Sărbătoarea Sfintei Marii – aprobată ţigănimii din Lieşti

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Trei zile şi trei nopţi de muzică şi dans romanes *

De ani de zile, importanta comunitate a romilor din comuna gălăţeană Lieşti sărbătoreşte ziua de 15 august (Sfânta Maria) cu dans şi muzică. În 2009, însă, voci nemulţumite din sat spun că ţiganii blochează un drum întreg cu petrecerea lor…

Aşa cum, de ani de zile, ţiganii au fost supravegheaţi de Poliţie, anul acesta lucrule nu se vor schimba. Cu toate acestea, un consătean nemulţumit ne-a sesizat telefonic că „…unul dintre drumurile comunale este blocat de cortul instalat pentru sărbătoarea ţiganilor”.

Cum stau într-adevăr lucrurile ne spune Iulian Boţ, primarul localităţii: „Ţiganii au venit şi au cerut aprobare de la Primărie şi de la Poliţie. Şi au primit-o. În fiecare an a avut loc această sărbătoare, timp de trei zile, cum este tradiţia lor”.

„Nu au făcut niciodată niciun rău şi au fost întotdeauna supravegheaţi de Poliţie. În plus, drumul comunal pe care este instalat cortul se află chiar într-o zonă în care locuiesc, în majoritate, numai familii de romi. Cele cinci familii de români din apropiere au dat şi ele semnătură că sunt de acord ca petrecerea să aibă loc”.

„Da, pe drumul acela se ajunge la câmp, dar sâmbăta şi duminica nu se duce nimeni la câmp, iar drumul s-a strâmtat doar cu 50 de metri, aşa că cine vrea să se ducă să muncească pământul, poate oricum să o facă”, încheie primarul.

Sfânta Maria va fi şi anul acesta, timp de trei zile şi trei nopţi, sărbătorită la Lieşti. Sub cort, cu mâncare, muzică şi dans ţigănesc…

Citit 2024 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.