Deputaţii PSD din Comisia Udrea au depus la PÎCCJ un denunţ împotriva ministrului Finanţelor Gheorghe Pogea,în care solicită efectuarea de acte premergătoare împotriva acestuia şi începerea urmăririi penale a persoanelor care au dispus sustragerea din Parlament şi modificarea unor acte înregistrate.
În denunţul depus de social-democraţi la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, adresat procurorului general, se solicită "stabilirea condiţiilor în care, de la Parlamentul României, au fost luate acte înregistrate, au fost modificate şi readuse doar în forma modificată, fără acordul Comisiei de anchetă", dar şi "implicarea dlui Gheorghe Pogea, ministru al Finanţelor, în săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, fals, uz de fals, sustragere de înscrisuri" .
Sesizarea este semnată de deputaţii PSD Aura Vasile, Nicolae Bănicioiu, Dumitru Chiriţă, Georgian Pop şi Robert Negoiţă şi a fost depusă în temeiul articolului 223 din Codul de procedură penală.
Persoanele vizate de denunţ sunt cele care, potrivit documentului, "au dispus la data de 19 august 2009, la solicitarea ministrului Turismului Elena Udrea, scoaterea din incinta Parlamentului a lucrării înregistrate sub nr. 5043, care au modificat această lucrare la solicitarea ministrului Finanţelor Gheorghe Pogea şi au dispus reînregistrarea lucrării modificate".
Ministerul de Finanţe a transmis, pe 19 august, o "completare" Comisiei de anchetă în cazul Udrea în care precizează că modul în care MT a constituit planul de achiziţii are bază legală.
Ministerul de Finanţe a anunţat Comisia că precizarea survine ca urmare a unei "interpretări eronate a răspunsului nostru în mass-media".
"Cuprinderea în bugetul Ministerului Tineretului a cheltuielilor aferente programului anual de dezvoltare a produselor turistice şi programul anual de marketing şi promovare are bază legală. În adresa noastră se face referire la clasificaţia indicatorilor privind finanţele publice astfel cum sunt aprobate prin ordinul ministrului Finanţelor publice (...)Această clasificaţie reprezintă o grupare a veniturilor după sursele şi natura acestora şi a cheltuielilor în ordine obligatorie şi după criterii unitare, conform regulilor internaţionale. Deci reprezintă doar nişte indicatori statistici de raportare necesari pentru organizarea evidenţei bugetare şi controlului execuţiei de casă a bugetului", precizează adresa MFP.
Trimiterea precizării MFP a încins spiritele la Comisia de anchetă, membrii acesteia susţinând că adresa a fost retrasă de la Registratura Camerei Deputaţilor, după înregistrarea documentului de către un curier.
"Am primit un document de la MFP, aşa, pur şi simplu într-o hârtie, nu plic, nu nimica, adus de către un comisionar care, după ce a lăsat documentul şi a fost înregistrat, a venit la 10 minute şi l-a luat. După jumătate de oră şi jumătate l-a adus înapoi", a precizat secretarul Comisiei, deputatul Claudiu Ţaga.
În primă instanţă, preşedintele Comisiei de anchetă, Ludovic Orban, a anunţat faptul că a fost primit un document de la MFP, la registratură, document care a fost ulterior retras, membrii Comisiei luând decizia de a-i trimite pe Ţaga şi pe deputatul PSD, Robert Negoiţă, să verifice despre ce a fost vorba.
În concluzie, Orban a anunţat că va solicita MFP să precizeze continutul documentului iniţial, care nu a ajuns în posesia Comisiei, şi motivele pentru care acesta a fost retras.