Galaţiul, între dorinţe şi realitate. ”Faleza ar trebui să devină cea mai mare piaţă urbană a Galaţiului”

Galaţiul, între dorinţe şi realitate. ”Faleza ar trebui să devină cea mai mare piaţă urbană a Galaţiului”
Evaluaţi acest articol
(34 voturi)

Interviu exclusiv cu arhitectul-şef al Galaţiului, Dragoş Buhociu


- Sunteţi în funcţie de un an şi două luni. Există vreun proiect în Galaţi asupra căruia v-aţi pus amprenta de la început până la sfârşit?

- Este proiectul care a fost lansat acum aproape o lună, al Comisiei de Aviz Comun, prin care ne propunem să eliminăm drumurile pe care le fac cetăţenii la diverşi avizatori şi să vină doar la noi ca să ia acel aviz, plătind şi o singură taxă. Mai avem foarte multe proiecte la care lucrăm, proiecte în implementare... urbanismul e o chestiune de durată, se şi spune că nu mulţi arhitecţi ajung să-şi vadă operele apreciate în timpul vieţii. Şi proiectele începute sunt foarte multe, pe mai multe categorii.

- Haideţi să enumerăm câteva!

- Lucrăm la mai multe proiecte de debirocratizare. Un alt proiect lansat anul trecut, dar care nu-mi aparţine în totalitate, este certificatul online de urbanism, care face ca o persoană care locuieşte, de exemplu, la Londra sau la Madrid să poată obţine informaţii referitoare la construire de la ea de acasă, ceea ce e un fapt foarte rar în România şi îmbucurător pentru Galaţi. Avem, de asemenea, foarte multe proiecte la care sprijinim celelalte direcţii ale Primăriei pentru realizarea unor obiective, de genul interioarelor de cartier, unde noi asigurăm suportul urbanistic, mai exact furnizăm tot felul de planuri, poziţionarea unor obiective, tipul de obiective care ar fi acolo necesare şi nevoia urbanistică de ceva sau de altceva. Şi mai avem foarte multe proiecte pure de urbanism, şi anume planuri de urbanism. Planul de Urbanism General este deja realizat, l-am moştenit, ca să spunem aşa, în schimb realizăm multe planuri de urbanism zonale; unul foarte cunoscut, care va fi probabil terminat la începutul primăverii, este cel din zona LMK, unde se face o operaţiune urbană de asanare foarte necesară. Şi mai avem în derulare planurile urbanistice zonale pentru zona centrală a oraşului şi pentru faleză. Sunt planuri redactate acum nişte ani, pentru nevoile de atunci. Nevoile s-au schimbat şi noi acum dorim să dăm oraşului o altă faţă.

De câteva mii de ani, de când există oraşe pe pământ şi, ca atare, există ştiinţa şi arta urbanismului, din Mesopotamia încoace, Egipt şi aşa mai departe, se cunoaşte foarte bine că oraşul nu poate creşte şi nu se poate dezvolta decât din centru către periferie. Asta este teoria, aşa se face. Din păcate, în România s-au aplicat modele stranii, ante-’89, s-au făcut acele cartiere-dormitor care au făcut ca oraşele noastre să arate, comparativ cu orice alt oraş din Occident, destul de straniu. Noi dorim foarte mult - şi pentru mine este şi un pariu personal - să refacem centrul Galaţiului de o manieră în care el va putea să iradieze dezvoltare, civilizaţie, frumos, către întreg oraşul. El a fost lăsat cam în paragină. Acum, dorim să ne aplecăm asupra lui, şi aplecarea asta înseamnă că vom reface acest plan de urbanism zonal pentru zona centrală, pentru a da posibilitatea celor care doresc să construiască şi să investească s-o facă. (n.r. - detalii, în articolul "Primăria aşteaptă idei pentru inima oraşului").

În paralel, avem un proiect foarte ambiţios, care a şi început, acela de a da o nouă faţă porţiunii de oraş care porneşte de la Trei Star, coboară până la Hotel Galaţi şi apoi merge, în dreapta şi în stânga, până la Dunăre şi până la Biserica Greacă. Proiectul face parte din această viziune a noastră care spune: "Galaţiul nu mai e un oraş gri şi prăfuit şi care trebuie evitat de turişti pentru că nu ai ce face în el, Galaţiul va avea o viaţă urbană, va avea locuri de întâlnire, va avea posibilităţi pentru ca toate grupele de vârstă şi clasele sociale să poată să facă ceva în oraş". Pe mine asta m-a surprins neplăcut când am venit în oraş, faptul că există doar sporadic astfel de locuri, care, în literatura de specialitate, se cheamă locuri în care consumi oraşul, adică în care te bucuri de oraş. Nu trebuie să faci ceva deosebit. Poţi să bei o cafea şi să citeşti un ziar, într-un cadru plăcut.

- Spuneaţi de gri şi prăfuit. Granitul pus la Potcoava e gri, iar după zăpadă a rămas mult praf. Cinstit, vă place cum arată zona Potcoava şi centrul?

- Cred că e un mare pas înainte faţă de ce a fost acolo, vă spun foarte sincer. Cred, de asemenea, că se pot face lucruri şi în viitor, dar trebuie să fim realişti. Faptul că noi intervenim acolo abia după 40 de ani - ţin minte că "pişcoţii" aceia de la Trei Star au fost puşi în anii ’80 şi de atunci nimic nu s-a mai întâmplat - ne-a făcut să ne ducem într-o zonă destul de complicată. De la foarte mult minus, acum suntem peste zero. Vom fi şi mai mult peste zero.

- Vine primăvara în curând şi, apoi, vara. Lumea va ieşi din nou pe faleză, un punct de atracţie pentru gălăţeni. Ce aveţi în plan pentru faleză, pentru că aproape nimeni nu-i mulţumit de acea zonă, poate cu excepţia cârciumarilor de acolo?

- Din punctul meu de vedere, şi faleza a fost abandonată, la fel ca centrul oraşului. Am mai spus-o, faleza ar trebui să devină cea mai mare piaţă urbană a Galaţiului, o piaţă urbană de multe hectare în care, pe tot parcursul anului, să se întâmple lucruri. Am demarat anul trecut un studiu care va măsura din punct de vedere geotehnic ce se întâmplă acolo cu solul. Au fost nişte pseudostudii, să fim cinstiţi, care au făcut referire la anumite foraje sporadice şi care au spus cum că solul e foarte slab şi nu poate suporta nimic. Poate este aşa, poate nu este aşa. Proiectul făcut anul trecut de Universitatea Tehnică din Iaşi va continua şi anul acesta şi va măsura efectiv toată faleza, se vor face sondaje peste tot şi se va vedea ce poate sta acolo. Dar eu îmi doresc foarte mult ca acolo să putem construi obiective publice şi faleza să nu mai fie doar o zonă pur de promenadă. De-a lungul falezei nu e niciun punct de atracţie. Nimeni în România nu are o asemenea bogăţie şi mi-ar plăcea să ne comparăm cu oraşe cu un astfel de front la apă - acesta mi-e un subiect foarte drag, e şi subiectul tezei mele de doctorat. Faleza trebuie să înceteze de a fi o zonă restricţionată. Acolo, dacă vreau să am o piaţă urbană, trebuie să pot construi.

- Şi nu e complicat, în condiţiile în care se spune că pe taluzul superior e interzis a se construi până la o anumită distanţă?

- Ba da. Ceea ce ştim noi este, cum ziceam, o constatare empirică, "aşa s-a spus", fără argumente certe. Oamenii au spus "nu ştim ce e acolo, nu ne băgăm, interzicem". Corect, că poate cade. Noi acum măsurăm şi, la finalul anului, vom avea un raport complet despre tot ce avem acolo şi vom vedea ce putem face şi ceea ce nu putem face. Dar faleza e o chestiune artificială şi nu trebuie să uităm asta. Ea nu e de la bunul Dumnezeu, a fost făcută aşa în anii ’60-’70. Tot ce face mâna omului tot mâna omului repară. Adică angajarea peisagistică foarte sumară acum, cu zece copăcei şi trei tufişuri, şi cu obiectele de artă lăsate şi ele în paragină nu pot să susţină această poveste. Eu mi-aş dori acolo un edificiu public, nu neapărat de dimensiuni foarte mari, o zonă care să atragă oameni.

- Ceva gen teatru, piaţă?

- De exemplu, la Oslo şi la Sidney, pe faleză, în buza apei, ei au Opera. Noi avem imaginea foarte stranie că apa trebuie protejată. Nu, oamenii trebuie să se bucure de apă şi asta o faci când le dai puncte de întâlnire acolo şi locuri în care ei pot să facă ceva. Chestia cu plimbarea e interesantă, dar asta se făcea în secolul XIX, în care se ieşea la promenadă. Ne vom duce la promenadă în continuare, dar e foarte puţin, vrem mai mult. Eu mi-aş dori să văd pe faleză 100.000 de oameni odată. Asta înseamnă piaţă urbană, asta înseamnă inima oraşului.

- Aţi făcut anul trecut IMOFEST, o iniţiativă binevenită. Ce urmări practice sunt după acel eveniment?

- Evenimentul a fost gândit pentru a aduce în aceeaşi sală toţi actorii urbani, adică municipalitatea, firmele private care doresc să investească în Galaţi, proiectanţi, consultanţi, constructori şi, evident, investitori. Noi am pus pe masă ceea ce avem, şi anume un portofoliu de terenuri pe care vrem să le dăm spre a fi dezvoltate de sectorul privat şi, de asemenea, un portofoliu de bune intenţii. Adică, ne-am angajat public că, atunci când cineva va dori să investească în Galaţi şi se va îndrepta spre un astfel de teren al municipalităţii, noi o să-i ajutăm în demersurile privind construirea, cu certificatul de urbanism, cu avizele etc. Rezultatele au fost mixte, să zicem aşa. În primul rând, oamenii au căpătat încredere că la Galaţi se întâmplă lucruri. În al doilea rând, a venit şi concurenţa, şi reprezentanţi ai municipiilor alăturate (Brăila, Tulcea, Focşani), ca să vadă cam ce investiţii ar putea trage spre ei. Au existat contacte despre închiriere, concesionare sau vânzare a anumitor terenuri. În cele trei luni de atunci, nu există un rezultat tangibil, tranzacţii publice nu s-au făcut încă, dar există intenţii şi pentru birouri, şi pentru retail, şi pentru rezidenţial. Mult mai important decât o tranzacţie este faptul că într-un loc considerat depărtat şi incert, un fel de Est sălbatic, au venit foarte mulţi oameni pentru prima dată, au văzut că existăm şi ne-au spus că avem, paradoxal, un mare avantaj: faptul că oraşele din Ardeal sunt suprasaturate de investiţii face ca investitorii să caute alte zone, unde este şi forţă de muncă, unde sunt platforme industriale...

- Revenind la zona centrală, sunt multe clădiri vechi retrocedate care acum sunt abandonate. De exemplu, fostul liceu Cuza, fostul sediu al Primăriei, fostul restaurant Bulevard, fostul sediu al Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport. Ce puteţi face având în vedere că se află într-o zonă zero, care se vrea a deveni un punct de atracţie?

- Punctual, Primăria poate face două lucruri. În imobilele pe care le putem dobândi, putem face intervenţii directe, imobilul din Domnească 58 (Casa Geshov) este un exemplu în acest sens. Încercăm acelaşi lucru şi la clădirea de lângă Liceul Cuclin. Celălalt lucru este unul punitiv, dar şi de încurajare. Aceste imobile neîngrijite le propunem pentru procedura de supraimpozitare. Este o procedură lungă, complicată şi în multe alte oraşe (vezi Timişoara), proprietarii au dat în judecată municipalitatea şi în anumite cazuri au câştigat. Cazurile punctuale trebuie discutate punctual.

- În zona Ţiglina a construit toată lumea cum a vrut.

- Da, zona A-urilor este o problemă a oraşului, dar şi o oportunitate. A avut o parte pietonală, acea esplanadă care e foarte ofertantă. În mod natural, oamenii au început să construiască acolo, pentru că e un flux foarte mare de trecători. Eu cred că problema a fost a Primăriei la momentul respectiv, pentru că în momentul în care tu, ca administrator al domeniului public, îţi dai seama că o zonă e ofertantă, trebuie să faci ceva acolo. Dacă o laşi de izbelişte, n-o să se mai întâmple nimic niciodată decât la modul negativ. Starea de acum este de nedorit, ne propunem să realizăm acolo anul acesta un plan urbanistic zonal prin care, pentru prima dată după 30 de ani, să măsurăm ce s-a construit, să dăm seama ce e acolo şi să propunem soluţii. Dat fiind că acele imobile sunt intabulate, soluţia cea mai logică este de a face un regim unitar, astfel încât toţi să se alinieze şi la stradă şi pe înălţime, la o anumită cotă. Unde există amenajări ilegale, ele vor fi desfiinţate.

- De ce sunt aşa de multe garduri în Galaţi?

- Dacă vă duceţi, de exemplu, în Parcul Viva, care are un gard mai mic decât altele, veţi vedea că locurile de joacă sunt exploatate într-o manieră foarte dură. Şi e un parc care este foarte nou.

- Şi credeţi că un gard de jur-împrejurul Parcului Eminescu ar opri vandalismul?

- Nu, e o discuţie foarte lungă şi iarăşi punctuală. În ceea ce priveşte spaţiile de la parterul blocurilor, acolo a fost o dorinţă expresă a cetăţenilor, a mii de oameni.

- Dar la zonele publice?

- Cred că soluţia este de a pune o separare simbolică, un pseudogard care să facă o separare vizuală, dar care să nu gonească oamenii. Proiectul Parcului Eminescu este încă în curs, căutăm soluţii înspre a-l face cât mai prietenos, accesibil şi deschis tuturor.

Valea Oraşului, zona şic a Galaţiului?

Intrările unui oraş sunt foarte importante pentru imaginea oraşului respectiv. Intrarea în Galaţi dinspre Brăila, dinspre dig, s-a rezolvat, arată civilizat. Ce facem cu celelalte, dar şi cu zona Gării CFR, o altă poartă de intrare în Galaţi?, l-am întrebat pe arhitectul-şef Dragoş Buhociu. "Da, am ajuns la normalitate în zona intrării dinspre dig, vom intra în normalitate şi cu intrarea dinspre nordul judeţului. În ceea ce priveşte chestiunea gării, şi aici e doar opinia mea personală, mi-aş dori ca în viitor Valea Oraşului, zona aceea care e formată doar din case, să devină o zonă asemănătoare cu centrul vechi din Bucureşti, adică o zonă de cafenele, de mici galerii de artă, de locuri şic. Are o accesibilitate foarte bună, are avantajul că are doar case şi, istoric vorbind, este foarte aproape de inima oraşului. Şi ajungem la gară, care este foarte aproape de acea zonă, ele se completează oarecum".

Unde sunt trandafirii de pe Brăilei?

Scuarul de pe strada Brăilei, încadrat de nişte borduri supraînălţate, a fost sursa a multe sesizări primite pe adresa redacţiei. Oamenii ne-au întrebat şi de ce s-au scos trandafirii superbi care erau acolo în fiecare an. Am "pasat" aceste întrebări către arhitectul-şef al Galaţiului, Dragoş Buhociu. "Proiectul a urmărit să creeze un ansamblu unitar pe tot scuarul, de la Inelul de Rocadă şi până la Stirex. Din ce mi s-a spus şi mie, pentru că de chestiunea asta s-a ocupat Direcţia de Lucrări Publice şi Gospodărire Urbană, succesiunea operaţiunilor este următoarea: întâi punem o bordură stânga-dreapta, pe urmă umplem cu pământ, apoi punem materialul vegetal. Pe acel pământ se vor monta rulouri de gazon şi din loc în loc vor fi nişte insule de arbori şi arbuşti care cred că la final vor arăta foarte bine", a fost răspunsul primit.

Primăria aşteaptă idei pentru inima Galaţiului [link]

Autorităţile publice locale şi judeţene, invitate să-şi expună realizările [detalii]

Foto Iulia Kelt și Arhiva ”Viața liberă”

Citit 18430 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Martie 2019 17:00

30 comentarii

 • postat de Akbar
  Joi, 14 Februarie 2019 11:13
  5.13.243.***
  Pana la Oslo sau Sidney, poate ar fi bine sa ne trezim si sa ne curatam ruinele de prin curte: Mehid, complex Francezi, Palatul Simion Gheorghiu, str. Balcescu etc.
  In urma studiilor efectuate prin anii '70 de specialisti din tarile capitaliste, s-a concluzionat ca regimul maxim de inaltime pentru constructiile ce vor fi edificate pe Faleza Superioara sa fie P+2E.
  Ulterior, lingaii de partid, au tratat cu sictir experienta unor specialisti, care au argumentat tehnic ca faleza nu suporta constructii megalomanice.
  Interesanta este relatarea maestrului Cosovliu: "eu blocuri pot să fac, dar nu mă pricep să stabilizez Faleza. La cutremur, creşte presiunea apei în pori, se diminuează cam de zece ori şi coeziunea şi unghiul de frecare internă la loess şi se produce prăbuşirea. Şi am reactualizat studiul de stabilitate, în laboratoarele IPTANA Bucureşti. „Dar case?” Case putem face, dar pe piloţi de beton armat de 16 metri adâncime. „Păi da´ costă coloanele mai mult decât casa!” Păi, dacă ţi-a venit pe chelie să faci bloc acolo, plăteşte! E iraţional, e nebunie!” (https://www.viata-libera.ro/societate/39738-galati-viata-libera-razboiul-inginerului-cosovliu-constructiile-pe-faleza-o-ruleta-ruseasca).
  1
  34
  Raportează
 • postat de Vlad T.I.
  Joi, 14 Februarie 2019 10:32
  89.121.200.***
  Idei, vise, declaratii bombastice numai ca practica ne omoara!

  Luminile din trotuar de langa pasajul din centru... date in folosinta de doar cateva luni incep deja sa se arda... demonstreaza o investitie de o calitate indoielnica. Nu mai vorbesc de paduricea inutila de langa strada...

  Semafoarele de la trecerile de pietoni de pe Brailei, platite cu bani grei si care ar fi trebuit sa mearga ani buni...

  La jumatate din semafoare becurile nu mai merg, nici nu stii daca ai apasat butonul sau nu. La fel si avertizarile sonore.

  Iar calitate indoielnica, iar bani publici prost investiti...
  0
  31
  Raportează
 • postat de kiko
  Joi, 14 Februarie 2019 08:42
  5.2.208.***
  De ce avem arhitect sef? Ca sa intrebe lumea cum se face? Du-te nene si lasa locul unuia care stie cum si ce trebuie facut. Asta cum a luat concursul la Primarie? Romaneste? Arhitectul sef sa faca licitatii la care sa se inscrie alti arhitecti... pfuaiii te doare mintea. Va dati seama ce este in Primaria Galati !!!
  0
  33
  Raportează
 • postat de Bogdan
  Miercuri, 13 Februarie 2019 23:59
  89.136.0.***
  1) Este prinul arhitect sef care initiaza dezbateri in presa.
  2) Nu sunt de acord cu multe lucruri spuse de domnul arhitect.
  3) Dar Valea orasului are farmecul ei , si daca se doreste, acea zona poate creste.
  4) As aduce echipe de arhitecti din Spania, Italia, Olanda, specializati in urbanism pentru spatii publice, sa ne dea niste idei. As incerca sa fac colaborari cu facultati de arhitectura din strainatate si cu putina inteligenta si cheltuieli minime pentru orasul Galati , se pot lansa proiecte de licenta pentru amenajarea anumitor zone din Galati. Strainii nu prea au de munca chiar asa de mult la ei acasa in acest moment, si marii nostri speialisti trebuie sa recunoastem ca au multe de invatat in acest domeniu.
  20
  11
  Raportează
 • postat de Maxim
  Miercuri, 13 Februarie 2019 20:42
  79.116.101.***
  Dar poate va mai ganditi, daca mai ingustati mult trotuarul de la A-uri pietonii se vor muta pe partea cealalta.

  Eu deja m-am mutat pe trotuarul de la Liceul Pedagocic pentru ca am ajuns sa ne calcam in picioare in locul vechi de promenada.

  Si daca ne mutam toti pe celalalt trotuar sa vedem ce vanzari mai au cei care ne-au luat trotuarul. Orice actiune proasta are si o reactiune, mai ganditi-va cand va extindeti pe trotuare.
  0
  34
  Raportează
 • postat de Suparatu`
  Miercuri, 13 Februarie 2019 15:27
  92.180.83.***
  Omu ` asta e un mare visator . Si are vise nu prea frumoase pentru Galati !
  4
  38
  Raportează
 • postat de Georgel
  Miercuri, 13 Februarie 2019 14:31
  89.137.229.***
  Dezvoltarea și extinderea inevitabilă a marilor orașe determină spargerea centrului tradițional în mai multe centre diferite, administrativ, comercial, financiar, în timp ce vechiul centru rămâne cu menirea identitară de centru istoric. Așa e peste tot în lumea civilizată, așa e și în Ardealul nostru, așa e chiar și în vecina noastră... Brăila.

  Tot gălățeanul știe că, la Brăila, vechiul centru a rămas intact drept centru istoric în jurul parcului cu vestitul ceas și bustul lui Traian, plus zona integral pietonalizată a străzii Regală/Republicii/Eminescu. Stradă care apoi traversează cel de-al doilea centru învecinat cu primul, cel comercial, din zona pieței și a magazinului universal. Dar Brăila are și un al treilea centru, cel administrativ, situat departe, în cadrul ansamblului arhitectonic din vecinătatea binecunoscutei fântâni cinetice.

  De ce la Galați nu a funcționat o astfel de tendință și nici nu se vede vreo urmă de conștientizare a acestei necesare mutații imperioase, cerută de extinderea geografică urbană și impusă de efectele forțelor economiei de piață? De ce, la Galați, nu e lăsat centrul vechi în pace, drept centru istoric, lăsând și ca centrul financiar și comercial să migreze pe direcția atracției firești spre centrul geometric actual al orașului? De ce ideea unui nou centru adminstrativ, edificat separat și distinct în locul vreunui actual mol, oferit cu dărnicie, se află sub imperiul aceleiași vechi lipse de viziune edilitară care, iată, persistă în continuare la Galați?

  O lipsă de viziune cronică, acum preluată și de d-l arhitect în căutările sale disperate de a justifica uriașa eroare de a planta clădirea Primăriei pe strada Domnească, propunând și alte intervenții devastatoare asupra vechiului centru istoric gălățean. Căci (atenție!) amplasamentul clădirii-vapor actuală de pe Domnească a fost asiduu promovat anterior nu doar total neinspirat și fără de vreo viziune europeană, dar și cu inevitabila încălcare flagrantă a legii PUG-ului ce era în vigoare la vremea edificării Primăriei actuale (”...strada Domnească, axă culturală a orașului...”).
  0
  31
  Raportează
 • postat de Lucia
  Miercuri, 13 Februarie 2019 13:41
  193.231.148.***
  O rampa de coborare pe Faleza pentru mamici care au copii in carucior, sau cu trotineta, tricicleta si altele..? Ca sa plimbi copilul pe faleza inferioara trebuie sa ocolesti pana la Palatul navigatiei, sau sa ai muschi de otel sa iei carutul in spate, cu tot cu copil, eventual ca sa cobori cele o suta de trepte de acces.
  2
  38
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Miercuri, 13 Februarie 2019 12:02
  194.105.20.***
  As dori sa stiu daca in centru se mai pune -sau NU- ceasul public de la Dunarea ??!
  3
  26
  Raportează
 • postat de miu
  Miercuri, 13 Februarie 2019 11:50
  80.97.203.***
  Sper sa nu se intample ceea ce doreste domnul arhitect. Faleza este singurul loc unde poti sa te plimbi in orasul dintre ape care nu doreste sa profite de toate acele ape si sa amenajeze locuri placute de stat in natura. In orasele civilizare medicii au inceput sa prescrie plimbari in natura, noi unde sa o facem?

  Iar la A-uri, zona cu trafic pietonal intens, ne-ati ingramadit pe toti pe 3 metri si vreti sa-i aduceti pe toti la acest nivel? Cine mai vine sa cumpere de la magazinele din zona daca doi parinti cu copii de mana nu pot trece unul pe langa altul ca nu e spatiu suficient?

  Intrebati-i pe cei din zona Pietei Centrale cum li s-au redus vanzarile dupa ce ati eliminat scarile, lasand doar ici-colo niste trepte greu de urcat ( suntem oameni de campie, scarile ne supun la efort mai mare decat pe oamenii de la munte)
  0
  48
  Raportează
 • postat de Simona
  Miercuri, 13 Februarie 2019 11:45
  81.12.149.***
  Zona Falezei trebuie sa fie una turistică, de relaxare, nu de pieţe neîngrijite în care să mănânce seminţe orice mârlan!
  Vreau să alerg pe faleză şi să respir aer curat, nu să mă împiedic de tot felul de acareturi.
  Mai bine v-aţi îngriji să curăţaţi Dunărea de toate gunoaiele care se adună mereu la mal şi toată lumea se miră de ce nu ia nimeni măsuri. Ar trebui sancţiuni drastice pentru asta!
  Galaţiul a fost un oraş frumos, dar pentru că nu a fost îngrijit a ajuns în halul ăsta!
  Ce s-a construit după Revoluţie a fost prost, urât şi numai pentru interese personale!
  0
  64
  Raportează
 • postat de Je
  Miercuri, 13 Februarie 2019 11:37
  20.133.0.***
  Comentarii tipice la aceasta stire.
  Orice ai face tot nu e bine
  49
  3
  Raportează
 • postat de titi
  Miercuri, 13 Februarie 2019 11:17
  84.243.108.***
  domnule Buhociu,
  va sfatuiesc in calitate locuitor al Galatiului din vremea in care se construia noua fata a Falezei Dunarii sa incercati sa verificati Planul Urbanistic Zonal pentru zona Tiglina 1 - Faleza Dunarii, inclusiv avizele necesare aferente constructiilor megalitice de pe versantul Falezei Dunarii cuprins intre Complexul Francezi si Parc VIVA (Hotel VIVA 2, sirul de condominuri P+9E). Aceste constructii fusesera proiectate in PUZ-ul prezentat la timpul anilor 1998 - 2000 sub forma unor condominuri de P+2E si erau destinate la momentul construirii lor personalului de deservire a SIDEX SA Galati.
  Mai mult, proiectul respectiv dainuieste din vremea anilor 1972-1975 cand se dorea construirea cartierului de blocuri P+10E pe Faleza superioara, iar in urma studiilor geologice prestate de catre o echipa de experti occidentali, norvegieni si danezi, chemati special pentru analiza oportunitatii construirii respectivelor condominuri, s-a stabilit ca zona este slaba din punct de vedere al rezistentei (s-a folosit termenul "curge pamantul catre Dunare") si s-a stramutat PUZul in zona actuala ADA MARINESCU, sub numele de Micro 18.
  Daca eram in locul autoritatilor locale, zona Faleizei Superioare a Dunarii o imbracam intr-o salba de restaurante, cazinouri, mini-hoteluri, vile cochete si dezvoltam o zona de agrement pe Faleza inferioara, concomintent cu realizarea re-indiguirii pe intreaga lungime a Falezei, de la gura Siretului pana la OIL-Terminal.
  Planul orizontal al falezei inferioare de la Aleea Falezei pana langa inceputul versantului poate fi oricand amenajat pentru turismul de weekend, zona avand un potential fantastic pentru asigurarea zonelor de sport in aer liber, de la ciclism la baschet 3/3 si fotbal pe mini-terenuri de sport si parculete pentru copii cu tot felul de tobogane.
  Cat despre agrement in acel parc aqvatic de care se cramponeaza autoritatile de mai bine de 7 ani, acesta se poate realiza prin dezvoltarea de programe cu finantare nerambursabila de la UE pe axele prioritare privind finantarea lucrarilor de interes public si edilitar din cadrul POR 2014-2020.
  Amenajarea bdul Brailei, Potcoava, Zona dintre P-uri si Biserica Greco-catolica, Ultimul Leu, Parcarea aferenta Salii Polivalente si Stadionului Dunarea sunt lucrari edilitare care vorba Dumneavoastra, nu suscita investitii majore prin programe operationale sau sectoriale, putandu-se realiza in regie proprie.
  Si mai exista o problema foarte stringenta pentru locuitorii Cartierului Dunarea care se deplaseaza de la serviciu catre casa sau invers. Pare o necesitate vitala intocmirea unui studiu de fezabilitate care sa cocluzioneze cum se poate evita strangularea la orele de varf a zonei cuprinse intre Complexul Francezi si Inel rocada din zona Salii Siderurgistul, unde cred ca un pod suspendat ce ar lega Faleza Dunarii, din zona Trecere Bac, de drumul de acces spre Politia de frontiera din Micro 21, ar da valoare imensa zonei respective.
  Sunt mult prea multe de facut domnule Arhitect Sef Buhociu, pentru a ne impiedica de lucruri marunte.
  Fara dorinta de a face si fara curajul de a asuma lucrari edilitare importante, Galatiul nostru va deveni o "relicva a epocii de aur"
  1
  42
  Raportează
 • postat de danut
  Miercuri, 13 Februarie 2019 10:56
  86.125.107.***
  In general sunt optimist si vad partea plina a paharului. Acum, insa, nu pot. Sunt strazi in Galati care vad maxim o peticeala, inca nu avem parcari clar delimitate, trotuare unde, daca esti persoana cu dezabilitati sau mama ce-si plimba copilul, iti rupi ficatii impingand, inca avem haite de caini libere (pana si in zonele centrale unde ar trebui sa ne bem cafeaua), blocurile arata in ultimul hal. Toate astea nu au cum sa fie teme prioritare pt arhitectul orasului, dar sunt prorbleme care ar schimba instant perceptia galateanului fata de oras si care trebuie rezolvate in timp ce construim vise.
  Vreau Domneasca si stradutele adiacente, cel putin cele pana in Cuza, pietonale, ca mi-ar placea sa vad o piata a Universitatii, o piata Regala dedicata omului, un targ de Craciun mai tare decat balaria care fura ochiul de la Sibiu, ca mi-ar placea sa vad obiective importante scoase din anonimat si valorificate, mi-ar placea sa apara puncte de Belvedere, fie spre orasul nou, comunist, fie spre zona veche (din Cuza), mi-ar placea sa apara un parc mare, verde in valea orasului, mi-ar placea sa avem planuri pt zonele industriale moarte, cumva restaurate. Ei, pe astea le poate trece urbanistul orasului pe lista de obiective personale/profesionale.
  2
  26
  Raportează
 • postat de Geronimo
  Miercuri, 13 Februarie 2019 10:22
  5.13.239.***
  "Galațiul nu mai e un oraș gri și prăfuit" ne anunță cu emfază dom' arhitect șef pe noi insensibili "nevăzători" băștinași. Proiecte peste proiecte și "vom avea, vom modifica, vom construi, vom, vom, va fi" etc.etc. Unde am mai citit și auzit atâtea predicții, care de care mai optimiste, mai fanteziste, mai amăgitoare?! Din interviul fluviu al angajatului Primăriei, conținând probabil citate din viitorul program electoral al PSD -doar o singură - și mică - parte a afirmației de început e valabilă "Galațiul nu mai e un oraș"!' În rest doar gri și praf.
  0
  38
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Miercuri, 13 Februarie 2019 10:08
  5.12.205.***
  Ba' nene, tot orasul e plin de hrube, ce vrei sa faci pe faleza?!? De ing. Octavian Cosovliu ai auzit? Mai bine citesti cateva din lucrarile sale de exceptie, acest om a salvat cat de cat G, orasul in care predomina loess-ul. Inteleg ca multi ardeleni vor sa se stabileasca in Gl? Ha, ha, ha...ce glumita. Aberezi pe linie de partid, si cam atat.
  0
  34
  Raportează
 • postat de Cetatean
  Miercuri, 13 Februarie 2019 09:21
  84.117.41.***
  Consider ca amenajarile care s-au facut in zona Potcoava si Dunarea
  n-au niciun farmec arhitectural, este un kitsch grosolan (ca sa folosesc un neulogism)
  nu inteleg ce cauta acele spoturi ingropate, practic ele nu arunca lumina pe nimic
  Culoarea e trista, proiectul e facut in mod neprofesionist.
  Lasa-ne si du-te de unde ai venit.
  0
  40
  Raportează
 • postat de Suparatu
  Miercuri, 13 Februarie 2019 08:39
  82.76.141.***
  (...)
  "Facem studiu. S-au mai facut 100 dar a nostru e bun !!"

  Te-o crede ursul.

  "Parcul Viva este exploata pt ca e gardul mic"

  E exploatat pt ca vara e FULL.

  (...)
  2
  26
  Raportează
 • postat de Galatean
  Miercuri, 13 Februarie 2019 08:24
  78.96.81.***
  Domnul Arhitect sef, prin aceste declaratii, se inscrie perfect in trendul politicii facuta de politicienii galateni timp de 30 de ani, in care, tot asa, in pragul fiecarui scrutin electoral, veneau cu proiecte de genul, cutare si cutare sunt in studiu de fezabilitate unde se papau toti banii; dupa alegeri, fiecare isi vedea de afacerile lui, uitand de promisiuni; unii fortau in nesimtire, promitand apa calda si rece fara probleme, chiar gratis!

  Si votantii au primit promisiunile din fata de la Romarta!

  Dovada ca dupa lovitura de stat din 89, in orasul asta nu s-a construit decat constructii megalomanice ale unor alesi in administratia locala, expunandu-si opulenta si sfidand comunitatea din salarii de functionari publici, iar orasul, in special zona centrala, constructiile vechi, ori au cautat sa le instraineze in mod ilegal, vedeti cazul din palatul Simion Gheorghiu, si altele, chipurile mostenite cu acte indoielnice, lasate in paragina alaturi de celelalte care trebuiau restaurate de primarie!

  Faptul ca domnul Arhitect sef nu a raspuns punctual si concret la intrebarea jurnalistului privind uraciunea de la Potcoava, dovedeste lipsa de preocupare privind aspectul orasului in colaborare cu celelalte firme ale primariei care efectiv isi pun amprenta pe arhitectura orasului!

  Ca si cu noua imagine a scuarului de pe Brailei de unde s-au scos trandafirii, a lasat la voia unor peisagisti, care, sigur, este mai usor sa intretii gazonul decat trandafirii!

  Cum s-a exprimat acest domn arhitect, seamana cu talmes- balmes, ghiveci care pare sa nu aiba niciun gust; doar din nou dorinta de a bea o cafea aproape de locul de munca, iar colaborarea cu alti arhitecti deocamdata a lasat-o moarta!

  Si totusi a trecut un an si doua luni de cand ia un salariu gras; trebuia sa se vada ca acedt oras are un serviciu cu Arhitect sef!

  Galatiule, saracule, pe mana cui ai ajuns!
  1
  38
  Raportează
 • postat de adiilie
  Miercuri, 13 Februarie 2019 08:21
  5.13.144.***
  scuarul de pe brailei trebuia sa mai aiba vreo 2 borduri suprainaltare dupa mintea astuia de se pretinde arhitect
  0
  27
  Raportează
 • postat de dragos
  Miercuri, 13 Februarie 2019 08:12
  5.2.209.***
  multa gargara si f putine proiecte si putina munca propriu zisa! oare de ce isi ridica salariul domnul asta?
  1
  24
  Raportează
 • postat de Alexuz
  Miercuri, 13 Februarie 2019 08:11
  5.2.205.***
  Galatiul ar trebuie sa arate a oras in primul rand nu a sat.
  0
  22
  Raportează
 • postat de VodaInPapura
  Miercuri, 13 Februarie 2019 08:01
  188.24.253.***
  Se vrea a copia alte orașe, ne umplem de tarabe ,vrem autorizații din pat pentru nu stiu ce ...
  Va dau un simplu exemplu - A ti autorizat sa functioneze o vulcanizare pe DN26 sensul catre "Metro" care nu are parcare sau refugiu pentru a efectua operațiunile (nu am nimic cu antrepenorul , doar cu capetele luminate care vor ca la Londra Madrid Oslo s.a.m.d) acestea fiind efectuate pe banda intai cu avariile de rigoare. Unde vedeti asa ceva minunatii nostri luminați?
  1
  20
  Raportează
 • postat de galatean
  Miercuri, 13 Februarie 2019 07:56
  5.13.249.***
  Dar de gropile adincite din cartiere ati auzit ? Aceste gropi imense stau de luni bune formate si in carosabil si pe trotuare dupa lucrarile executate, marca ,,Dorel,,
  0
  18
  Raportează
 • postat de profesor
  Miercuri, 13 Februarie 2019 07:46
  86.124.202.***
  La faza cu Valea Orasului zona sic, unde locuiesc de 20 de ani am ramas cu gura cascata. Nu mai spun nimic de 100.000 oameni simultan pe Faleza (toalete de unde?) si de constructii in zona inferioara, care se inunda odata la 5 ani...
  Profesorul Cosovliu avea alta parere despre constructii pe Faleza...
  0
  25
  Raportează
 • postat de galatean
  Miercuri, 13 Februarie 2019 07:13
  89.137.137.***
  1. Aqualand pe modelul celui din Brasov sau Oradea
  2. Tiroliana care sa fie instalata pe faleza sau zona turnul de televiziune
  3.Aventura parc
  4. Bazin olimpic
  5. Terenuri de tenis camp unde sa putem juca gratuit
  6. Pista de alergare acoperita pe modelui celei din Bacau
  7. Pista de alergat de la stadionul Dunarea facuta la standarde europene si acces gratuit pentru alergat si montarea acolo de aparate fitness
  8. Refacerea bazinului Olimpic de langa Sala Sportului
  9. Mai mute banci in parcuri si pe faleza si instalarea de difuzoare cu muzica de relaxare sau romantica.
  10. Interzicerea manelelor in locuri publice restaurante, terase , baruri si promovarea de catre patroni a muzicii de calitate
  11. Cinema Central sa fie transformat in cinema de arta pe modelul celui de la Braila sau Bucuresti
  12. Festivaluri, carnaval, baluri, activitari sportive mai multe.
  13. Raliul Galatiului
  14. In fiecare cartir sa fie mese de tenis , mese pentru sah
  15. Atragerea tinerilor la biblioteca
  16. Amplasarea de scene in mai multe zone a oraselor in care trupe independente sau tineri talentati sa se poata manifesta
  17. Concurs de sah pentru amatori in aer liber cu participarea a sute de concurenti
  18. Festival gastonomic in care sa gateasca amatori diferite retete si in care sa isi poata valorifica creatiile cu participarea a sute de oameni, familii, etc
  19. Festival de muzica pe modelul celui din Cluj
  20. Actiuni de plantare de pomi in toate spatiile din oras si jurul orasului
  21. Pod peste Dunare
  22. Aeroport - beneficiari: Galati, Braila, Tulcea, Focsani, Barlad , Buzau...
  23. Lacul Catusa sa fie folosit pentru caiac , inot , concursuri , agrement si stoparea poluarii de acolo.
  24. Curse cu vaporul catre Tulcea, Sulina , Braila, Marea neagra...
  25. Discoteca pe timp de zi dar si cu program 18-24.
  26. Concursuri de stand up comedy , bancuri , tir, pictura, desen si fiecare tanar si om din oras sa fie pus in valoare
  27. Indemnarea cetatenilor din oras sa foloseasca un limbaj decent, elegant, frumos , sa nu mai manance seminte pe strada si sa nu mai arunce gunoaie decat la cos. Daca nu au cos sa il pastreze in buzunar, punca sau masina si sa il arunce acasa sau la prima pubela.
  28. Interzicerea camerelor video in foaierul teatrului dramatric sau sala. Multi au renuntat sa mai vina la teatru pentru ca sunt filmati in interior. Camerele sa fie doar in casa de bilete si exterior ca sa supravegheze cladirea si nu cine vine la teatru.
  29. Refacerea teatrului de vara
  30. Flori in tot orasul
  31. Parc de aventura pentru copii cu plase pentru catarare si alte elemente care favorizeaza miscarea
  32. Club de parasutism , parapanta si deltaplanorism
  33. La Patinoar sa existe macar o zi din luna in care intrarea sa fie gratuita
  34. Sa fie organizata si ziua muzeelor ni doar noaptea muzeelor
  35. Sa fie organizata Noaptea Caselor pe modelui din Bucuresti (verificati pe google ce inseamna)
  36. Tabere in care atat copii si adultii sa invete ce e natura, supravietuire in natura , protectia faunei si florei , diferite meserii si activitati, pasiuni etc.
  37. Cluburi de turism montan
  38. Autotren cu turul orasului si obiectivele turistice sau plimbari intre parcuri
  39. Zona de echitatie si incurajarea acestui sport la Garboavele
  40. Ferma de animale unde oamenii pot munci la ferma contra produse sau mancare ca mod de relaxare (zona Garboavele sau satele din jur)
  41. Interzicerea pescuitului cu plase timp de 10 ani
  42. Oprirea defrisarilor in judet si plantarea de pomi pe toate dealurile si campiile ca sa avem cele mai multe paduri din Moldova
  43.....44...45..astept sa mai completati si voi

  Toate astea se pot face daca sunt lasati investitorii sa faca in parteneriat public - privat sau privat, atragerea investitorilor atat din tara cat si din strainatate, taxe mici spre zero care realizeaza unele din aceste obiective.
  6
  18
  Raportează
 • postat de d.s.
  Miercuri, 13 Februarie 2019 07:08
  89.137.137.***
  Sa fie dat Mall-ul de la gara unui investitor sa il termine si sa faca acolo ceva frumos si de distractie pentru toata lumea.
  1
  20
  Raportează
 • postat de Galatean
  Miercuri, 13 Februarie 2019 06:51
  188.24.219.***
  Ar trebui sa ne raspunda reprezentantul primariei cand au de gand sa asfalteze toate strazile din municipiu??
  Vezi Libertatii, Cpt. vasile Panu, Dorobanti etc... care arata ca la 1907.
  Apoi putem vorbi si despre PUG-uri sau PUZ-uri cat doriti.
  8
  43
  Raportează
 • postat de misu
  Miercuri, 13 Februarie 2019 06:51
  5.13.210.***
  ESTE FOARTE BINE GINDIT SCUARUL DE PE BRAILEI!!! ARBORI GEN PLOPI SA PUNETI SI NISTE ARBUSTI GEN IEDERA CA SA ARATE CA DRAKU. IN TOATE ORASELE CIVILIZATE VEZI LANURIDE FLORI LALELE TRAMDAFIRI CRIZANTEME SI ALTE FLORI ORNAMENTALE. APROPO PE FALEZA CONSTRUITI UN MALL SA FIE TOT TACIMUL!!!
  7
  49
  Raportează
 • postat de Pinochio
  Miercuri, 13 Februarie 2019 02:08
  12.48.129.***
  Iar incepeti cu gogorite ,......
  6
  52
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.