Paradoxul bornelor de pe digul Galaţi-Brăila

Paradoxul bornelor de pe digul Galaţi-Brăila
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Digul - cel mai scurt şi mai lung drum din ţară * Întrebare: câţi kilometri sunt pe dig, de la Brăila la Galaţi? * Răspuns: mai întâi 20, apoi 14, 13… 15!, 7, 11 *

„Batjocură!”, acuză un cititor, nevoit să străbată digul dintre Galaţi şi Brăila. Borne kilometrice notate aberant, cu mai mulţi kilometri pe măsură ce înaintezi pe drum, distanţe rupte la mijloc şi iz de glumă proastă pe cel mai scurt drum din ţară, între două oraşe.

Orientare dezorientată

O gândire cel puţin poetică a pictat cu cifre bornele kilometrice de pe digul care uneşte Galaţiul de Brăila. Iar un vigilent cititor al „Vieţii libere” a remarcat paradoxul notării olteneşti de pe drumul care oficial leagă taman Moldova de Muntenia.

Viitor drum expres, european şi toate alea, digul rămâne deocamdată doar un drum pe care GPS-ul nu îl găseşte, iar hărţile rutiere tradiţionale nu îl consemnează.

„Mergeţi pe digul Galaţi-Braila şi încercaţi să vă «orientaţi» după bornele kilometrice!!! Şi, mai ales, să număraţi kilometrii!!! Aşa ceva nu se poate!!! Ce imbecili au făcut treaba asta? Şi ce şefi au aceşti imbecili!? Să nu uităm că mai trec şi străini de România pe acolo!”, cere nemulţumit socoteală cititorul nostru.

Pe teritoriu advers

Să privim, aşadar, bornele. Dinspre Brăila spre Galaţi, cum este şi normal, doar digul este pe teritoriul judeţul învecinat (ca, de altfel, şi Dimitrie Cantemir, unul dintre cartierele gălăţene…).

Numerotată firesc, pe căciuliţa roşie, prima bornă grăieşte clar: până la Galaţi sunt fix 20 de kilometri (socotindu-se, fireşte, distanţa dintre centrele celor două oraşe, ca pe orice sector de drum).

La o distanţă pe care o suspectăm de a fi de exact un kilometru (a doua bornă se vede în zare, încă din dreptul primei), borna numărul 2 rectifică: până la Galaţi sunt 14. Dacă luăm droguri? Nu noi, bornele! Aşa zice pietroiul vopsit cu alb şi cifre, aşa zicem şi noi, şi poza-martor.

Numărătoare a la Brăila

După borna a doua, cu numărul 14 la kilometri, lucrurile par să intre în normal. Vine borna 3 – 13 kilometri, borna 4 – 12 şi borna 5 – 11 kilometri. Aproape că nu ne vine să mai privim cu atenţie borna 6 – 15 kilometri…

CÂT?! Deci, după ce până la Galaţi mai erau 11 kilometri, la borna care se apropie de oraşul nostru situaţia se schimbă şi distanţa creşte. Îhâm, da.

Borna 7 îşi face şi ea meseria, zice că sunt 14 kilometri (cât arăta şi borna numărul 2). La 8 erau 13 kilometri, iar la a 9-a piatră care indică distanţa – doar 7. Ştim, e hilar.

Până şi orbul a nimerit…

Ultima bornă pe care am contorizat-o (cea cu numărul 10) arăta că până la intrarea în oraşul nostru mai sunt 11 kilometri – nu este normal? Descrescător, toată lumea numără aşa: 14, 13, 7, 11.

Vă invităm şi pe dumneavoastră să vă distraţi. În fond, dacă până şi orbul a nimerit Brăila, nu văd cum am putea să ne încurcăm noi (că şi la dus, bornele tot brăilean se numără).

Miştourile dintre oraşele noastre ar putea continua, dar, vorba cititorului „Vieţii libere”, mai vin şi alţii, de prin ţară, şi oamenii ăia chiar nu au nici o vină că noi ne punem piedică până şi pe viitorul drumul expres…

Citit 4976 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.