Evaluaţi acest articol
(39 voturi)
22 comentarii

- Domnule preşedinte, în condiţiile în care Galaţiul este izolat şi ocolit de toate proiectele majore de infrastructură, tocmai aţi contractat un studiu de oportunitate în vederea înfiinţării unui aeroport internaţional în judeţul Galaţi şi un studiu privind evaluarea eficienţei traficului aerian. Ce şanse există ca Galaţiul să aibă cu adevărat un aeroport?
- Noi, Consiliul Judeţean, încercăm să facem tot ce este posibil ca această investiţie să fie realizată la Galaţi. De când am devenit preşedintele Consiliului Judeţean am bătut la foarte multe uşi - ale Guvernului, ale Ministerului Transporturilor, peste tot unde am crezut că pot găsi înţelegere pentru construirea unui aeroport la Galaţi.

- Are nevoie Galaţiul de o asemenea investiţie?
- Aşa cum stau lucrurile în momentul de faţă, un aeroport în Galaţi ar fi cel mai indicat şi nu ar deschide numai Galaţiul! Distanţa de la Brăila până acolo unde vrem noi să amplasăm aeroportul ar fi de 30 km, din Galaţi până la aeroport - 20 km, de la Bârlad - 70 km, de la Focşani - 35-40 km. Iar după ce va fi construit podul, inclusiv de la Tulcea se va ajunge la aeroport foarte repede, dar şi de la Buzău. Dacă ar fi să facem o radiografie a zonei, am putea spune că un aeroport amplasat în Galaţi ar deservi peste două milioane de cetăţeni. Şi aici ne referim şi la oamenii de afaceri care vor să vadă oportunităţile din Galaţi, la companiile cu capital privat - Şantierul Naval, ArcelorMittal - plus alte instituţii care au legătură cu UE şi au nevoie de timp, de rapiditate, de eficienţă. Vorbim despre cetăţeni din Republica Moldova care au şi cetăţenie română şi lucrează în Spania, Italia sau alte ţări din UE.
Nu trebuie să neglijăm faptul că Galaţiul este binecuvântat prin cele două universităţi, care, însumat, au aproape 20.000 de studenţi, mulţi veniţi din afară ca să studieze la Galaţi. Avem profesori de la Facultatea de Medicină care predau în Italia! Adresabilitatea şi necesitatea unui astfel de aeroport este iminentă! Practic toate lucrurile acestea, cumulate, ne împing de la spate: "Faceţi ceva pentru că avem nevoie de aeroport la Galaţi! Faceţi ceva că eu vin acasă din Italia, Spania, Marea Britanie şi vreau să fac două ore cu avionul până la Galaţi, nu să pierd o zi pe drum!". Dovadă multitudinea de firme care fac curse regulate asigurând transferul de călători către aeroport. Asta înseamnă că se circulă şi că oamenii au nevoie de aeroport!

- De ce sunt necesare cele două studii, de oportunitate şi de trafic?
- Contractele pentru cele două studii sunt deja semnate, pe sume destul de modice - nu aruncăm cu bani! - şi am dat deja ordinul de începere a lucrărilor, astfel încât până la sfârşitul lunii octombrie, cel târziu pe 10 noiembrie, studiile să fie finalizate. Din studiul de oportunitate şi din studiul de trafic eu sper să reiasă importanţa şi necesitatea construirii unui aeroport la Galaţi. Cu aceste două studii voi merge la Guvern, la Ministerul Transporturilor, şi voi cere introducerea acestui aeroport în Masterplanul de Dezvoltare pe Transport al României, pentru care am început deja demersurile.
Din momentul în care este aeroportul este introdus în Masterplanul de Dezvoltare, vorbim despre mai multe oportunităţi de finanţare: pot fi fonduri europene, pot fi bani de la bugetul naţional şi o parte de la Consiliul Judeţean, poate fi un parteneriat public-privat şi felicit Guvernul României că a dat această lege a parteneriatului public-privat. Pentru că, în momentul în care cineva vede dintr-un studiu de trafic că există clienţi, poate face o investiţie din care să-şi recupereze banii. Dar dacă nu plecăm de undeva, nu avem de unde să ştim! Asta am făcut eu! Pentru că este o investiţie atât de necesară şi vitală zonei, şi vreau ca oamenii să mă cunoască în continuare ca pe un om care începe un proiect doar atunci când are convingerea că îl va duce la bun sfârşit! Sunt proiecte mari şi multe pe care le are judeţul Galaţi, dar acesta este un proiect vital, de care avem nevoie maxim!
Modificarea Masterplanului se face prin Hotărâre de Guvern şi cum preşedintele Comisiei de Transporturi este din Galaţi, vicepremierul este din Galaţi, şeful europarlamentarilor PSD este din Galaţi, avem susţinere!

- Unde ar putea fi construit aeroportul?
- Sunt vreo trei zone unde ar putea fi amplasat, dar toate sunt în Galaţi! După ce vom introduce aeroportul în Masterplanul de Dezvoltare, vom demara procedura de achiziţie pentru studiul de fezabilitate, care va analiza şi cea mai bună variantă de amplasare în funcţie de curenţii de aer, aterizare. Avem prinşi bani în buget şi pentru studiul de fezabilitate pentru aeroport, aşa cum au fost alocaţi şi banii pentru studiile de oportunitate şi de trafic.

Citit 15271 ori Ultima modificare Vineri, 14 Septembrie 2018 00:41

22 comentarii

 • postat de caddy Marți, 25 Septembrie 2018 08:26 89.238.225.*** Link la comentariu
  2
  5

  Asa sa imi place, sa va tavaliti in chinuri pt ca se lucreaza, ahaha.
  PSD4EVER!

  Raportează
 • postat de Analist Investitor Miercuri, 19 Septembrie 2018 19:57 89.137.137.*** Link la comentariu
  1
  11

  Acest aeroport ar trebui sa se faca cu participatia si finantarea celor 5 orase (Galati, Braila, Tulcea, Buzau, Focsani) si desigur din bani europeni sau de la guvern. Podul se va face si atunci tulcenii ajung intr-o ora la aeroport cu conditia sa fie facut si un drum expres. Doar asa zona se va dezvolta. Se vor aduce investitori in parcuri industriale. Orasul ofer industrie, port, agricultura. Poate sa fie cea mai dezvoltata zona din tara dupa Bucuresti. Avem dunare, prut, siret, teren agricol deci se pot face irigatii..avem santier naval si producem otel si alte produse.

  Raportează
 • postat de Blade Marți, 11 Septembrie 2018 23:39 89.137.231.*** Link la comentariu
  4
  6

  pt@galatean: las-o jos ca macane; brailenii nu stiu decat sa vasleasca si sa faca covrigi. Vor avea pod peste Dunare. Nu le trebuie aeroport. Galatiul a avut; deci are vocatie si traditie.

  Raportează
 • postat de macarie banu Marți, 11 Septembrie 2018 21:18 95.76.2.*** Link la comentariu
  5
  8

  Haaaaaaa,haaaaaa,haaaa,haaaa,haaaa..........buna dimineatza bre ala micu a lu' Foteea.......poate ca daca vrei sa stii in Galati a existat un Aeroport,chiar si ateliere de reparatii si intretinere,chiar si o mica scoala de mecanici de intretinere....deci nu vii tu acum sa ne spui ca la Galati trebe aeroport. Desigur ca trebuie,dar unde este ala de a fost?!!!! de ce nu s-a dezvoltat?!...de ce nu s-a modernizat?!!......bai nene....dar un hipodrom de alergat cainii lu Durbaca si un helioport pentru inaltat zmee nu trebe la Galati?!!!.....NU MAI FUMATI DIN IMPORT......LUATI CU AUTOHTONE.....e mai bune....pe limba voastra......

  Raportează
 • postat de stoica Marți, 11 Septembrie 2018 18:37 79.115.221.*** Link la comentariu
  19
  15

  Eu nu stiu ce sa mai zic ori omul asta nu merge prin orasul galati, ori crede ca este la cluj napoca. Mai iesiti si dumneavoastra pe strada sa vedeti saracia din Galati, pentru ce sa trebuiesca aeroport, cumva avem vriun castel sau muntii mare etc etc. Noi nu mai avem nici industrie nimic zero, dar vrabiea malai viseaza

  Raportează
 • postat de florin Marți, 11 Septembrie 2018 18:09 109.166.131.*** Link la comentariu
  14
  19

  ,,Aşa cum stau lucrurile în momentul de faţă, un aeroport în Galaţi ar fi cel mai indicat şi nu ar deschide numai Galaţiul! Distanţa de la Brăila până acolo unde vrem noi să amplasăm aeroportul ar fi de 30 km, din Galaţi până la aeroport - 20 km, de la Bârlad - 70 km, de la Focşani - 35-40 km. Iar după ce va fi construit podul, inclusiv de la Tulcea se va ajunge la aeroport foarte repede, dar şi de la Buzău.''
  Dle Fotea va anunt pe aceasta cale ca Tulcea are aeroport!!!!!!!!!Si sa fii cu capul sa vii de la Buzau la Galati in loc sa te duci spre Otopeni i!!!!! De la Birlad ma duc spre aeroportul din Iasi!Doar nu sunt cu capul sa-mi rup masina prin gropile judetului Galati!!!!!
  Si d-le Fotea a-ti ramas doar cu Focsaniul!In concluzie ramin la parerea-BANI PT PARTID!!!!!!

  Raportează
 • postat de Ghita Marți, 11 Septembrie 2018 16:18 89.136.2.*** Link la comentariu
  4
  19

  Aeroportul este o investitie vitala pentru a mai mulge niste bani pe proiecte de fezabiliate.
  S-a modernizat faleza (si s-au scos panourile), s-a rezolvat cu falezogaura in 2 timpi si 3 miscari, s-au facut pasarele pentru pietoni, s-a facut si tunelul pe sub Dunare , s-a facut si noul muzeu de arte vizuale, s-a facut si Aqualand, s-a facut si centrala pe deseuri organice, etc.
  Ce mai urmeaza dupa aeroport ? Palmieri pe Bralei ? Metrou ? Poarta stelara ?

  Raportează
 • postat de ... Țărăncuță, tarancuta Marți, 11 Septembrie 2018 14:07 82.137.8.*** Link la comentariu
  4
  11

  ... te înțeleg și te susțin. Si eu mi-am rupt Matizul pe acolo, in urma cu câțiva ani. Dar sa vedem și partea frumoasa : din șareta, direct in boeing (a mai scris cineva in acest sens). Daca ar afla, chiar Prințul Charles ar fi unul din susținătorii proiectului.

  Raportează
 • postat de Greu la mate! Marți, 11 Septembrie 2018 13:59 87.61.247.*** Link la comentariu
  1
  11

  Îmi cam dă cu virgulă socoteala în km!
  Dacă de la aeroport până la Galați sunt 20km, iar până la Focșani ar fi 40, unde sunt restul de 30, știut faptul că între Galați și Focșani sunt 90km!?

  Raportează
 • postat de Galatean Marți, 11 Septembrie 2018 12:38 82.137.8.*** Link la comentariu
  6
  11

  Cea mai bună soluţie e negocierea cu Brăila care va avea podul şi aeroportul iar Galaţi va avea spitalul regional şi "capitala" regiunii de Sud-Est

  Raportează
 • postat de Taranca Taranca Marți, 11 Septembrie 2018 11:53 93.122.249.*** Link la comentariu
  20
  16

  Pana la aeroport mai intai sa modernizeze drumul judetean 242 B Beresti - Plesa si drumul asfaltic din satul Plesa comuna Beresti Meria ca este macinat asfaltul de foarte multi ani si aici locuesc cetateni ai judetului care platesc taxe si impozite in fiecare an .

  Raportează
 • postat de Emil Popa Marți, 11 Septembrie 2018 11:39 5.2.208.*** Link la comentariu
  2
  29

  Cine va finanţa construcţia aeroportului cunoscqnd că la Braşov pista a costat 17 milioane €, iar terminalul si anexele sunt evaluate la 57 milioane €, bani pe care nu-- are ni CJ nici guvernul?
  De ce nu scrii ANCA MELINTE cine este in spatele firmel S.C. Teche Construct Solution SRL?

  Raportează
 • postat de Suparatu` Marți, 11 Septembrie 2018 10:33 90.95.49.*** Link la comentariu
  10
  41

  S-a terminat vrajeala cu tunelul si a inceput vrajeala cu aeroportul ! Cineva are nevoie de bani .......

  Raportează
 • postat de Andrei Marți, 11 Septembrie 2018 09:14 82.78.255.*** Link la comentariu
  7
  40

  Vrajeala pentru alegeri!

  Raportează
 • postat de DC Marți, 11 Septembrie 2018 09:10 5.2.209.*** Link la comentariu
  1
  18

  Fulger
  In primul rand nu mai scrie cu majuscule- adica cu litere mari- pt ca nu se poate citi;
  apoi, daca ai gresit la scris, inainte de a posta, corecteaza-ti greseala ; postand texte scrise gresit , iti scazi singur valoarea postarii,;
  de continut nu pot spune nimic, pt ca n-am putut citi!

  Raportează
 • postat de DRAGOMIR STEFAN Marți, 11 Septembrie 2018 08:22 79.116.108.*** Link la comentariu
  29
  13

  Felicitari pentru initiativa Domnule Presedinte.

  Faceti-l si intrati in istoria orasului si a zonei.

  Universitarii galateni va sustin .

  Mult Succes si Putere de munca din partea prof.univ.dr. Stefan DRAGOMIR

  Raportează
 • postat de Taranu Taran Marți, 11 Septembrie 2018 07:09 93.122.249.*** Link la comentariu
  14
  9

  Succes si Doamne Ajuta ! Dar ca sa ajung eu cetatean din satul Plesa (comuna Beresti Meria) la aeroport trebuie sa trec pe drumul asfaltic foarte rau (macinat) de foarte multi ani din satul meu Plesa (primar este PSD) si apoi pe drumul asfaltic judetean 242 B Plesa - Beresti unde sa plombat dar la ultima ploaie sa format o groapa mare (pericol de accidente) .

  Raportează
 • postat de bleah Marți, 11 Septembrie 2018 07:07 194.105.20.*** Link la comentariu
  4
  23

  Da sigur, chiar asa va fi!!? minciunile politicienilor de mai bine de 70 ani au fost mereu la rang inalt..ce credibilitate are acest fote? IL DOARE GURA SA SPUNA VERZI SI USCATE?! Nu am auzit un politician sa spuna ca a facut, doar se lauda cu ce va fi in mod imaginar, de ochii lumi! nici nu conteaza partidul, toti o apa si un pamant.

  Raportează
 • postat de Bre Taranu Taran... Marți, 11 Septembrie 2018 05:54 89.137.225.*** Link la comentariu
  4
  15

  ti-au asfaltat ,pana la urma drumul ala ?
  Ca sa poti ajunge cu caruta de la tine din sat pana la noul aeroport !

  Raportează
 • postat de Galatean Marți, 11 Septembrie 2018 04:11 188.24.241.*** Link la comentariu
  9
  18

  Cel mai mare blestem al României este împărţirea administrativă a României în judeţe. Comuniştii au făcut o aşa "bună" treabă, că încă suferim la 30 de ani de la Revoluţie.


  Cea mai bună locaţie rămâne la Vădeni, Brăila.


  În judeţul Galaţi unde să îl facă??? În Lunca Bratesului??? În Prut cu hidroavionul? Siret? Dunăre? La nord de combinat să dea avioanele cu motoarele în fumul combinatului ???


  Faceţi Aeroportul la Brăila ÎMPREUNĂ CU BRĂILA şi Spitalul Regional la Galaţi !


  Brăila nu este Ungaria, altă ţară !!!!

  Raportează
 • postat de Aderin Marți, 11 Septembrie 2018 00:28 188.24.223.*** Link la comentariu
  15
  44

  1. In Dimitrie Cantemir care aparține de Brăila, hiiihiiii
  2. Înspre sat Costi, Tulucești, Sivița că să aibă unde sa aterizeze boengul 737 ???
  3. Dincolo de lacul Brateș...in popusoii oamenilor.
  Trezitivăăă oameni buni. Rumegazi sutele de mii de euro că Marius Stan cu tunelul lui.

  Raportează
 • postat de C.FULGER ! Marți, 11 Septembrie 2018 00:20 188.24.192.*** Link la comentariu
  34
  19

  FELICITARI ! DA,AVEM NEVOIE DE INFRASTRUCTURA,FARA EA,INFRASTRUCTURA ,NE IMBATAM CU APA RECE ! CALE FERATA BUCURESTI , VIA OTOPENI CU VITEZA DECENTA,AUTOSTRADA SAU DRUM EXPRES,9 AUTOSTRADA A3 RAMIFICATIE OTOPENI ,PLOIESTI RAMIFICATIE DE LA BUCLA SPRE VALEA CALUGAREASCA SPRE BUZAU,BRAILA GALATI,RENI SI GIURGIULESTE , RECTE SPRE MOLDOVA DENUMITA DEOCAMDATA DESI AR TTEBUI CA N AN CENTENAR SA SE NUMEASCA :"ROMANIA"! DAR S PARE CA NU AVEM NICI CUNOSCATORI DE GEOGRAFIE DAR NICI DE STRATEGIE= STRATEGII !!! RUSINE ************ MANCATORI DE "*****" DEGEABA, N ATI FACUT NIMIC ALTCEVA DECAT SA VA UMPLETI BUZUNARELE !!! CAT DE CURAND VA VINE "SCADENTA" SI VETI PLATI CU " DOBANZILE" DE RIGOARE !!!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.