Andronescu anunţă că şcolile sunt gata de deschidere, în ciuda semnalelor negative din teritoriu

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, marţi, că toate şcolile din ţară îşi vor începe, la 14 septembrie, cursurile "în condiţiile cele mai normale", în ciuda numeroaselor semnale din teritoriu legate de trenarea lucrărilor de reabilitare şi de lipsa autorizaţiilor sanitare.

"Din situaţia pe care mi-au prezentat-o (n.r. şefii inspectoratelor şcolare judeţene), nu există şcoli în care să nu înceapă cursurile la 14 septembrie. Erau încă nişte şcoli care erau pe ultima sută de metri a finalizării lucrărilor şi sigur că i-am rugat pe toţi să finalizeze în aşa fel încât luni să poată începe şcoala în condiţiile cele mai normale", a declarat Andronescu la Realitatea TV.

Ministrul a mai spus că fondurile necesare renovării şcolilor au fost deja alocate. "În şcolile din România au fost deschise 4600 de şantiere, încă de anul trecut. Evident că resursele financiare de care noi am dispus ca fiind în completarea celor pe care, eventual, primăriile le alocă, de asemenea, şcolilor, le-am transmis deja în teritoriu şi cred că au intrat deja în circuitul normal", a explicat ministrul.

Pe de altă parte, săptămâna trecută, la întâlnirea de la Braşov, ministrul făcea apel către autorităţile locale pentru ca acestea să acorde un sprijin pentru acoperirea datoriei de peste un miliard de euro pe care ministerul o are faţă de constructorii care au efectuat diferite lucrări la unităţile şcolare din întreaga ţară.

Ecaterina Andronescu a precizat că o mare greşeală a fost făcută de Guvernul Tăriceanu în 2008, când au fost deschise multe şantiere, fără a exista criterii clare de deschidere a acestora. "Sunt peste 4.300 de şantiere în tot sistemul. De ce spun că nu au existat criterii? Pentru că întotdeauna aveam în vedere ce perspectivă de acoperire cu elevi are şcoala, ce grad de uzură are, astfel încât pe măsură ce avem resurse să ţinem seama şi să creştem numărul şcolilor implicate“, a mai spus, săptămâna trecută, ministrul Educaţiei. Pe de altă parte, prin declaraţiile făcute la începutul mandatului său şi prin programul de guvernare, ministrul se angajase să reabilizeze în termen de un an toate şcolile din ţară.

Declaraţiile ministrului sunt infirmate de semnale din teritoriu legate de faptul că numeroase unităţi de învăţământ nu îşi pot primi avizele sanitare din cauza condiţiilor precare de igienă şi a lipsei instalaţiilor de apa curentă şi a instalaţiilor sanitare.

În judeţul Galaţi, de pildă, aproape jumătate dintre grădiniţe, şcoli şi licee nu deţin autorizaţie de funcţionare din cauza condiţiilor precare de igienă, aşa că ele îşi vor deschide porţile pe răspunderea directorilor, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

În Arad, peste 200 de unităţi de învăţământ nu au autorizaţii de funcţionare, iar motivele neautorizării sunt, în cele mai multe cazuri, legate de lipsa grupurilor sanitare şi a apei curente, conform prefectului judeţului Arad, Călin Bibarţ.

În judeţul Argeş, din totalul celor 603 unităţi de învăţământ, 159 nu au fost niciodată autorizate, iar în Gorj aproximativ 30% dintre cele 135 de şcoli nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, iar la 40 dintre ele lucrările de reabilitare vor continua şi după începutul anului şcolar. Potrivit inspectorilor sanitari, deficienţele constatate se referă la lipsa apei curente, pereţi degradaţi, lipsa unei toalete precum şi nesepararea intrării în unitate în cazul în care în aceeaşi clădire funcţioneză şi grădiniţă şi şcoală. Şi anul trecut au existat şcoli care au funcţionat fără autorizaţie sanitară de funcţionare. „Este adevărat, sunt şcoli care au funcţionat fără autorizaţie, însă eu nu am dreptul să închid o şcoală“, a spus Marius Boeriu, directorul DSP Gorj.

Citit 825 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.