Oameni despre care nu ştim nimic

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Drepturile lucrătorilor din Anglia: Ambasada României la Londra va găzdui luni, 21 septembrie, o conferinţă de presă cu ocazia lansării campaniei de informare privind drepturile lucrătorilor români în domeniul sănătăţii şi securităţii la locul de muncă.

* Servicii consulare în Spania: O echipă a Secţiei Consulare a Ambasadei României la Madrid se va deplasa la Ciudad Real sâmbătă, 18 septembrie, pentru a oferi asistenţă şi servicii consulare.

* Doctorul Jean Ţăranu, românul din Canada: Asociaţia Română din Canada îi invită pe toţi românii din Quebec să participe duminică, 26 septembrie, la o întâlnire pe terenul Câmpului Românesc din Val David, unde se va oficia parastasul de şase luni al doctorului Jean ţăranu, fondatorul A.R.C. Jean Ţăranu, despre care la noi se ştiu prea puţine lucruri,  s-a născut la 31 ianuarie 1921, la Docnecea, Reşiţa. A făcut, iniţial, studii de medicină, la Sibiu, apoi la Breslau şi Paris, luându-şi echivalenţa de licenţă în medicină la Sorbona (1946).

La Paris a fondat un dispensar pentru refugiaţii români (1947) şi a fost secretarul Şcolii Române de la Fontenay-aux-Roses şi al Societăţii Studenţilor Români din Paris (1945-1947). În anul 1951 emigrează în Canada, stabilindu-se la Montreal, unde lucrează într-un spital, apoi îşi deschide propriul cabinet. A profesat patru decenii ca medic generalist. 

În 1952 devine membru fondator al Asociaţiei Române din Canada (A.R.C.), fiind primul ei secretar (1952-1956) şi apoi preşedinte. În 1970, împreună cu Vasile Poşteucă şi Alexandru Fonta, donează Asociaţiei o parte din terenul care va deveni ulterior Satul Românesc de la Val David, în jurul căruia s-au stabilit peste 20 de familii de români. Aici au loc în fiecare vară numeroase activităţi social-culturale româneşti.

În 1970 inaugurează Ora Românească, emisiune de radio transmisă din Montréal, iar în 1974, buletinul Curierul Românesc. Timp de peste cinci decenii, dr. Jean Taranu a contribuit la crearea unor repere româneşti în spaţiul canadian, promovând păstrarea identităţii culturale româneşti. Jean Ţăranu a decedat la 25 martie 2009, la Ste-Agathe-des-Monts, la vârsta de 88 de ani.

* Obţinerea cetăţeniei italiene: Românii care vor să obţină cetăţenia italiană au noi informaţii, deoarece Legea nr. 94 din 15 iulie 2009, care conţine „Dispoziţii în materie de siguranţă publică” (aşa-numitul pachet de siguranţă), intrată în vigoare pe 8 august, a introdus, printre alte lucruri, şi modificări substanţiale în materie de cetăţenie italiană.

* Cursuri de limba română: Organizaţia socioculturală belgiano-română Mioriţa organizează pentru al şaptelea an consecutiv cursuri de limbă română.

* Duminică la parohie: Parohia ortodoxă română "Sfântul Apostol Toma" din localitatea australiană Dandenong îi cheamă pe toţi credincioşii săi, în fiecare duminică a lunii septembrie, la cateheze şi îndrumări duhovniceşti, cât şi la programe diverse.

* La şcoală în Dacula: Prima oră de religie din acest an şcolar din cadrul Şcolii de Duminică de la biserica ortodoxă română „Sfânta Maria" din localitatea americană Dacula, se va desfăşura duminică, 13 septembrie.

* Festivalul Internaţional de Film de la Toronto: Lungmetrajele "Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu, şi "Cea mai fericită fată din lume", de Radu Jude, vor fi proiectate la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto, care a început joi şi ţine până pe 19 septembrie.

Citit 604 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.