaţii. "În urma sesizărilor primite, s-a deschis un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune", a confirmat Crina Dragu, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Citit 15946 ori Ultima modificare Joi, 11 Mai 2017 16:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.