Agentul care știe secretul celui mai bun sistem de luptă, folosit de Mossad și Legiunea Franceză

Agentul care știe secretul celui mai bun sistem de luptă, folosit de Mossad și Legiunea Franceză
Evaluaţi acest articol
(34 voturi)

Tainele celui mai eficient sistem de autoapărare din lume, o combinație născută în Israel, între mai multe stiluri de luptă puse cap la cap în baza unui sistem militar, sunt stăpânite la rang de performanță de un polițist gălăţean.

La 36 de ani, cu o experiență de 15 ani în mai multe structuri de ordine publică din România, în teatre de operații, dar și în mediul privat, agentul Alexandru Radu, polițist în cadrul IPJ Galați, a practicat la bază sportul de contact Muay Thai, la care s-au adăugat diverse tehnici deprinse de-a lungul carierei. În 2021, a decis că e momentul să devină instructor de Krav Maga și astfel a obținut un certificat internațional la cea mai prestigioasă federație de profil din lume - International Krav Maga Federation (IKMF).

- Explicați-ne, mai întâi, ce este Krav Maga și de ce este atât de bun încât este adoptat, la nivel mondial, de o gamă atât de variată de practicanți, de la copii, la membri ai serviciilor secrete?

- "Krav Maga", însemnând în ebraică "luptă de contact", nu este un sport și nici o artă marțială. Reprezintă cel mai eficient sistem de autoapărare în prezent, combinând diferite discipline de contact (Box, Muay Thai, BJJ, Judo, Aikido, Karate) și având la bază un sistem militar de luptă. Inventat de către Emrich "Imi" Lichtenfeld, la sfârșitul anilor '40, când au luat naștere statul Israel și IDF (Forțele de Apărare israeliene - n.r.), acesta fiind instructor-şef Krav Maga la școala IDF și rămânând în activitate timp de 20 de ani. După cei 20 de ani în IDF, "Imi" a început să adapteze și să modifice Krav Maga, făcându-l astfel util și pentru sectorul civil, dar și pentru forțele de ordine. Sistemul său de autoapărare a fost gândit în așa fel încât să poată fi folosit de femei, bărbați, copii pentru a-și apăra viața și pe cei dragi. În 1995, a creat Federația Internațională Krav Maga - IKMF (International Krav Maga Federation), cu suportul celor mai loiali studenți ai săi, printre care și președintele actual, Avi Moyal. Federația predă Krav Maga unor structuri de renume precum: FBI, GIGN, YAMAM, Legiunea Franceză, Mossad, IDF, Armata Poloniei, Armata SUA, precum și civililor din peste 80 de țări. Eu nu pot fi decât mândru că o reprezint, fiind totodată singurul instructor acreditat internațional din orașul nostru care predă un sistem de autoapărare.

- Ce ne învață Krav Maga?

Krav Maga ne învață în primul rând cum să fim mai conștienți de tot ce ne înconjoară, să știm cum să citim acel limbaj al corpului care anunță un posibil atac și, bineînțeles, să știm cum să supraviețuim, să scăpam cu cât mai puține răni atunci când suntem atacați. Dacă stăpânim conștientizarea situațională, deja avem un avantaj enorm, pentru că putem evita sau preveni 95 la sută din amenințări.

- Ce deosebește Krav Maga de artele marțiale tradiționale?

Deosebirea dintre Krav Maga și artele marțiale tradiționale este destul de evidentă. Krav Maga este un sistem de autoapărare care te ajută să supraviețuiești unui atac pe stradă, pe când artele marțiale se practică doar în dojo sau în diferite competiții sportive oficiale, urmând un regulament strict. În Krav Maga ești învățat că, atunci când viața ta sau a celor dragi ție este pusă în pericol, nu mai există nicio regulă, trebuie să trăiești cu orice preț și să ieși din confruntare cu cât mai puține răni. Asta înseamnă că, atunci când ești în pericol să fii rănit, poți băga degetele în ochi, poți lovi în spatele capului, în zona inghinală și, de ce nu, chiar scuipa sau mușca. În artele marțiale și în orice alt sport de contact, nu îți este permis să faci așa ceva.

- Care sunt avantajele practicării acestui sport?

Avantajele practicării acestui sistem de autoapărare sunt destul de multe. Am să enumăr doar câteva: rezistență psihică, rezistență fizică, viteză de reacție, autocontrol, conștientizarea situațională și depășirea diferitelor limite, atât fizice cât și psihice.

- Poate fi practicat de oricine? Cât de cunoscut este publicului larg din România acest stil?

- Da, poate fi practicat de oricine atât timp cât este apt fizic din punct de vedere medical și are cazierul judiciar curat. Cât despre popularitatea acestui sistem de autoapărare în România, nu pot spune decât că este foarte mică, din păcate. În cele mai multe cazuri, lumea se ferește de necunoscut, e reticentă, mai ales în orașele mai mici. În București există diferite școli de Krav Maga, printre care și federația din care fac parte, IKMF, unde antrenează președintele federației din România, Bogdan Ionescu. Acolo fiind capitală, lucrurile stau puțin diferit.

- În cât timp se poate considera pregătită o persoană care practică Krav Maga să facă față unei situații de conflict real?

- Dacă vorbim la modul general, pentru că unele persoane pot învăța mai rapid ca altele, pentru o situație în care ești atacat cu mâinile goale, aș putea spune că este nevoie de minimum un an de zile. Este le fel ca în orice disciplină, sport… cu cât e practicat mai mult, cu atât devii mai bun. Practicând acest sistem ani la rând, o persoană poate deprinde anumite abilități, putând astfel să se apere chiar și de arme albe. Țin să menționez că poți chiar evita un conflict dacă ești îndeajuns de conștient de situație și ești antrenat pentru asta, nu e nevoie și nici recomandat să ajungi în momentul în care trebuie să îl lovești pe atacator. Aplicarea tehnicilor de contraatac și scoaterea din luptă a agresorului trebuie să fie ultima soluție, după ce am eliminat toate măsurile nonviolente. Toate acestea se învață la Krav Maga.

- Este utilă pregătirea în acest stil a membrilor structurilor de forță - polițiști, jandarmi, militari? Ar aduce un plus în îmbunătățirea capacității de intervenție și apărare față de pregătirea pe care o urmează în prezent?

- Categoric, este foarte util! Atât timp cât toate forțele de ordine și unitățile militare de elită din întreaga lume au încorporat în pregătirea lor anumite tehnici de Krav Maga, specific concepute pentru activitățile desfășurate, consider că sunt bune și pentru noi. Acest sistem de autoapărare este împărțit pe mai multe categorii: civili, militari, forțe de ordine și gărzi de corp. Pentru a fi util cu adevărat, trebuie practicate tehnici specifice pentru activitatea desfășurată. Un mare plus adus de Krav Maga față de alte sporturi de contact este acela că te învață cum să improvizezi, să fii atent la acele detalii care îți pot salva viața, cum să oprești un atac cu cât mai puține lovituri într-un timp cât mai scurt și bineînțeles cum să îl imobilizezi pe un posibil agresor.

Supraviețuirea, mai presus de fair-play

Cunoașterea unei forme de autoapărare poate face diferența într-o situație de pericol iminent, când siguranța şi chiar viața unei persoane sunt amenințate. Krav Maga este unul dintre stilurile cele mai complexe și care, chiar dacă nu respectă nicio regulă, se bazează pe câteva principii care, respectate, duc la anihilarea rapidă a agresiunilor venite din partea inamicului.

Cei trei "stâlpi" filosofici ai acestei arte marțiale sunt:

1.Neutralizează amenințarea.

2.Execută simultan atacul și apărarea. În loc să blochezi așteptând oportunitatea unui atac, blochezi într-un mod care deschide oportunitatea unui contraatac.

3.Atacă zonele vulnerabile ale corpului: ochii, fața, beregata, gâtul, degetele și vintrele. Conform acestui principiu, nu există o etichetă a luptei, stilul fiind potrivit pentru situațiile de viață și de moarte, plasând supraviețuirea mai presus de fair-play.

Citit 17837 ori Ultima modificare Sâmbătă, 14 Mai 2022 01:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.