UPDATE. Galaţiul, în BEZNĂ pe termen nelimitat | Ce fac autorităţile ca să nu rămânem de tot în beznă

UPDATE. Galaţiul, în BEZNĂ pe termen nelimitat | Ce fac autorităţile ca să nu rămânem de tot în beznă
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

UPDATE, 16 septembrie | Soarta iluminatului public a devenit subiect la şedinţa Consiliului Local. Aleşii au cerut explicaţii, având în vedere că licitaţia pentru găsirea unui nou operator este blocată de o contestaţie, iar prelungirea contractului cu SC Total Strada, firma care, în ultimii doi ani, s-a ocupat de mentenanţa iluminatului public, nu le surâdea deloc.

Laurenţiu Jalbă, director general al Direcţiei Generale Servicii Comunitare de Utilităţi Publice în cadrul Primăriei Galaţi, a răspuns că Total Strada a refuzat propunerea de prelungire a contractului. Soluţia va fi organizarea unei negocieri directe cu societăţile care au depus oferte în cadrul licitaţiei, iar după soluţionarea contestaţiei, fie se va încheia contractul cu câştigătoarea, fie va fi reluată achiziţia. „Iluminatul public suferă în momentul de faţă. Sper ca săptămâna viitoare să intrăm în linie dreaptă, şi cel care va avea contractul pentru această perioadă scurtă de timp să remedieze tot ceea ce au uitat, n-au vrut, n-au putut cei de dinainte”, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.


În Galaţi nu mai are cine aprinde şi, eventual, stinge lumina! Şi nici cine să schimbe corpurile de iluminat arse sau defecte. Motivul? Contractul cu SC Total Strada, firma care, în ultimii doi ani, s-a ocupat de mentenanţa iluminatului public, a încetat de drept pe 11 septembrie, iar licitaţia pentru găsirea unui nou operator care să menţină în funcţiune acest serviciu este blocată.

De luni în şir, curg sesizările gălăţenilor revoltaţi că străzi şi cartiere întregi rămân în beznă după lăsarea serii. Oamenii sperau că, din septembrie, lucrurile se vor schimba în bine, şi că se va găsi un agent economic responsabil, care să răspundă rapid doleanţelor lor, aducându-le lumina pe stradă. Speranţele lor, dar şi ale autorităţilor, s-au spulberat. Licitaţia pentru delegarea gestiunii serviciului de iluminat public din municipiul Galaţi, lansată de administraţia locală la începutul lunii august, s-a împotmolit. Contractul, cu o valoare estimată de 580.000 de lei fără TVA, nu putut fi atribuit, din cauza unei contestaţii depuse de unul dintre ofertanţi. Potrivit surselor noastre, SC Suntech Service SRL a contestat societatea care se clasase pe primul loc - Luxten Lighting Company SA.

„Am sperat că finalizăm procedura de mentenanţă, pe următoarele şase luni, a sistemului de iluminat public, dar, din păcate, urmează vreo două-trei luni de procese. Două-trei luni în care agentul economic respectiv îşi vede doar interesul dumnealui, eu iau înjurături…”, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu. Edilul-şef nu ne-a putut spune ce măsură se va lua în aşa fel încât, până la finalizarea contestaţiei şi atribuirea contractului, iluminatul public stradal să fie totuşi „păstorit” de cineva. Una dintre soluţii ar fi ca autorităţile să încheie un nou contract, pentru doar câteva luni, cu Total Strada, firma care s-a ocupat, până de curând, de iluminatul public din municipiul Galaţi. Numai că, Pucheanu admite sincer, că ori cu această societate, ori fără, „e cam acelaşi lucru”: „O societate de care nu sunt chiar atât de mulţumit, dovadă numărul extrem de mare de mesaje pe care le primim cu acest subiect. Deşi, aşa, dacă te uiţi pe site-ul lor pare o societate destul de mare, din păcate, pentru Galaţi, pare-se că au acordat destul de puţine resurse pentru a rezolva problemele”, a mai spus primarul.

Urmează altă licitaţie

Rămâne de văzut cât timp va dura până când contractul pentru întreţinerea şi menţinerea în funcţiune a sistemului de iluminat public în următoarele şase luni va fi atribuit pe baza criteriului „cel mai mic preţ oferit”. Singura veste bună este că, în acest moment, se pregăteşte documentaţia unei noi licitaţii pentru extinderea şi modernizarea iluminatului public, care va asigura pe următorii ani, la un cu totul alt standard, serviciul de iluminat public în Galaţi. Până atunci, beznă pe termen nedeterminat!

Gălăţenii reclamă zilnic lipsa luminii

Chiar ieri, un gălăţean care locuieşte în cartierul Mazepa I, la blocul B2, din imediata apropiere a Şcolii nr. 28, a sunat la redacţie pentru a ne spune că, de aproximativ două luni, aşteaptă ca firma care s-a ocupat de iluminatul public să înlocuiască becurile de pe cinci stâlpi. Pe data de 5 august, bărbatul a fost asigurat verbal că se va interveni. A revenit cu o nouă sesizare telefonică, pe data de 23 august, fără rezultat, iar din data de 31 august, la numărul de Dispecerat al societăţii nu a mai răspuns careva. Gălăţeanul s-a gândit chiar să furnizeze codurile inscripţionate pe cei cinci stâlpi, în speranţa că va fi mai simplu pentru a fi identificaţi – 071L7, 071LE, 071LU, 07233, cu menţiunea că cel de-al cincilea nu are etichetă, iar capacul de deasupra nu mai există.

Prelungirea contractului cu Total Strada, la mâna aleşilor

Pe masa aleşilor locali a ajuns, spre dezbatere şi aprobare, un act adiţional care prelungeşte, cu până la şase luni, contractul de întreţinere şi menţinere a iluminatului public, încheiat cu SC Total Strada SRL.

În expunerea de motive a proiectului se arată că, deşi a fost lansată o licitaţie pentru delegarea serviciului de iluminat public din municipiul Galaţi, în succesiunea legală a termenelor, atribuirea nu s-a putut realiza până la data expirării contractului cu operatorul SC Total Strada. Din acest motiv, se propune prelungirea contractului cu această firmă, începând din 11 septembrie, data la care expirase, şi până la intrarea în vigoare a noului contract de delegare a serviciului de iluminat public, dar nu mai târziu de 11 martie 2018.

Rămâne de văzut dacă aleşii vor fi de acord cu actul adiţional.

Postare: 14 septembrie 2017

Citit 22966 ori Ultima modificare Sâmbătă, 16 Septembrie 2017 11:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.