Un copac rupt ameninţă să cadă peste clădiri şi trecători

Un copac rupt ameninţă să cadă peste clădiri şi trecători
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Furtuna care a paralizat oraşul pe 1 august şi care a rupt, în total, peste 130 de copaci, dar şi sute de crengi, a afectat şi un copac monument al naturii, situat chiar lângă sediul "Vieţii libere". Copacul din apropierea redacţiei noastre s-a frânt sub bătaia vântului, o parte aterizând în curtea fostului restaurant de alături, clădire monument istoric, iar o altă parte, în parcarea "Vieţii libere".

În urma vântului puternic, mai multe crengi din partea superioară a copacului Paulownia au cedat, însă doar pe jumătate. Motiv pentru care conducerea ziarului "Viaţa liberă" a formulat o sesizare către Primăria Galaţi, în vederea toaletării. "Câteva crengi nu s-au desprins complet şi pot cădea oricând şi provoca evenimente neplăcute, cum ar fi rănirea unor persoane sau avarierea maşinilor care trec pe stradă. De asemenea, la rădăcina acestui copac, solul se lasă, ceea ce poate duce la dezrădăcinarea lui şi prăbuşirea peste clădirea "Vieţii libere" sau peste clădirea de alături, ambele monumente istorice", am menţionat în solicitarea care a primit numărul de înregistrare 81666, din 2 august 2017.

Autorităţile vor interveni... la un moment dat

La o săptămână după ce a fost trimisă solicitarea, i-am contactat telefonic pe reprezentanţii Primăriei, pentru a cere detalii despre evoluţia acestei sesizări. "Colegii care se ocupă de acest aspect au luat act de sesizare. De altfel, s-a şi intervenit pentru strângerea crengilor căzute. Din nefericire, încă mai sunt multe sesizări rămase nerezolvate după trecerea furtunii de acum două săptămâni, intervenţii care, pentru moment, sunt prioritare. Probabil că într-o săptămână, cel mult două, se va interveni şi în cazul copacului Paulownia", ne-a transmis Biroul de Presă al Primăriei Galaţi.

Cât durează rezolvarea sesizărilor

Curioşi să aflăm, totuşi, câte sesizări mai au de rezolvat autorităţile, i-am contactat şi pe cei de la Gospodărire Urbană, pentru a cere lămuriri. "Din peste 600 de sesizări, mai avem de rezolvat aproximativ 140. Intervenim în continuare cu şase tractoare, o macara, un PRB (nacelă) şi două echipe la liber. Unele intervenţii durează mai mult, pentru că nu e vorba doar de crengi căzute, ci de copaci întregi", ne-a explicat Bogdan Ardean, directorul Gospodărire Urbană.

Concluzia este, de fapt, una cât se poate de simplă. Chiar dacă ramurile copacului Paulownia ameninţă să se rupă în orice moment şi să cadă peste trecători, intervenţia nu este considerată prioritară de către autorităţile gălăţene.

Citit 2437 ori Ultima modificare Joi, 10 August 2017 19:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.