Primăria aşteaptă idei pentru inima Galaţiului

Primăria aşteaptă idei pentru inima Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Primăria Galaţi a lansat, pe platforma electronică de achiziţii publice SEAP, licitaţia pentru actualizarea planului urbanistic pentru zona centrală a Galaţiului, cuprinsă între străzile Cuza şi Bălcescu, pe de o parte, şi între zona P-urilor şi strada Basarabiei, de cealaltă parte. Arhitectul-şef al Primăriei Galaţi, Dragoş Buhociu, spune că la această licitaţie a serviciilor pentru elaborarea documentaţiei de urbanism, care se va încheia pe 26 februarie, sunt aşteptaţi să participe cât mai mulţi arhitecţi şi urbanişti din Galaţi şi din ţară, pentru că „avem nevoie de infuzie de idei”.

Scopul specific al contractului scos la licitaţie este de a reglementa urbanistic o viziune de dezvoltare şi valorizare a zonei centrale a municipiului Galaţi şi nu doar o abordare simplistă de conservare, se arată la rubrica „Descrierea achiziţiei publice”. Altfel spus, conform arhitectului-şef al Primăriei Galaţi, Dragoş Buhociu, „noi dorim foarte mult – şi pentru mine este şi un pariu personal – să refacem centrul Galaţiului de o manieră în care el va putea să iradieze dezvoltare, civilizaţie, frumos, către întreg oraşul”. În orice oraş din Europa, oamenii vor să bea o cafea în centru, nu la periferie, numai că centrul Galaţiului este, la ora actuală, departe de ce ar trebui să fie.

„Nimeni nu vrea să bea cafeaua la periferie”

„Centrul oraşului a fost lăsat cam în paragină. Acum noi dorim să refacem acest plan de urbanism zonal pentru zona centrală, pentru a da posibilitatea celor care doresc să construiască şi să investească s-o facă. Ca să vă dau un exemplu foarte simplu, o parcelă de 60-70 mp, cu o formă neregulată dar care se află în această zonă zero, acum este declarată neconstruibilă. Dacă mergem în orice alt oraş european, vedem că bem cafeaua în zona zero, în buricul târgului, în centrul oraşului. Cam în toată zona centrală a Galaţiului este acum atât de greu să construieşti încât, de facto, nimeni nu face nimic. I-am întrebat pe comercianţi: de ce eu n-am nimic unde să mănânc la prânz lângă Primărie, că nu e niciun restaurant lângă Primărie, Prefectură, Consiliul Judeţean şi aşa mai departe (sunt mii de oameni care au nevoie de asta); de ce nu e o cafenea lângă Primărie (de fapt, există una, dar foarte mică, doar pentru cafea la pachet n.red.), de ce nu e nimic nicăieri în zona centrală?

Mi-au spus că de fapt lucrurile nu funcţionează pentru că e nevoie de atât de multe hârtii încât oamenii se lasă păgubaşi. Noi vrem să schimbăm aceste lucruri, vrem să dăm posibilitatea să se construiască cu un grad de ocupare a terenului mai mare. Ne ducem la Braşov, la Sibiu şi la orice oraş din Europa şi vedem că e casă lângă casă. Oamenii acolo vor să meargă, în centru, nimeni nu vrea să bea cafeaua la marginea oraşului. Noi avem nevoie ca în centru să avem şi administraţie, şi restaurante. Şi cafenele, şi facilităţi culturale, şi locuri de întâlnire, şi inima oraşului să fie aici. Este firesc să fie”, spune Dragoş Buhociu.

Planul urbanistic al zonei centrale va cuprinde şi un studiu de pietonalizare, continuă arhitectul-şef al Galaţiului, un studiu care în Galaţi nu s-a făcut niciodată decât la nivel declarativ: „O parte acestui PUZ va fi exact pe acest studiu, pentru a vedea ce zone din centrul oraşului pot deveni pietonale, poate doar vara, poate doar în weekend, poate pe anumite intervale orare. Trebuie făcut ceva, Galaţiul e singurul oraş mare care, practic, nu are zone pietonale. Avem două porţiuni, să zicem aşa, spre Piaţa Centrală şi la P-uri, dar care sunt departe de unde vrem să ajungem”.

Dragoş Buhociu afirmă că îşi doreşte ca la licitaţia pentru actualizarea PUZ-ului zonei centrale să participe cât mai multe echipe de arhitecţi şi urbanişti din toată ţara, şi cu atât mai mult din Galaţi. „Avem nevoie de infuzie de idei şi vrem să dăm un semnal: Primăria doreşte să dezvolte, Primăria doreşte să vă primească pentru a vă expune ideile. Ne dorim foarte mult să nu avem, ca la multe alte licitaţii, un unic participant sau niciunul. Din păcate, sunt foarte puţini arhitecţi activi în Galaţi şi Brăila, numărul lor pentru Galaţi ar putea fi estimat la 20-25, ceea ce e foarte puţin. În Cluj sunt 500-600. O mare parte din obiectivele Galaţiului se fac de către arhitecţi din Iaşi şi din Bucureşti, pentru că în Galaţi sunt prea puţini şi nu fac faţă”, încheie arhitectul-şef Dragoş Buhociu.

Citit 8793 ori Ultima modificare Duminică, 10 Februarie 2019 22:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.